Művészet

2024.06.02. 08:40

A balatoni táj különleges színekben tündököl

A Káli Fecske Galéria falain egy hónapon keresztül Góra Orsolya festőművész Színszekvencia című tárlata látható.

Zaol.hu

Forrás: yc

A likebalaton.hu közlése szerint, magával ragadó színek, vastag struktúrák és szédítő látvány uralja a salföldi teret. 
Orsolya képei egy kivétellel az elmúlt két év alkotásai. 
– A Színszekvencia fogalmat én találtam ki – vezet minket körbe a tárlaton a festőművész, aki jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa. 
– Maga a szekvencia szó, azaz az ismétlődés, létezik. Azt szeretném vele kifejezni, hogy a színek kapcsolódási sorrendjét kutatom. Alapvetően két sorozat jelenik meg. Az egyik a Pilisben, Pilisszentkereszten található Vaskapu szikla motívumára épül, a sorozat címe: Vajon mit látunk valóságként?
– A másik sorozat Balaton-felvidéki motívumokat ábrázol, de mindkettőnél fontos hangsúlyozni, hogy egyik esetben sem maga a figurativitás, illetve nem maga a motívum a fontos, hanem a szín. Azt kutatom, hogy ahogy a színek egymásra épülnek, hogyan lehet elérni azt, hogy valami tüzes legyen. Hogy lehet azt elérni, hogy valami kicsit szinte transzcendens, szinte túlvilági metafizikus tér legyen, annak ellenére, hogy a matéria nagyon vastag festékrétegen keresztül valósul meg. Próbálok az immanens színekkel, tehát a hétköznapi értelemben az agyunkban létező színeken túlmutató színkombinációkat választani azért, hogy a nézőt arra ösztönözzem, arra motiváljam, hogy túllépjen a saját fejében lévő határokon, a saját fejében lévő gondolatokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában