A vármegye néptáncosainak legnagyobb találkozója volt szombaton

2024.06.30. 15:30

Göcseji Hacacáré Becsvölgyén

Mozsár Eszter

A Kis Szegek Néptánccsoport is fellépett a 11. Göcseji Hacacárén Becsvölgyén

Fotó: Mozsár Eszter

Ismét nagy sikerrel rendezték meg szombaton több mint négyszáz fellépővel Becsvölgyén, a faluházban és környékén a Göcseji Hacacárét. A vármegye népszerű folklór találkozóján Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva a program sokszínűségét, méltatva a népi kultúra képviselőinek tevékenységét.  A nap során a szokásokhoz híven a színpadi fellépések mellett ügyességi vetélkedőkre, hajfonóversenyre, kézműves kirakodóvásárra, kézműves játszóházba várták a vendégeket, miközben a népi gasztronómiai kínálatot is élvezhették a látogatók. 

A babgulyás is jól sikerült a Göcseji Hacacárén. Balról jobbra Dávid Szilveszter, Németh Gábor és Horváth Ádám
Fotó: Mozsár Eszter


Az ebédről és vacsoráról hat főzőcsapat gondoskodott. Az alkalmi szakácsok göcseji ízeket, népi ételeket kínáltak. Hatalmas kondérban főtt a babgulyás az egyik csapatnál. A helybeli, környékbeli fiatalokból összeállt társaság néhány éve csatlakozott a rendezvényhez.

- Saját, illetve a nagymamáink receptje alapján főzünk. Nem sajnáltuk a szalonnát belőle, s a füstölt hús maradt ki, a bab a helyi kertekből való – mondta mosolyogva Dávid Szilveszter, Németh Gábor és Horváth Ádám. A helyben verbuválódott csapatok ügyességüket is kipróbálhatták a Göcseji 7próbán. Az állomásokon a modern kor vívmányával, azaz mobiltelefonnal kellett a részletes leírást elolvasni. Mókás feladatok, így például gólyalábazás, kukoricában elrejtett tárgykeresés, kezeslábas iskola, kacsaúsztatás, népi kvíz és „csinnadratta” fa alkották az állomásokat. A nyertesek jutalma kézműves ajándék volt. A lányok, asszonyok körében oly népszerű hajfonóverseny hatodik alkalommal hirdették meg. Ezúttal is a húsz fős helyi Cserta Egyesület volt a program főszervezője. Kovács Ilona elnök érdeklődésünkre elmondta, 2011-ben alakultak, s fő céljuk a helyi táncegyüttes menedzselése, támogatása.

- Aktív és tettre kész közösség vagyunk, a tagok nagy örömmel szervezik minden évben ezt a folklór találkozót, már napok óta folytak az előkészületek. Ilyenkor több százan fordulnak meg Becsvölgyén. Idén 28 néptánccsoport fogadta el a meghívást, összesen 432 fellépővel. A zalai néptánccsoportok bemutatkozása mellett mindig vannak vendég fellépőink. Célunk, hogy kötetlen formában, jókedvűen találkozzanak mindazok, akik szeretik a folklórt, a népi kézművességet és természetesen a göcseji étkeket – mondta Kovács Ilona.

A Göcseji 7próba egyik feladat a kacsaúsztatás volt
Fotó: Mozsár Eszter

Délután az ÜSTökös kompánia szórakoztatta a közönséget vidám táncos interaktív előadásával, este pedig a különféle zenei stílusokat ötvöző Mező Fiúk adtak koncertet. Előadásaikon népdal-, nóta, és versfeldolgozásokkal népszerűsítik a magyar népi hagyományokat. A Göcseji Hacacárén a SZÉF fesztivál mentoráltjai ugyancsak színpadra léptek. A folklór programot este a hagyományokhoz híven táncház zárta, a talpalávalót a Csádé zenekar húzta, miközben Gyenese Krisztián mezőségi táncokat tanított a résztvevőknek. Meglepetésvendégként a falubeli Mileji Kálmánné „Cimbalmos Kisirma”, a KISZÖV egykori prímása egészítette ki a zenekart.ette ki a zenekart.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában