Hűek voltak mindhalálig

2024.07.26. 07:00

Az egykori pölöskei vár védőire emlékeztek

Pölöskén az egykori vár védőiről emlékeztek meg, akik 1664-ben, 360 évvel ezelőtt feláldozták életüket a zalai faluért, a hazáért a török ellen vívott küzdelemben.

Antal Lívia

A pölöskei várvédők emlékművénél mások mellett koszorút helyezett el dr. Vándor László és Havasi Bálint

Fotó: Antal Lívia

Tiszteletükre az „Akik hűek voltak mindhalálig” Alapítvány 1995-ben állított emlékművet az egykori vár helyén, idézte fel Tóth Tivadar György, Pölöske polgármestere a szerda esti megemlékezésen. Kuratóriumának tagja akkor néhai Albin atya, Kissné Kovács Ágnes és ő volt. Azt hangsúlyozta, hogy az emlékhely a pölöskei vár védőinek hősi cselekedetét, elszántságát és hűségét hirdeti.

Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója a múzeumok a települések történelmi múltjának ápolásában betöltött szerepéről beszélt, kiemelve, hogy dr. Vándor László Pölöske várának története című, tavaly megjelent kötete ennek egyik nagyszerű példája.

A vár történetét a nyugalmazott múzeumigazgató, régész saját kutatásai alapján dolgozta fel. Dr. Vándor László ismertette a vár urait a Hahót-Buzád nemzetségtől, az Ördög családtól a Nádasdyakon és a Széchényieken át. A vár elestének nincsen magyar tanúja. A török krónika német nyelvű változatát a nyugalmazott múzeumigazgató fordította le magyarra. A leírásból kiderül, hogy 1664 júliusában a támadás elől az elővári templomba menekülő pölöskei védőkre a törökök rágyújtották az épületet. Nem hagyták, nem adták meg magukat, hősi halált haltak.

A pölöskei várvédők tiszteletére tartott megemlékezésen koszorút helyezett el dr. Vándor László és Havasi Bálint, Vargáné Kirnbauer Lívia önkormányzati képviselő, valamint Tóth Imre, a Pölöskei Polgárőr Egyesület képviseletében. A bazaltkőből készült emlékműnél a nagybakónaki Thúry Vitézlő Oskola Kulturális Egyesülettől Nagy Attila és Vörös András, az oskola vezetője állt díszőrséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában