Helyi közélet

2024.07.15. 18:00

A Pannon Tükör és az egyetemi vizuális oktatás kapcsolata

Az egyetemi vizuális oktatás, a művészettörténet szakmai tanácskozásává emelkedett a Pannon Tükör regionális kulturális folyóirat idei május-júniusi számának a bemutatója, melyet hagyományosan a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban ejtettek meg a szerkesztők. A speciális kitekintésre az adott okot, hogy a Pannon Tükör térségi rovatában ezúttal a vasi kortárs irodalmi termésre vetette tekintetét, a társművészetek közt pedig a szombathelyi művészeti paletta került terítékre. Korábban többek között a keszthelyi, nagykanizsai, lendvai térség alkotói mutatkoztak be, ezúttal a vasi vármegyeszékhelyhez kötődők kaptak lehetőséget, köztük olyan ismert szerzők, mint Szabó T. Anna, Deczki Sarolta, Fehér Renátó. Utóbbi költő a Hévíz című folyóirat szerkesztése okán is eljegyezte magát Zalával.

Arany Horváth Zsuzsa
A folyóirat címlapja és hátsó oldala - elől Nyilas Márta festménye, hátul Szabó Eszter Ágnes falvédő parafrázisa 
Fotó: ZH

Dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társasága elnöke már az ajánlóban felhívta a figyelmet a tényre, a két térség, Zala és Vas régóta szoros kapcsolatot ápol egymással, ami kiterjed a kulturális területre is. Felidézte Berzsenyi és Kisfaludi Sándor munkásságát, érintve a közösen létrehozott Életünk című irodalmi szemlét. A Pannon Tükör 2024/3-as számában pedig nyolc szerző szerepel a Szombathelyi sorokban, ezen túlmenően pedig a szombathelyi egyetemi kar (ELTE BDPK) Vizuális  Művészeti Tanszékének munkáját az ott oktató tanárok mutatják be írásaikban. E rovat szerzői közül a beszélgetésen is jelen volt dr. Bordács Andrea a tanszék vezetője, valamint Salamon Júlia, a tanszék munkatársa. Az írások érintik a szombathelyi születésű festőművész, Derkovics Gyula születésének 130. évfordulója kapcsán 2024 februárjában létrehozott képtárbeli kiállítást, Nyilas Márta tárlatát, a nemrég elhunyt Szabó Eszter Ágnes festő utolsó kiállítását, de a Weöres Sándor Színház Gyévuska című előadását és a Mesebolt Bábszínház egyik bemutatóját.

Bubits Tünde főszerkesztő és Nagygéci Kovács József online főszerkesztő bevezetője után Salamon Júlia beszélt Derkovits Gyula életének kevéssé ismert aspektusairól, hangsúlyozva, a képtárbeli tárlat igyekszik kiemelni a képzőművészt a korábbi "proletárfestő" státuszból, amit többek között a Dózsa fametszet sorozatnak is köszönhetett, noha azok a húszas években készültek. 

Dr. Bordács Andrea a gazdag kulturális kínálatot tárta az érdeklődők elé, amelyre az idei tavaszon a szakmai fővárosi képviselői is rácsodálkoztak. A szombathelyi Bloom-napok ezek közül is kiemelkedik - utalva James Joyce Ulysses című, egy napon, június 16-án játszódó világhírű regényére, ami szombathelyi kapcsolódással bír, főhőse, Leopold Bloom apja Szombathelyről vándorolt ki Írországba.  (A Pannon Tükörben a tanszékvezető írt Nyilas Márta Hajnali álom című, a szombathelyi színházban látható kiállításáról, magáról a tanszékről Kollár Bálint számol be.) A zalai és vasi kapcsolat e területen a zalai hallgatók nagy számában is megjelenik az egyetemi tanszéken.  

 A zalai vizekre evezve esett szó a korábbi lapszámokhoz képest gazdagabb, több szerzőt felvonultató szépirodalmi termésről, valamint arról, hogy az interjú rovatban Pánczél Petra Pannon Tükör díjas szerzőt, kulturális újságírót, szerkesztőt mutatja be a lap. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában