Kánikula idején 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a szerveknek

2024.07.11. 16:00

Az extrém hőség a szervezetet is megterheli

Az extrém hőség a szervezetünket is megterheli, ezért fontos tudni, hogy ilyenkor milyen étkezés segíthet átvészelni ezeket a napokat. Ebben nyújtott segítséget dr. Faricsné Hári Vera, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház vezető dietetikusa.

Benedek Bálint

Dr. Faricsné Hári Vera az Erzsébet-téren kortyolt az ásványvízből. A szakember szerint a hőségben a megfelelő vízfogyasztás és a jól megválasztott étrend sokat segíthet

Fotó: Szakony Attila

A kórházban dolgozó szakember szerint azt manapság már mindenki tudja és érzi, hogy kánikula idején szervezetünk nagy igénybevételnek van kitéve. Az erek kitágulnak, fokozódik az izzadás, amivel számos ásványi anyag távozik. Fennáll a kiszáradás, az ájulás, a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának veszélye.

– Az extrém hőség fizikai terhének átvészeléséhez elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság és a szervezet megfelelő energiaellátása – fogalmazott dr. Faricsné Hári Vera. –  Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a megfelelő folyadékfogyasztásra, hiszen azt tapasztaljuk, hogy alapesetben is sokaknak nehéz a javasolt 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása, így tudatosan figyelni kell arra, hogy kánikula idején még ennél is több: 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a szerveknek. Az elvesztett folyadékot főleg vízzel, ásványvízzel fedezzük, amit ízesíthetünk citrommal, friss mentalevéllel, citromfűvel, de uborkával is. Ezenkívül ihatunk cukor nélküli teát, paradicsomlevet, egyéb zöldségleveket, kefirt, natúr joghurtot, leveseket is. Kerüljük a koffeintartalmú, cukrozott, valamint alkoholt tartalmazó italokat, hiszen ezek egy része vizet von el szervezetünktől, más részüknek vizelethajtó hatásuk lehet, ami tovább fokozza a folyadékvesztést. 

Hangsúlyozta: azzal is érdemes tisztában lenni, hogy amennyiben kánikula idején sportolnak, fizikai munkát végeznek, például kertészkednek, akkor 3 literig növeljék a folyadékbevitelt, és szükségessé válhat a sópótlás is, melyet az ételek sózásával érhetnek el.

– Nagy hőség esetén sokszor tapasztaljuk, hogy étvágytalanabbak vagyunk, ilyenkor energiaszükségletünk 15 százalékkal csökken – folytatta a vezető dietetikus. – A nehéz, tartalmas étkezéseket kerüljük, hiszen az emésztés során hő termelődik, és sokkal nehezebben tudja lebontani szervezetünk az elfogyasztott ételeket. A nehezen emészthető ételek közé tartoznak a magas fehérjetartalmú ételek: húsok, halak, tejtermékek, valamint a cukrot, rostokat tartalmazó ételek, illetve italok. Rossz beidegződés, hogy hőség idején sokan hideg és lehűtött élelmiszert szeretnének magunkhoz venni. Ezekkel viszont többet árthatnak. A túlzott fogyasztásuk miatt a szervezet próbálja „felmelegíteni” magát, így a kezdeti hűsítő érzést követően még inkább kimelegednek, akik így tesznek. Ehhez kapcsolódik, hogy hőség idején érdemes leveseket is enni. Lehet, hogy egy napsütéses napon meleget enni-inni kevésbé vonzó, de a meleg italok segíthetnek szabályozni a testhőmérsékletet. A maghőmérséklet emelkedése arra készteti a testet, hogy lehűljön, így jobban izzad, hogy hőt veszítsen a bőrön keresztül. Amennyiben fagylatot ennének, érdemes a vizes alapúakat választani. 

Dr. Faricsné Hári Vera hozzátette: kánikula idején érdemes több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, hiszen ezek a hidratálás fő forrásai. A gyümölcsök közül ideálisak a bogyósok, vagyis a málna, szeder, áfonya, ribizli. Kiváló még a görögdinnye, ami magas víztartalma mellett laktató is, az ananász, a narancs, a szilva, a ringlószilva, az alma, a körte, a szőlő és a sárgadinnye. A zöldségek közül az uborka tartalmazza a legtöbb vizet, de a paradicsom, a paprika, a retek, a zeller, a sárgarépa, a brokkoli, a zöld leveles zöldségek, vagyis a spenót, a káposztafélék, az endívia és a fejes saláta is nyugtatólag hat.

– Azért a hidratáláson túl a szervezetnek kalóriákra is szüksége van – mondta. – A hidratáló ételeket olyan dolgokkal egészítsük ki, amelyekben magasabb a telítetlen (egészséges zsírok), és sovány fehérjékkel, valamint gabonafélékkel (például köles, quinoa, bulgur). Fontos, hogy mindig gondoljunk az egyensúlyra. Kerüljük a drasztikus változtatásokat az étrendünkben, és vigyázzunk, hogy ha hirtelen több gyümölcsöt és zöldséget kezdünk enni, mint korábban, szervezetünk rosszul reagálhat. Például, ha a megszokottnál jóval több rostot eszünk, az emésztőrendszeri problémákat, például puffadást és görcsöket, valamint a székletürítés megváltozását okozhatja. Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha az ilyen típusú életmód- és étrendmódosításokat már korábban kialakítjuk, így amikor eljön az idő, amikor ez igazán fontossá válik a „túléléshez”, akkor a szervezet már hozzászokott, és nem lesz sokk a test számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában