Ezt történt

2024.06.10. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Gecse Péter, Vigh László, Balaicz Zoltán és Bali Zoltán az eredményvárón

Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán az eddigi legjobb eredményét érte el a 2024-es önkormányzati választáson

A rendszerváltás óta megtartott önkormányzati választások történetében Balaicz Zoltán, a Fidesz-KDNP zalaegerszegi polgármesterjelöltje közel 74 százalékkal a legjobb eredményt érte el a 2024. évi önkormányzati választásokon. Ezt Bali Zoltán kampányfőnök jelentette be vasárnap este 11 óra után a Fidesz-irodában. Közölte továbbá azt, hogy 2006 óta mindig minden választókerületet megnyer a Fidesz-KDNP zalaegerszegi szervezete, és ez ezúttal is így van. 2024-ben mind a 12 választókerületben fölényes győzelmet arattak.

Nagykanizsán Horváth Jácint nyerte a polgármester-választást

Bár a késő esti adatokból már vélelmezhető volt, csak hajnalban jelent meg a 100 százalékos feldolgozottságú nagykanizsai eredmény: eszerint a voksok 47,86 százalékával Horváth Jácint (ÉVE-DK-Jobbik-LMP-Zöldek-Momentum-MSZP) nyerte a polgármester-választást. A jelenlegi polgármester, Balogh László (Fidesz-KDNP) 42,31 százalékkal második helyen végzett, a 3. Hokker Tibor (Mi Hazánk) 6,08 százalékkal, a 4. Vig Attila (független) 3,75 százalékkal. Nagykanizsán a részvételi arány 55,3 % volt.

Dr. Tóth Gergely lesz Keszthely polgármestere

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) eddigi polgármestert megelőzve dr. Tóth Gergely (Vártak Egyesület) nyerte meg a polgármester-választást Keszthelyen. A győztes jelölt a szavazatok 55,88 %-át szerezte meg, a leköszönő városvezető 44,12 %-os eredményt ért el. Keszthelyen 57,87 %-os volt a részvétel.

Minden, ami kézművesség, minden, ami hagyomány

Igazán látványos kép fogadta szombaton a harmadik Göcseji Kézműves Napra érkezőket, akik a szervező Göcseji Kézműves Egyesület tagjainak jóvoltából a csipkeveréstől a kosárfonáson át különféle kézműves technikákkal ismerkedhettek a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon. A Göcseji Kézműves Egyesülettől huszonketten érkeztek, hogy bemutassák, mi mindennel foglalkoznak, mondta el Nikitscher Bernadette. A Göcseji Kézműves Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki a vendég kézműveseknek, köztük a Dobronaki Kézműves Ház tagjainak a részvételért. A nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt többek között a Zalai Táncegyüttes és a Göcseji Szegek Néptáncegyüttes fellépése színesítette. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képvisel, Balaicz Zoltán polgármester és Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő.

Kivételes életutakat hallhattak a nagykanizsai diákok

Nagykanizsán, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban a Kultúrával Kanizsáért Egyesület szervezésében motivációs előadásokat szerveztek középiskolás fiataloknak. A vendégeket Kámánné Szép Terézia, a művelődési ház igazgatója és az egyesület elnöke köszöntötte. majd Németh "Nyiba" Sándor költő, zeneszerző, olimpikon, a Magyar Kultúra lovagja és a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke szólt a diáksereghez. A költő Ne szégyelld, hogy van lelked című verses, zenés motivációs előadásában érdekes történeteket is felvillantott több magyar költő életéből. Beszélt Petőfi Sándorról, Ady Endréről, József Attiláról és Szabó Lőrincről is. Majd Szakmai életút címmel a nagykanizsai Szakasits Szabolcs TUXERA-alapító, angyalbefektető, Nagykanizsa díszpolgára saját példáján keresztül beszélt arról, hogy nincs lehetetlen.

A Csengey Dénes sétányt is megújították Keszthelyen

A Csengey Dénes sétányt is megújították Keszthelyen, a napokban pedig megkezdődött a műszaki átadás. Az autókat kitiltották a területről, hamarosan pedig madárodúk kerülnek a fákra. A Csengey Dénes sétányra egy játszótér is került, amely kicsiknek és felnőtteknek egyaránt élményt kínál. A

pénteki bejáráson Manninger Jenő polgármester elmondta, a beruházásra Keszthely város önkormányzata 33 millió forintot nyert, amit mintegy 20 millió forinttal egészítettek ki. A fejlesztést az itt lakók igényei alapján végezték, kérésükre például gépjárművel nem lehet itt áthajtani. Rodekné Hederics Erika, a Keszthelyi Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a Csengey sétányon 18 fát, továbbá 950 cserjét ültettek el. A sétányt már birtokba vették a kerékpárosok s az erre közlekedők, akik örömmel nyugtázták, hogy a beruházás néhány hónap alatt elkészült.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában