Nyaralók, szállodák és turistaházak

2024.07.13. 08:00

Balatoni épületek a két háború között

A két háború közti időszakban a Balaton környékén megtörténtek a közműmodernizációk, vízvezeték, csatornahálózat épült, kiterjedt a villamoshálózat is. A tónál az 1930-as évek közepére nagyfokú építési láz bontakozott ki, a balatoni villák mellett megjelentek a kisebb balatoni nyaralók. Emellett sorra épültek a hotelek, szállók, vendéglők, kisebb panziók egyaránt. Ebben az időszakban a megszaporodó építkezések miatt szankciókat szabtak a telkek beépítésére, a Balaton part védelmére vonatkozóan.

Zaol.hu

A balatonföldvári hajóállomás bejárata 1934-ből

Fotó: Fortepan/Somos Éva

Az 1930-as évek közepétől nagyszabású építészeti tervek is születtek. Az egyik ilyen épület Kenesén állt volna. „Legalkalmasabb erre a Balaton legjobb helye, Kenese, ahol legelőször Balatoni Stadiont kell létrehozni és utána – esetleg vele egyidőben – repülőteret is.” – olvashatjuk egy 1936-os tudósításban. A Stadion terve helyi szinten vetődött fel – de illeszkedett a korszak koncepcionális felvetéseihez –, és elsősorban a különféle sportesemények (atlétika, vívás, labdarúgás, tenisz, boksz) lebonyolítására lett volna alkalmas. A korszakban Kenese is – vitorlásélete, a fővárosi üdülőtelep miatt – egyre látogatottabb üdülőhellyé vált, ezáltal igyekezett bekapcsolódni a fősodratú elképzelésekbe. A balatoni stadion tervének felvetésénél említést tettek arról, hogy stadion a téli időszakban is alkalmas lehetne sporteseményekre, ezáltal a korszakban oly sokat említett szezonhosszabbításra is lehetőséget adhatott volna. De e terv csak elvi szinten maradt meg az utókor számára és további folytatása nem ismert.

1943-ban átfogó tervek készültek: „NagyBudapest tengeri fürdője, Balatonaliga” fürdőtelepének modern kialakítására. A Monte Carlo néven elkezdett, a korszakban igen modernnek és nívósnak számító építkezés tervét az USA-t is megjárt kiváló tervező-testvérpár, Olgyay Aladár és Olgyay Viktor készítette el. Olgyay Viktor 1943-ban adott nyilatkozatában elmondta, hogy „Aliga Magyarországon az első egységes beépítésű fürdőtelep lesz egész sor szállóval, társasházzal, vízikávéházzal, szabadtéri színházzal, 2000 személyes vendéglővel és kávéházzal, yachtházzal, gyógyszállóval stb. téli-nyári üzemben.” A plánumban szerepelt még: szabadtéri mozi, az aligai magaspartra felszálló lift, golfpálya, új vízvezetékhálózat is. A második világháború ugyan már javában szedte áldozatait és a gazdaságra is hatással volt, az aligai tervek mégis igen nagy elismerést vívtak ki és az építkezések el is kezdődtek. Így valósulhatott meg a Csongor és Tünde szállóépület, valamint az aligai Községháza épülete.

De a két háború közi időszak adott lehetőséget a turistaházak kivitelezésére is. Közel 100 menedékház működött ekkoriban az országban. A menedékházak a Magyar Turista Szövetsége egyesületei tulajdonában álltak. A Balatonnál ebben az időszakban nyílt meg az első menedékház Szent György-hegyen, 1934 pünkösdjén. A Darányi Ignác nevét viselő menedékházat József királyi főherceg jelenlétében avatták fel. 1936. július 5-én ehhez a házhoz közel, Badacsonyban nyitottak turistaházat. A Rodostó menedékháznál, amely nevét az 1935-ös Rákóczi-év emlékére kapta, Cholnoky Jenő neves földrajztudós mondott beszédet.

Természetesen ez az időszak építészetileg nagyon változatos képet mutat a tónál. Ekkor készült a vitorlásklubházak nagy része, több templom- és fürdőhelyi kápolna, és rendhagyó, formabontó stílusú nyaralók sokasága egyaránt.

Dr. Kovács Emőke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában