Az EU-nak vissza kell térnie az értékeihez

2024.05.30. 11:30

Varga Mihály: A háborúban csak életeket lehet veszíteni, nyerni senki sem tud

Június 9-én fontos kérdésről döntünk: arról, hogy négy nehéz év után Európa a béke vagy a háború irányába indul-e el – fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter a keszthelyi fórumát megelőző sajtótájékoztatón.

Péter B. Árpád

Varga Mihály: Magyarország kiáll az érdekei és az értékei mellett, a pénzügyminiszter mögött Manninger Jenő polgármester, Petri Bernadett és Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő

Fotó: Péter B. Árpád

A tárcavezető szerint az is eldől e napon, hogy a kontinens a gazdasági vegetálás, vagy a növekedés pályájára áll-e. Mint mondta, „jól látható, hogy az európai politikusok többsége és a brüsszeli adminisztráció háborúpárti, s az elmúlt hónapokban egyre inkább próbálták áthangolni a szavazókat”.

– Magyarország ezzel szemben fogalmazza meg álláspontját – emelte ki Varga Mihály. – Mi békepártiak vagyunk, nem szeretnénk, ha fiataljainkat kötelező sorozással elvinnék egy olyan háború frontjára, ahol csak életeket lehet veszíteni, nyerni senki sem tud. Ez a tétje a június 9-i választásnak. Magyarország kiáll az érdekei és az értékei mellett, a béke pártján vagyunk, s azt szeretnénk, ha emellett az európai gazdaság újraindulása, növekedése kapna támogatást Brüsszelben is.

A pénzügyminiszter arra is kitért, nem kevésbé fontos az önkormányzati választás, amelyen azt kérik a szavazóktól: mérlegeljék a jelöltek alkalmasságát, s azt, kik azok, akik értik a kormány üzenetét a tervezett fejlesztéseket, indítandó programokat illetően, mert „ha helyben ehhez vannak partnerek, akkor sokkal könnyebb együtt dolgozni”.

Varga Mihály arra biztatta a keszthelyieket, Manninger Jenőt és a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeit támogassák, mert abban hisznek, ha egy település irányítói beváltak, akkor lehetőséget kell adni számukra a folytatásra, „a kormány pedig kész arra, hogy Keszthely eddigi vezetőivel együtt dolgozzon”.

Petri Bernadett, a pártszövetség EP-képviselőjelöltje kijelentette, a Fidesz-KDNP „szeretné, ha Európa visszatérne a józan ész útjára”.

– Láthatjuk: háborús hisztéria indult el az unióban, amely nemcsak arra képes, hogy életeket vegyen el s tönkretegye a családok jövőjét, hanem veszélyezteti az európai s benne a magyar gazdaságot is. Mi azt gondoljuk, az EU-nak vissza kell térnie az értékeihez: a békét, a szabadságot és a jólétet kell szolgálnia – összegzett Petri Bernadett.

A politikus úgy folytatta, „talán ez az utolsó pillanat, amikor az unió visszatérhet az emberek szolgálatához. Rá akarunk mutatni: félrementek a dolgok, s 20 esztendeje mi nem egy ilyen Európához csatlakoztunk”.

Az EP-képviselőjelölt emlékeztetett, az előrejelzések szerint áttörés várható, mert az emberek nem szeretnék „ezt a fajta őrült uniós politikát folytatni”, sokkal inkább visszatérnének a racionalitáshoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában