A közös barátság ünnepe

2024.07.12. 20:00

A Keresztúr nevű települések XXIV. Nemzetközi találkozója Murakeresztúron

A határ menti település felbolydult, hiszen a pénteki látványos felvonulással és a hivatalos megnyitóval elkezdődött a Keresztúr nevű települések sorrendben XXIV. Nemzetközi találkozója. Az eseményen 21 település 600 résztvevője a szombat estig tartó kulturális programokon vesz részt.

Benedek Bálint

Murakeresztúr közössége 600 résztvevőt lát vendégül. A közös, zászlókkal tarkított, látványos felvonulás nyitotta a találkozót

Fotó: Szakony Attila

Az eseményt közös felvonulás nyitotta, mely a 600 résztvevővel a kolátszegi kápolnától indult a Balaton M&K Fúvószenekar vezetésével érte el a Keresztúrok keresztjét. Itt előbb Polgár Róbert polgármester köszöntötte a résztvevő közösséget, majd Vaslabán Csaba plébános áldotta meg a település összefogásából felújított emlékművet. Az atya egy, a Ferenc pápa által megszentelt keresztet adott át a Keresztúr Nevű Települések Szövetség elnökének, Kovács Józsefnek.

Majd a delegációk a labdarúgó pályára vonultak, ahol a megnyitó ünnepséget tartották.

Polgár Róbert polgármester büszke a murakeresztúriakra és minden segítőjére, hogy mellé álltak és támogatták a szervezésben
Fotó: Szakony Attila

– Tizenegy évvel ezelőtt fogadták először a találkozó résztvevőit, majd három évvel ezelőtt vetődött fel újra az ötlet, hogy ismét vállaljuk be a rendezvény megszervezését – mondta beszédében Polgár Róbert. – Küzdelmes időszakon vagyunk túl, de a színpadról letekintve az kijelenthető: megérte. Az egész közösség, a segítők és a politikusok mind sokat tettek azért, hogy itt lehetünk, s tovább mélyíthetjük ezt a kivételes kapcsolatot, mi keresztúriak.

Bene Csaba, a vármegyei közgyűlés alelnöke szerint jó érzés, hogy a települések családja ilyen összetartó és sikeres. Kivételes kötelék ez, ami jó lenne, ha sokáig fennmaradhatna.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő örült annak, hogy a megnyitó előtt elhangzott a magyar, a horvát és a székely himnusz. Ezek mind azt szimbolizálják, hogy a szívben és lélekben egy nemzetként gondolkozunk. A barátságok, a kapcsolat határtalan. S egy modern dal, az Ismerős Arcok együttes Nélküled című száma ugyancsak azt mondja: "Egy vérből valók vagyunk".

– Murakeresztúr kolátszegi településrészből indultam az utamra, büszke vagyok a szülőföldemre, ahogy minden keresztúri az lehet a sajátjára – fogalmazott köszöntőjében dr. Koósz Attila, tiszteletbeli horvát konzul. – Jó érzés, hogy remélhetőleg minél előbb egy új híd, a barátság kapcsaként összekötheti a magyarokat a horvátokkal.

Mucsi Géza politikai tanácsadó, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár megbízásából méltatta a találkozón résztvevők kitartását, s barátságát. Majd Kovács József, a szövetség elnöke az összefogás kivételes jelentőségét emelte ki beszédében. Szerinte az esemény üzenete: erősíteni a magyar-magyar kapcsolatokat, különös tekintettel a határon túl élőkre.

Ezt követően a találkozón résztvevő művészeti csoportok mutatkoztak be. Szombaton 9 óráról folytatódik a kulturális kavalkád, zárásként 20.30 órától a Csík Zenekar lép fel, majd a nagykanizsai ZERO Zenekar. Végül pedig vasárnap 8 órától a Szent Kereszt Felmagasztalása templomban szentmise zárja a programot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában