Meséktől a regényírásig

2024.06.08. 08:00

A Zalai Hírlap pályázata ihlette meg a zalakomári írónőt

Kalandos olaszországi utazásaiból merített ihletet az idén május 20-án megjelent Könnycsepp a tintafoltban című regényének megírásához Ádám-Boros Lilla. Az első könyvbemutatót szülőfalujában, Zalakomárban, a művelődési házban tartották, ahol az este folyamán egykori középiskolai magyar-média szakos tanárnőjével, Rákosné Paizs Szilviával beszélgetett a kötet születéséről.

Benedek Bálint

A zalakomári könyvbemutatón Ádám-Boros Lilla Rákosné Paizs Szilviával beszélgetett a kötet születéséről

Fotó: ZH

A Zalai Hírlap hűséges olvasói bizonyára emlékeznek arra a meseíró felhívásra, melyet lapunk hirdetett meg hétről hétre a gyermekek számára. Ennek huszonnégy éve, ám itt kezdődött minden, hiszen Lilla írásai rendszeresen helyet kaptak az újság hasábjain. Az írónő első regényében megtalálható minden, ami felkeltheti az érdeklődést: kaland, romantika, történelem, mindez igazán idilli környezetbe csomagolva.

Ádám-Boros Lilla és első regénye: Könnycsepp a tintafoltban
Fotó: ZH

- A regény hősnője időutazásra hívja olvasóit - mesélte Lilla. - Már a történet fő kérdése sem megszokott: ha egy szép napon kiderülne, hogy a lelki társad nem más, mint Marie Antoinette, vajon mit tennél? A főszereplő, Bársony Rebeka egy budapesti antikváriumban dolgozik, ám addigi átlagosnak mondható élete örökre megváltozik, amikor Marie Antoinette eredeti naplójára bukkan. Miután észreveszi, hogy az értékes memoárban valaki különböző szavakat jelölt meg, útnak indul, hogy a titok nyomába eredjen. Ekkor még nem sejti, hogy ez az utazás az egész életét gyökeresen megváltoztatja. Vajon elbírja azt a sok terhet, amit az út során a sors a képzeletbeli batyujába pakol? Vajon megfejti a titkot? Milyen tanulsággal szolgál Rebeka sorsát tekintve Franciaország utolsó királynéjának története? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a könyv olvasói.

A kötetbemutatót Lilla festménykiállítása tette teljessé, ami szintén sok kíváncsi szempárt vonzott. Akvarelljei a női szépség sokféleségét, illetve a férfi-női kapcsolat fontosságát hivatottak hangsúlyozni. A festménykiállítás június 25-ig tekinthető meg.

Ádám-Boros Lilla írónővel legközelebb június 8-án, szombaton 14 órakor találkozhatnak a nagykanizsai Halis-könyvtárban, valamint június 15-én, szombaton 18 órakor a Zalaapáti Falumúzeumban is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában