Programajánló

2024.06.21. 08:30

Ezek a programok várnak ránk hétvégén Zala vármegyében

Zaol.hu

Tavalyi pillanatkép a Múzeumok éjszakája kanizsai programjából, a Thúry-múzeumból

Fotó: ZH

Gyógyító falu

Péntektől vasárnapig ismét várja az érdeklődőket a Gyöngy gyógyító falu a gyenesdiási Nagymezőn. Az előadások, programok ezúttal is elsősorban a lélek és a szellem karbantartására koncentrálnak, az érdeklődők természetes gyógymódokkal, terápiákkal ismerkedhetnek.

Fotókiállítás

Pillanatok a természetből címmel Fabóné Bíró Ágnes és Fabó Ferenc fotókiállítása nyílik pénteken 17 órakor a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Házban. A tárlatot Somfalvi Ervin vadászati szakíró, a „becehegyi halász-vadász-madarász” nyitja meg.

Szezonnyitó

Szezonnyitó rockabilly est várja a vendégeket a gyenesdiási Diási Játékstrandon pénteken 20 órától.

Vidd tovább a fényt!

Fáklyás-dalos sétára hívja az érdeklődőket pénteken 21 órától a Hévízi Vállalkozók Egyesülete. A résztvevők a Deák térről indulva bejárják a várost, közben lesz fénytánc, s egy katlannál „kidobhatják a rosszat” az életükből. A programot Kanta Judit koncertje zárja.

Halászlé- és harcsafesztivál

Csütörtökön kezdődött és vasárnapig tart a keszthelyi Balaton-parton a halászlé- és harcsafesztivál, amelyhez kézműves vásár kapcsolódik. A móló közelében fellépők, koncertek sokasága várja a látogatókat, a programok esténként retro bulival zárulnak.

Múzeumok éjszakája

Keszthely idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. A város valamennyi kiállítása nyitva lesz szombaton késő estig, az érdeklődőket változatos programok várják, miközben felfedezhetik a Balatoni Múzeum, a Festetics-kastély, a Fenékpusztai majorság, a Szendrey Emlékház, a Kályhák háza és a belvárosi kiállítóhelyek lenyűgöző gyűjteményeit. A napot koncertek, kreatív foglalkozások, lovasbemutatók és gasztronómiai élmények egész sora gazdagítja.

Szent Iván-nap

A vonyarcvashegyi Lidó strandon szombaton 14:30-kor kezdődik a Szent Iván-napi programok sora, lesz képzőműveszti workshop, majd 19 órától szabadtéri kiállítás-megnyitó. Este koncertek, tűztáncbemutató és máglyagyújtás várja az érdeklődőket.

A keszthelyi Zenepavilonnál Szent Iván-nap alkalmából népek táncait láthatják az érdeklődők szombaton 20 órától. A fellépők között litván, cseh, lengyel, török és magyar csoportok lesznek. Rossz idő esetén a programot vasárnap tartják meg.

Mulatós éjszaka

Szombaton 19 órától rendezik meg az I. Keszthelyi mulatós fesztivált a Balaton-parti Viviera Beach-en, ahol fellép a Döndi duó, Dobozi Lacika, Peat Jr., Fernando és Sheela, a Szatmári & Szakos Andi formáció és Hory.

A Zalaegerszegi Liszt Ferenc Vegyeskar hangversenye

Zalaegerszeg "Érezd a szív dalát!" címmel ad évzáró hangversenyt a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Vegyeskar Zalaegerszegen a Korona Szalonban június 23-án, vasárnap 18 órakor. A vasárnapi koncert bevételét az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány javára ajánlja fel a kórus. A közönség hallhatja Praetorius Szép vagy muzsika, Bach-Gounod-Hajdú Sándor Ave Maria, Edvard Grieg Ave, Maris Stella, Farkas Ferenc Pataki diákdalok című kompozícióját, valamint felhangzik Franz Schubert: a-moll szonáta " Arpeggione" 1. tétele, melyet Zumbók-Jakobovics Nikoletta csellóművész és Dobos Sándor zongoraművész ad elő. A műsorban ezután többek közt Lassus: Zsoldos szerenádja, Ifj. Somorjai József Trubadúr mollban, Vangelis Conquest of Paradise című zeneműve következik. A világslágerek közül éneklik Elton John Can you feel the love tonight, valamint az ABBA: I have a dream című számát is, a zongorakíséretet Mezőfiné Dankó Andrea, Dobos Sándor, Varga Miklós adja, vezényel Kincses Ildikó.

Múzeumok éjszakája Zalaegerszeg

Zalaegerszegen a Múzeumok Éjszakája rendezvényfolyam keretében június 22-én szombaton a Göcseji Múzeumban 18 órától múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek, melyben régészeti játszóház és ra restaurátorház is rendelkezésre áll. Este kilenc órától népszerű népszerű pop és rock dalok szólnak,10 órakor kezdődik a The Diamonds formáció (Kovács Kata, Foki Veronika és Bódis Bettina) koncertje, majd 11 órakor Bardócz L. Csaba dalai következnek. Valamennyi tárlat vezetéssel lesz látogatható, köztük a ZTE régi és új mezeit felvonultató "A mi mezünk a mi Zalánk" című kiállítást19 órakor nyitják meg. Az idei Múzeumok Éjszakája a labdarúgás jegyében telik. A beszélgetések keretében 14-22 óra között kerül sor az Álmodd újra Egerszeget! című programra. Jóna István a ZTE múltjáról, jelenéről beszélget, Megyeri Anna muzeulógus A „Sárkány” utca bajnoka - A ZTE és riválisai a 20. század első felében címmel, Erős Krisztina pedig "És mit sportoltak a nők a két világháború között?" 
címmel tart előadást este kilenc óra után.

A Mindszentyneumban szombaton 18 órakor kezdődnek a tematikus programok, melyek keretében focistákkal találkozhatnak az érdeklődők, de lesz szubjektív tárlatvezetés a múmiatárlaton, valamint vezetett séta a ZTE shopban. 
Az est folyamán a TOTÓ-t kitöltők értékes nyereményeket vihetnek haza.

A Göcseji Falumúzeumban szombaton 16 órakor Kiss Zsolt ad orgonakoncertet a zalabéri fatemplomban, a Pajta Térben 18-20 óra között a közelgő Göcseji Dombérozó programjaiból adnak ízelítőt, fél hétkor pedig kerekasztal beszélgetés kezdődik a szervezők részvételével. A Pajtamoziban 20,30-kor kezdődik a Brazilok című film vetítése.

A Múzeumok éjszakája programsorozathoz illeszkedik a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár június 22-i, szombati programja, amely a zalaegerszegi futball története köré szerveződött. Fél ötkor lábtengó verseny és könyvvásár várja a látogatókat, lesz totó és

filmvetítés a zalaegerszegi foci történetéről, majd 17 órakor Józsi György idézi fel saját sportélményeit.

Bemutatók a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányságon

Zalaegerszegen szombaton 18-22 óra között várja az érdeklődőket a vármegyei rendőrkapitányság gépjárműtechnika, fegyverzettechnika bemutatásával, egyes eszközök kipróbálásának lehetőségével, a bűnügyi helyszínelői munka, ujjnyomatvétel bemutatása, közlekedésbiztonsági ismeretekkel, kutyás bemutatóval, bűnmegelőzési játékokkal. A főkapitányság épületének előterében régi rendőri relikviákat, egyenruhákat és fotókat bemutató időszaki tárlat várja a látogatókat.

Múzeumok éjszakája Nagykanizsán és Zalamerenyén

Nagykanizsán a Thúry György Múzeum Fő utcai intézményében szombaton 16 órakor Kincskereső kalandtúrával kezdődnek a Múzeumok éjszakája ingyenesen látogatható rendezvénysor programjai. Ezután 17 órakor átadják a Kerecsényi Edit-emlékplakettet. Majd Pillantás a múltba címmel A bronzkor évszázadai Zala vármegyében című kiállítás nyílik meg. Ezután 19 órakor az udvaron a nagykanizsai Mesebőrönd társulat A molnár fia meg a vízitündér című bábos, interaktív mesejátékát tartja népi játékokkal és tánccal. Majd az ugyancsak nagykanizsai Mozaik Társulat 20.30 órakor Pofa be Annuska! címmel népi komédiát mutat be. Őket 21.30 órától jazz zenei koncert követi és 23.30 órakor tűzugrással és tánccal ér véget a nap.
Zalamerenyén a Pálos Malom Kulturális Alapítvány jóvoltából a Pálos malom is csatlakozott a Múzeumok éjszakája eseményhez, ahol 14 órától éjfélig malomlátogatással várják a látogatókat. Lesz többek között látvány kenyérsütés, esti túra a zalakarosi kilától a malomig, 
őrlési bemutató és népi játékokat is ki lehet próbálni.

Országúti kerékpárverseny Zalakaroson

Zalakaroson a MAPEI Tour de Zalakaros országúti kerékpár verseny programja pénteken 10 órakor a Karos Korzón bringaexpóval indul. Szombaton 8.30 órától rajtol a Szabadics Ride 38 kilométer hosszú csapatverseny lesz. Ugyanezen a napon 17.30 órakor a NILFISK Kid’s Ride a legfiatalabb korosztálynak kínál kikapcsolódást. Vasárnap az idén 8.30 órától ismét megtartják a ZNET VIP futamot. Majd 10 órakor a 66 kilométeres VILLTEK Teljesítménytúrát, néhány perccel később pedig a 34 kilométeres Karos Spa Kis-Balaton Családi Bringatúrát indítják a Termál útról. Ugyaninnen rajtol 10.30 órakor a 137 kilométeres SPIRIT AUTO – ŠKODA Országúti Maraton népes mezőnye is.

Nemzetközi művésztábor Tótszentmártonban

Tótszentmártonban a Kálmán-hegyen, a Tótszentmártoni Fafaragó Egyesület szervezésében szombaton 9 órakor Radnai István egyesületi elnök pincéjénél magyar, szlovén és horvát alkotókkal egy napos Nemzetközi művésztábort tartanak.

Falunap Zalaszentbalázson

Zalaszentbalázson az önkormányzat szervezésében szombaton 14 órától falunapot tartanak a település sportpályáján. A programok sorában fellépnek: a Petőfi-iskola diákjai, Volt egyszer egy táncdalfesztivál címmel zenés nosztalgia műsor is lesz. Majd műsort ad a nagykanizsai Szan-Dia FSC, a Zalaszentbalázsi népdalkör és a kaposvári Roxínház produkció. 
Majd 20 órától Dj. Szatmári és Szakos Andi szórakoztatják a közöséget, az estét a Mura Band zárja.

Szákai színjátszók Nagybakónakon

Nagybakónakon szombaton a Kultúrházban 19 órakor a Szákai színjátszók ingyenesen látogatható vidám 
történetet feldolgozó előadását láthatják az érdeklődők.

Májusfa-kitáncolás

Csörnyeföldön, a faluház melletti parkban pénteken 18 órától májusfa-kitáncoló közösségi programot tartanak. 
A rendezvény iránt érdeklődőket gulyással várják a szervezők.

Filmklub

Petrikeresztúron, a faluházhoz tartozó pajtában a Petőfi Kulturális Program által támogatott filmklub keretében pénteken 19 órakor Timár Péter Csinibaba című vígjátékát tekinthetik meg az érdeklődők.

Off-road program

Pusztaedericsen szombaton 8 órai kezdettel nagyszabású off-road programot tartanak.

Kiállítás

Zajkon, a kultúrházban szombaton 14 órakor a Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott helyi gyertyaöntő és vesszőfonó szakkörök tagjainak munkáiból nyílik zárókiállítás.

Asztalifoci és élményfestés

Lispeszentadorjánban, a Zöld Zóna Büfében szombaton 14 órától asztalifoci, azaz csocsó-bajnokságot rendeznek. Vasárnap ugyanott élményfestő kreatív foglalkozásra várják az érdeklődőket. 9.30 órától a gyermekek, 14 órától a felnőttek kapcsolódhatnak be az alkotás folyamatába.

Bagolytúra

Zalalövő irsapusztai településrészének közösségi házától indul szombaton 17 órától az a bagolytúra, amit a Mi kis falunk, Irsapusztáért Egyesület szervez. A csapatokra hét állomásos verseny vár.

Ezüstmise

Tófejen, a Szent Család templomban vasárnap 17 órakor Bognár István plébános tartja ezüstmiséjét, amit szeretetvendégség követ.

Kiadványbemutató

Lendván, a Bánffy Központban pénteken 15 órakor mutatják be a Muratáj című irodalmi, művelődési, 
társadalomtudományi és kritikai folyóirat legújabb számát.

Fehér Jani emléknap

Hosszúfaluban, a muravidéki település faluotthonánál vasárnap 18 órakor rendezik meg a Fehér Jani emléknapot. Ünnepi köszöntőket dr. Göncz László történész, író-költő, valamint Szőke Zita, a néhai színművész-operaénekes rokona mondanak. Ezt követően a Budapesti Operettszínház művészei, Oszvald Marika és Csere László mutatják be műsorukat.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a Reininghaus Söröző kerthelyiségében szombaton 18 órától a Magyarucca zenekar tartja Holnaptól című lemezbemutató koncertjét. Keszthelyen, a Viviera Beach-en szombaton mulatós fesztivált tartanak, amelynek közreműködői a Döndi Duó és Roli, Dobozi Lacika, a Peat Jr. & Fernando feat. Sheela projekt, D.J. Szatmári & Szakos Andi és Hory lesznek. Vonyarcvashegyen, a Magyar Tengerben pénteken Sterbinszky, Mynea és Silverman, szombaton Szunyog és Bluff, vasárnap SomX keveri a zenét. Zalaszabarban, a Kányaváry Borbirtokon pénteken a Groovehouse zenél. Kustánszegen, a sportpályán felállított rendezvénysátorban szombaton a Fáraó bulizenekar tartja nyárnyitó fellépését. Lendván, a Bánffy Központ kerthelyiségében pénteken 20.30 órától a Váray László Akusztik Stand Up mutatja be műsorát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában