Ez történt

2024.05.20. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Falugondnokok vehették át oklevelüket Zalaegerszegen, a Megyeházán

Fotó: ZH

Falugondnokok vehették át oklevelüket Zalaegerszegen, a Megyeházán

A Zala Vármegyei Önkormányzat immár negyedik alkalommal szervezte meg a falu- és tanyagondnoki alapképzést. A sikeres vizsgát követően huszonegyen vehették át Pácsonyi Imrétől, a megyegyűlés alelnökétől az erről szóló tanúsítványt. A huszonegy jelentkező márciusban és áprilisban elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtó, 170 órás képzésen vett részt, ahol a munkakörük ellátásához szükséges információkat kaptak az oktatási programban rögzített tématerületek szakmai felelőseinek vezetőitől, szakembereitől. A vármegye négy településén a helyi feladatokba, azok ellátásának módjába is betekintést nyerhettek. A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs és gépjárművezetés-technikai tréninget tartott számukra. A szakminisztérium által kibocsátott oktatási programban foglaltak alapján háromtagú vizsgabizottság értékelte előzetesen a dolgozatokat. A szóbeli vizsgán a hallgatóknak az írásos munkához kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk.

A zalaegerszegi és a nagykanizsai kórház gyermekosztályának segítettek eszközöket beszerezni

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház, valamint a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház gyermekosztályát eszközvásárlásra fordítható támogatásban részesítette az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. Az erről szóló adományozó okiratokat a napokban adták át mindkét intézményben. Új ultrahangos inhalátort és csontfúrót vásároltak a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház gyermekosztályára, amelynek beszerzését az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. mintegy 554 millió forinttal támogatta. Ezt az összeget a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány közel 140 ezer forinttal pótolta ki. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház gyermekosztályát ötödik alkalommal segítik az eszközbeszerzésben, jelezte Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Elmondta, az elmúlt 11 évben a jótékonysági vadászatok megrendezésével összesen 221,7 millió forintot juttattak kórházak gyermekosztályaira az országban. Ebből ez idáig 389 orvosi eszközt beszerzését támogatták, amellyel közel 200 ezer gyermek gyógyulásához járultak hozzá.

Szülinapi programkavalkád a termelői piacon Nagykanizsán

A Piac A Kertben immár negyedik éve látja el a nagykanizsaiakat a környékbeli gazdák termékeivel. A létesítmény tulajdonosai családias hangulatú, tematikus programokkal csábították a piacra a helyieket péntek délután. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a parenyica készítés, a rétesnyújtás és a mézeskalács díszítés rejtelmeibe, de a szervezők kisállat simogatóval és helyben készült finomságokkal is készültek a nagy eseményre. Az állandó termelői gárdát felvonultató heti vásár születésnapi programjáról sem hiányozhattak a környékbeli gazdák által kínált mézek, sajtok, felvágottak, kovászos kenyerek, teák, saláták, csírák és savanyúságok. A most négy esztendős nagykanizsai udvaron a kezdetektől fogva kiemelt hangsúlyt fektetnek a kistermelői termékek és az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, valamint a közösségépítésre.

Új villámvédelmet kapott a Balatoni Múzeum

Új villámvédelme van Balatoni Múzeumnak, a 40 éves rendszer megérett a cserére. Az épület, a benn tartózkodók és az itt tárolt műtárgyak védelme miatt kiemelt fontosságú a fejlesztés, a múzeum vezetése a önkormányzati fenntartói forrásból végezte a kivitelezést. A ’80-as évek végén, az épület utolsó nagyszabású átalakításakor telepítettek villámvédelmet a Balatoni Múzeumra, azóta csak kisebb munkálatokat végeztek a rendszeren, rossz állapotba került, nem töltötte be funkcióját. A Balatoni Múzeum a Balaton és környéke kulturális és természeti értékeinek gyűjtésével, megőrzésével, feldolgozásával és bemutatásával foglalkozik. Az intézmény nem csak Keszthely, de az egész Közép-dunántúli régió egyik tradicionális szellemi csomópontja, a Balatonnal kapcsolatos ismeretek bázisa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában