Leendő és megvalósult álmok, szimbólumok a takarókon

2024.06.19. 07:00

Nemezelő szaktábor harmadszor Gébárton

A készítők számára kedves emlékek és fontos jelentést tartalmazó szimbólumok, minták kerülnek azokra a nagy méretű fali és padló takarókra, melyek péntekig születnek a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. A Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma által támogatott nemezelő szaktábort harmadszor rendezték meg Németh Bea nemezkészítő iparművész vezetésével.

Mozsár Eszter

A gyapjúalkotások fontos jellemzője, hogy nem egyszerű díszítményként használják, hanem fontos és mély üzeneteket hordoznak, mondta a táborvezető. Van, aki előre kitalálja és megtervezi a mintákat, s előfordul, hogy a munkafolyamat közben változik és formálódik, „gubancolódik” a takaró és rajzolódnak ki akár családtörténetek, kedves emlékek vagy áhított célok.

nemezelő
Az idei nemezelő szaktáborban együtt dolgoznak a takarókon. Balról jobbra: dr. Zlinszky Veronika, Németh Bea és hátul Vastag Éva. 
Fotó: Mozsár Eszter

Közös munkával egyedi alkotások a nemezelő szakáborban

- Az alkotás olyan, mint egy különleges terápia – fogalmazta meg Németh Bea. - A motívumok hasonlóak vagy megegyezőek a régiekkel, ám mindig az adott kor üzenetét hordozza a nemezalkotás. Mi a saját korunkat, életünk meghatározó elemeit láttatjuk. Tavalyi táborunk végén készítettünk együtt egy takarót, ami annyira megtetszett mindenkinek, hogy elhatároztuk, idén mindenkinek készítünk egyet, azaz összesen tizenkettő darabot. Méghozzá úgy, hogy csapatokban dolgozunk és nem egyedül.

Először a mintákat és motívumokat vágják ki a színes gyapjúkból, ezek kerülnek a takaró alapra. Fotó: Mozsár Eszter

„Az alkotás magányos tevékenység. A tanítás pedig társas. Nekem mindkettő egyformán fontos.  A tervezés, tárgyalkotás továbbra is egyfajta menedék számomra, amit sokszor egyedül szeretek megélni. Ilyenkor befelé figyelek, befelé fordulok. A tanítás épp az ellenkezője: adni, mesélni, lelkesíteni, énekelni, együtt örülni, vigasztalni, újrakezdeni. Aki hagyományos mesterséget akar tanulni a XXI. században, szinte kivétel nélkül érzékeny, felfedező, teremteni vágyó ember. Izgalmas, felelősségteljes, mégis csodálatos munka végigkísérni őket ezen az úton” (Németh Bea). 

A tervezés nehezebb, mint a kivitelezés

A legnehezebb feladat a minta és az összkép megtervezése volt, amihez az iparművész nyújtott segítséget egy motívumkincseket bemutató előadással. A Hagyományok Házában is oktató mesternek több tanítványa érkezett Zalaegerszegre. A solymári dr. Zlinszky Veronika nemezművesként végzett idén, örömmel jött első táborába. A takaróján négy kék angyal fonódik össze, ami négy gyermekét vagy akár családjában a négy lánytestvért szimbolizálja. A balatonszemesi Vastag Éva a fazekasságot váltotta nemezelésre. Alkotásán saját élete elevenedik meg, a kép középpontjában otthoni kedvenc lovával és az azt körülölelő természettel.

Pozvai Andrea kulturális szervező érdeklődésünkre elmondta, minden évben egy összeszokott csapatot látnak vendégül, néhány új jelentkezővel. A haladók mellett egy kezdő is munkálkodik jelenleg, aki igyekszik lépést tartani a lelkes nemezelőkkel. Annak idején Gömbös Katalin és Horváth Éva szakmai irányításával készült az alkotóházban látható vezér nemezsátor, s ez a szakma azóta is töretlenül népszerű, jelezte a szakember.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában