Staféta

2024.07.26. 15:15

A férjével együtt szerzett bajnoki címet lövészetben a nagykanizsai Papp Józsefné Valéria

Folytatjuk a sportolók emlékeit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt héten Horváth Tamara a stafétát a nagykanizsai Papp Józsefné Valéria többszörös magyar, Bányász- és MOL-bajnok lövésznek adta át, arra kérve, elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

Többszörös országos bajnok Papp Józsefné Valéria lövész

Fotó: Benedek Bálint

– Felsőrajki születésű vagyok, de ott az általános iskolában különösebben nem sportoltam semmit – mesélte Valéria. – Csak az iskolai testnevelésóra keretében mozogtunk, amennyit lehetett. Nagykanizsán előbb a Landler- (ma Batthyány-) gimnáziumba kerültem, és ott kipróbáltam ugyan a kosárlabdát, de csak iskolai keretek között játszottam. Abban az időben tartottak amolyan honvédelmi napokat a suliban és külső helyszíneken is. Egyik alkalommal a nagykanizsai Gábor Áron laktanyában a lövészetet lehetett kipróbálni. Először csak megmutatták, miként kell használni a fegyvert, kipróbáltam, aztán lőttem is. 16 éves lehettem, emlékszem, mindegyikünk mellett állt egy katona, aki felügyelt bennünket, miként teljesítünk. Jól mehetett, mert a mögöttem álló fiatal szólt a másiknak, hogy nézze meg a lőlapomat, mert abból a csoportból én céloztam a legjobban. Ám nem folytattam sportként, inkább 1973-ban leérettségiztem. A gépgyárba kerültem az irodába dolgozni, s akkor az ottani férfi lövészcsapat mellé szerveztek egy női egységet is. Megkérdezték, kinek lenne kedve megpróbálni, így jelentkeztem. Persze ott is volt teszt és pontosan lőttem.

Hozzátette: 1975-ben az első Bányász országos bajnokságon ismerkedett meg a későbbi férjével, aki szintén a lövészetben jeleskedett. Majd 1978-tól az olajiparban dolgozóknak és bányászoknak szervezett országos bajnokságokon szerepelt, csapatban és persze egyéniben is nyílt irányzékú kispuska 50 méteres versenyszámban indult. Egy évvel később a Zala megyei bajnokságban is szerepelt, ahol a nagykanizsai Horváth Károllyal együtt a nemzeti bajnokságban remekeltek.

– Az egyik legnagyobb élményem az 1984-ben megrendezett IX. Országos Olajbányász lövészverseny volt Nagykanizsán – folytatta. – Az teszi még különlegesebbé az emléket, hogy a 7 hónapos kislányommal érkeztem és végül bajnoki címet szereztem. A következő szép trófea, vagyis egy gyönyörű váza a pécsi 1988-as Országos bányász lövészbajnokságból való, ahol egyéniben én és a férjem is bajnoki címet ünnepelhettünk. Ez kivételes élmény, hiszen ilyen viadalokon a hölgyek és a férfiak csapatban mindig felfértek a dobogóra.

Papp Józsefné Valéria elmondta: minden verseny előtt Nagykanizsán gyakoroltak a lőtéren, de előfordult, hogy Zalaegerszegre jártak át. A megyeszékhelyről hazafelé a zalaszentbalázsi hegyen megálltak vacsorázni, mely szintén mindig jó hangulatban telt, összekovácsolódott a társaság, máig tartó barátságok alakultak ki.

A nagykanizsai hölgy eredményei irigylésre méltók. Az olajipari dolgozók országos bajnokságán 13 bajnoki címet szerzett, ötször lett ezüst- és kétszer bronzérmes, a Magyar Sportlövők Szövetségének országos bajnokságán háromszor győzött. Ebből 2004-ben éppen Zalaegerszegen országos csúccsal zárt, úgy, hogy puskahiba miatt kölcsönfegyverrel kellett bizonyítania. A Zala megyei bajnokságban háromszor végezett az élen, de kétszeres Bányász bajnoki címmel is büszkélkedhet.

– A lövészet volt az életem, egészen 2018-ig a Szlovén ligába jártam a nagykanizsai Polgári Sportlövész Egylet tagjaként – tette hozzá. – Örültem, hogy a részese lehettem ennek a közösségnek, bejárhattam szinte az egész országot. A férjem 2018-ban elhunyt, viszont vele együtt sportolhattam, amire a mai napig jó emlékezni.

Papp Józsefné Valéria a stafétát a korábbi kétszeres magyar bajnok nagykanizsai teniszezőnek, Dominik Sándornak adta át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában