A ráncok a mosoly helyei

2024.06.25. 07:00

Fennállása 35. évfordulóját ünnepelte az Életet az éveknek zalai klubszövetség

Ötven klub háromezer tagja képviseletében gyűltek össze mintegy hatszázan június 19-én megünnepelni a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetség Zala megyei Szervezete megalakulásának 35. évfordulóját Zalaegerszegen, az Art Mozi nagytermében, ahol megemlékeztek a szervezet múltjáról és elismeréseket adtak át az arra érdemeseknek.

Győrffy István

A Hevesi-színház művészeinek zenés gálaprodukciója

Fotó: Győrffy István

A rangos eseményen jelen volt dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, a városi idősügyi tanácsának elnöke, idősbarát polgármester is. A meghívást elfogadta továbbá Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a vármegyei idősügyi tanács elnöke is, Szecsődi Józsefné, az országos szövetség alelnöke, több település polgármestere, valamint számos, a nyugdíjas szervezeteket segítő vállalkozás képviselője.

A jubileumi rendezvény szóvivője Vidovicsné Bene Erzsébet alelnök volt
Fotó: Győrffy István

Az eseményen dr. Kocsis Gyula, az Életet az éveknek zalai klubszövetség elnöke emlékezett meg a szervezet 35 évéről. Elmondta, hogy annak idején a televíziónak volt egy időseknek szóló műsora, az Életet az éveknek. A sorozat ugyan 1985-ben véget ért, de 1989-ben, 139 klub részvételével megalakult a nyugdíjasok „Életet az éveknek” szövetsége. Zalából kilenc klub volt az alapítók között, ezek a klubok 1989. május 21-én döntöttek a Zala Megyei Életet az Éveknek Szervezet megalakításáról. Az elnöki tisztséget Major József töltötte be, aki később a zalaegerszegi Nefelejcs Klub elnöke lett. Tőle a vezetést Boda László vette át, aki a 2016-ban bekövetkezett haláláig töltötte be az elnöki pozíciót. Emlékét a róla elnevezett és évente megtartott emléksétával ápolják. A megyei szervezet első székhelye Nagykanizsán volt, onnan Gellénházára került, majd Boda László elnökké válásával egyidejűleg Zalaegerszegen, a Városi Művelődési Központban kapott helyet.

Ajándéktárgyak átvétele
Fotó: Győrffy István

– Klubjaink száma folyamatosan gyarapodott. Mint említettem, az alapításkor kilencen voltak, 2016-ban pedig már 17-en. Az öt évvel ezelőtti 30 éves jubileumunk ünneplésekor 34 klub tagságát köszönthettük, most pedig már 50 klub képviselői foglalnak helyet a teremben, és ha igazak a hírek, akkor hamarosan tovább bővül klubjaink száma. Az ötven klubnak mintegy 3000 fős tagsága van. Köszönjük az idősek szervezeteinek az irányunkban megnyilvánuló bizalmát, amelyet sokféle módon, számos közösségi programmal igyekszünk meghálálni – hangsúlyozta dr. Kocsis Gyula jelenlegi elnök, akitől azt is megtudtuk, hogy a megyei szervezet elsődleges célja az idősek, a nyugdíjasklubok együttműködésének erősítése  és koordinálása. 

A díjazottak csoportképe
Fotó: Győrffy István

A zalai szervezet az országos szövetséggel összhangban, az elmúlt évek alatt az idősek érdekeinek megjelenítője, képviselője lett, hozzájárult a nyugdíjasok és az idősek életkörülményeinek javításához, a klubok gazdag közösségi életének formálásához, a kultúra, a művészetek ápolásához, a szabadidő hasznos eltöltéséhez.  

A zsúfolt nézőtér
Fotó: Győrffy István

Figyelemre méltó volt hallgatni a megjelent közéleti vezetők köszöntőjét is, ők a többi között így szóltak az ünneplő nyugdíjasokhoz:

– Felbecsülhetetlen munka az idősek közösségbe szervezése, a testi, lelki erőnlétük fenntartása – mondta köszöntőjében dr. Sifter Rózsa. – A cselekvés azért, hogy ne kívülállói legyenek a technikai fejlődésnek. A fiatalok tanulhatnak tőlük élettapasztalatot, tiszteletet, alázatot, munkamegbecsülését, hazaszeretetet. Ezek olyan stabil értékek az idősek körében, amelyek tanácsokkal, válaszokkal szolgálhatnak a fiatalok számára is. A klubok lehetőséget jelentenek új barátok megszerzésére is. S amit még jó tudni, Mark Twaint idézve: A ráncok azt jelzik, hol a mosoly helye.

Balaicz Zoltán többek között arról beszélt, hogy büszke az idősbarát polgármesteri címre.

Balaicz Zoltán: „Az álmok megvalósításához minden segítő kézre szükség van”
Fotó: Győrffy István

– Neveltetésemnek része volt az idősek tisztelete, megbecsülése. Az elmúlt évtizedekben generációk sora tette a maga feladatát, háborús, válságos időkben is, a mostani eredmények az ő helytállásukat is dicsérik. A virtuális fejlődés világában is szükség van lokálpatrióta szervezetekre, a jövőbe tekintés, a célkitűzés kortalan. Az álmok megvalósításához minden segítő kézre szükség van a jól szervezett közösségekben – mondta Balaicz Zoltán, és díszoklevelet adott át Kocsis Gyulának.

Pácsonyi Imre: „A társadalmi fenntarthatóság szempontjából hasznosak a nyugdíjas szövetségek”
Fotó: Győrffy István

Pácsonyi Imre többek között kiemelte: a társadalmi fenntarthatóság szempontjából hasznos a nyugdíjas szövetségek munkája, ahol erős, hatékony egységben tevékenykedhet mindenki a lehetősége, tehetsége szerint.

Szecsődi Józsefné  pedig hangsúlyozta, hogy a klubok működésében fontos a barátság, az együtt töltött idő. Ő az országos szövetség díszoklevelét adta át Kocsis Gyulának.

Dr. Kocsis Gyula elnök számolt be az elmúlt 35 évről
Fotó: Győrffy István

A program további elismerések átadásával folytatódott. A kilenc alapító klubból a még ma is működő öt díszoklevélben részesült, ezeket az elnökök vehették át: a nagykanizsai Belvárosi Nyugdíjas Klub részéről Paulin Mária, az egerszegi Nefelejcs Nyugdíjas Klub elnöke, Kéry Lajosné, a nagykanizsai Tungsram Nyugdíjas Klub elnöke, Zsittney Gáborné, a bázakerettyei Olajipari Nyugdíjasok Klubja Egyesülettől Aradi János és a lovászi Olajbányász Nyugdíjas Klub Egyesület elnöke, Tóth Károlyné. Ugyancsak díszoklevelet kaptak a háromezres tagságból azok, akik több mint harminc éve klubtagok: dr. Kopeczky Ildikó, az Asztma klub alapítója és sikeres vezetője, aki 35 éve klubtag, és a zalaegerszegi Kertvárosi Nyugdíjas Klub tagja, Somogyi Jánosné, aki 32 éve tagja a klubnak.

Dr. Sifter Rózsa főispán: „A ráncok azt jelzik, hol a mosoly helye”
Fotó: Győrffy István

Tizenöten kaptak elismerést azért, mert a sport, a kultúra, a közösségi tevékenység területén kiemelkedő munkát végeztek, majd díszoklevélbe foglalt kiváló klub elismerést kapott a Marton Józsefné vezette Zalakomári Egymásért Klub, mert összegyűjtötte a települése egyházi és világi relikviáinak, népviseletének, régi háztartási és gazdálkodási eszközeinek sokaságát, rendszerezte azt és a Kincsesházban bemutatja, gondozza a gyűjteményt.

Szecsődi Józsefné, az országos szövetség alelnöke az országos szövetség díszoklevelét adta át Kocsis Gyulának
Fotó: Győrffy István

A klubok önkéntes segítői közül heten részesültek elismerő díszoklevélben, köztük Zalaegerszeg önkormányzata, s lapunk, a Zalai Hírlap is.

A rendezvényen a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei zenés produkcióval köszöntötték a jelenlévőket. Végezetül pedig a klubok és magánszemélyek művészeti adományait sorolták ki a résztvevők között. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában