Feltétel nélküli szeretet ember és állat között

2024.07.10. 20:00

A gyerekek türelmesebbek a kutyák társaságában

Az "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület nyári tábora a gyerekek és a kutyák közötti kapcsolat szorosabbra fűzéséről szólt. A menhelyi állatok ilyenkor feltétel nélküli szeretetükkel halmozzák el alkalmi gazdáikat.

Benedek Bálint

A zalakarosi Bolhási Bora imádja az állatokat, az idei táborban a nagytestű, kedves Buborék a társa. Jól látszik, már kialakult köztük a harmónia Fotó: Szakony Attila

A gyerekek egy pillanatra sem lazítottak, igyekeztek mindent megtanítani az alkalmi kutyájuknak. A 12 éves zalakarosi Bolhási Bora már visszatérő táborozó, hiszen harmadik alkalommal vesz részt a foglalkozáson. Elmondta: bár van otthon kutyája, a menhely lakóival egész évben sokat foglalkozik, hiszen sétáltatja a kutyákat. A mostani társa a nagytestű Buborék, nagyon nyugodt, s bár nehezen tanul, de úgy érzi, egymásra hangolódtak. Már elsajátította a kutya a fekszik, az ül és a gyerünk vezényszavakat.

A táborban részt vevő gyerekek a menhelyi kutyákkal együtt a kánikula elől a Sétakert egész nap árnyas fái alá vonulnak, ahol különféle érdekes programokon vehetnek részt. Varga Károlyné, az egyesület elnöke elmondta: az állatvédő tábor népszerűségét jól mutatja, hogy az általános iskolás táborozók mellett korábbi tagok felnőttként is visszatérnek, hogy velük töltsenek egy hetet.

– Igyekszünk olyan kutyákat kiválasztani a gyerekeknek, melyek a habitusukhoz megfelelnek, és sikerélményeket élhetnek át együtt – folytatta. – A hét közepére világossá vált, hogy összecsiszolódtak, a kutyák láthatóan élvezik az újdonsült gazdájuk közelségét. Látszik a viselkedésükön, hogy odafigyelnek a hangjukra, a gyerekek pedig jóval türelmesebbek lettek, a feszültséget feloldják bennük az ebek. Az, hogy forróság van, számunkra nem nagy meglepetés, hiszen a július az utóbbi időben mindig ilyen időjárást kínál. A kivételes odafigyelés ilyenkor minden résztvevőnek kijár. Megóvjuk a gyerekeket és az állatokat a napsugárzástól, a rendszeres folyadékbevitelre figyelünk, sőt a gyerekek sapkát viselnek, szinte mindig árnyékban vannak. Reggel akkor jövünk, amikor még nincs elviselhetetlen hőség, ugyanis ez az időjárás bennünket éppúgy megvisel, mint hű társainkat. A gyerekeket arra kérjük, bújjanak ki a cipőjükből csak egy pillanatra, s mezítláb lépjenek le az aszfaltra. Az égető érzés a kutyákra extrán hat, hiszen a testük is közelebb van a talajhoz.

Varga Károlyné kiemelte: van egy olyan kislány a táborban, aki tőlük fogadott örökbe még korábban egy kutyát. A családjuk jól döntött, hiszen azóta is családtagként tekintenek az ebre. Ezek olyan szép, örökbefogadásos történetek, melyekből többre lenne szükség.

 

– A tábor tematikájának központjában a kutya áll – fogalmazott az egyesület elnöke. – Miután megérkeztünk a Sétakertbe kicsit pihenünk és az állatvédelemmel kapcsolatos oktatást tartunk a gyerekeknek. Itt szó esik a kutyafajtákról, az ebek viselkedéséről, gyakran szóba kerül a természet- és állatvédelem fontossága. Igyekszünk tudatos fiatalokat nevelni, akik odafigyelnek a környezetükre és persze a négylábú társaiknak is engedelmességi feladatokat tanítanak. Meglepően fogékonyak a kutyák, ami nagyon jó érzés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában