Egy szív, egy erő, egy akarat

2024.06.05. 07:30

Keszthelyen is megkondultak a harangok kedden fél ötkor

A keszthelyi Várkertben percekig tartó harangzúgással (is) emlékeztek a 104 évvel ezelőtti nemzettragédiára, akárcsak a Kárpát-medence legtöbb településén. Tegnap délután fél ötkor egy pillanatra megállt az élet az ezeréves határtól a Muravidékig.

Péter B. Árpád

Manninger Jenő: Mi a nemzeti összetartozásban és egységben hiszünk

Fotó: Péter B. Árpád

Manninger Jenő polgármester a megkonduló harangok szavára utalva azt mondta: „ütéseiket minden hazáját szerető ember véráramán keresztül a szívbe viszik, s el nem halóan, az elmébe hatóan visszhangozzák: Muhihoz, Mohácshoz mérhető nemzeti sorstragédiánk, a trianoni diktátum emlékezetét”, amely, míg magyar él, nemzedékek szomorú öröksége lesz.
 

Prof. Szakály Sándor: Ne csak egy labdarúgó-mérkőzésen mondjuk, hogy hajrá magyarok! 
Fotó: A szerző


A városvezető emlékeztetett, „a baloldal karmestere éppen húsz éve árulta el szégyenletes módon a határon túli magyarokat, és még most is jelen van, például a helyi politikában is jelöltekkel”. 
 

A 104 évvel ezelőtti nemzettragédiát a Vajda-gimnázium tanulói idézték fel műsorukban 
Fotó: A szerző


Manninger Jenő leszögezte, velük ellentétben „mi a nemzeti összetartozásban és egységben hiszünk”. Szerinte a Brüsszellel szembeni hazai fenntartások egyik oka, hogy az EU mostani többsége az elszakított országrészben élő magyarokért semmit sem tett: nem ismerte el a kollektív nemzetiségi jogot, nem állt ki a határon túl élők s például a magyar nyelvű oktatás mellett sem.
 

A Nagyváthy Néptáncegyüttes tagjai a Kárpát-haza üzenetét tolmácsolták előadásukkal 
Fotó: A szerző


A polgármester szerint a harangszó azt is üzeni, „történjen bármi, amíg élünk és meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk”: egy szív, egy erő, egy akarat. 
Prof. Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész, felidézve a 104 évvel ezelőtti nemzettragédia előzményeit és következményeit, arra biztatott, ne csak egy labdarúgó-mérkőzésen mondjuk, hogy hajrá magyarok, hanem mindig, mert ha így cselekszünk, akkor múltunk és jelenünk mellett lesz jövőnk is. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában