„Éltél-e már?"

2024.07.04. 16:30

Értéktár létrehozására nyert támogatást Nagyrécse

Az Inkey-kastélyban tárlat nyílt nemrégiben a helyi értéktár anyagaiból. Nagyrécse önkormányzata a Vidékfejlesztési program keretén belül az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület - Helyi értékeket bemutató értéktárak támogatása című felhívásra benyújtott projektötlete mintegy 3 millió forint támogatásban részesült.

Benedek Bálint

A nagyrécseieket lenyűgözte a tárlat anyaga, sokan a családtagjaikat is láthatták a képeken

Fotó: ZH

A nagykanizsai Thúry György Múzeum szakmai irányításával olyan helyi értéktárat alakítottak ki, mely a településre, térségre jellemző specifikumokat sorakoztatja fel, s őrzi meg azt digitális formában a jövő nemzedék számára. A kiállítás egész nyáron várja a látogatókat a kastélyban.

Laskai Béla polgármester örül a kiállításnak, mely bemutatja a helyi értékeket a közösségnek
Fotó: ZH

A tárlat megnyitóján Laskai Béla polgármester köszöntötte az érdeklődőket. Beszédében elmondta: mindenkinek van szülőhelye, és létezik olyan közösség, amelyből származik. A gyökerek csak akkor lesznek fontosak, ha azokkal kapcsolatosan pozitív érzelmeket társítunk. Ehhez arra van szükség, hogy a település, közösség értékeit megismerjék, felvállalják az elődök kultúráját, a települési hagyományok ápolását, az értékek megbecsülését. 

– A helyi és a térségi értéktár létrehozásának célja, környezetünk szellemi, anyagi, művészeti alkotásainak, hagyományainak összegyűjtése, bemutatása, ezen keresztül az összetartozás erősítése – fogalmazott a településvezető. – A település kultúrája, hagyományai képezik a települési értékeket. Ezek pedig a község nevezetességei: a templomok, szobrok, emlékművek, emlékhelyek, emlékparkok, síremlékek, és minden olyan tárgy, amelyhez hagyomány fűződik. Ezen túlmenően minden érték, amit a közösség annak érez. Célunk, hogy összegyűjtsük és megőrizzük azokat a települési és térségi értékeket, mely növelik a helyi identitástudatunkat, és amire büszkék lehetünk. Szeretnénk, ha az itt bemutatott értékeink múltunk darabjaiként segítenének felismerni a kultúra és a kulturáltság jelentőségét, a közösségben rejlő erőt és a közösségért való tenni akarás fontosságát.

Dr. Száraz Csilla, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatója is szólt a nagyrécseiekhez
Fotó: ZH

Kiemelte: jó lenne, ha ezek az értékek nemcsak a múltra, a hagyományokra utalnának, hanem a jelenkor számára is hordoznának mondanivalót, követendő példát.

– A hagyománnyal nem a hamu őrzése a feladatunk, hanem a láng továbbadása – fogalmazott a településvezető. – Ezért fontos, hogy átadjuk a fiataloknak azokat a szokásokat, cselekedeteket, érzéseket, tárgyi dolgokat, melyek múltunkhoz kötődnek, melyeket megőrzésre, továbbadásra fontosnak tartunk, melyek közösséggé formálnak minket. Ezek felismerése, gondozása és tovább örökítése kiemelkedően fontos a településünk és térségünk életében, mivel az értékmentő munka mellett jelentős a közösségformáló és összetartó hatása is. Minden nemzedéknek, így nekünk is, meg kell küzdenünk az elődök kultúrájáért, az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összességéért. Örülök a kiállításnak, mert úgy érzem, községünk és településünk olyan értékeit mutatjuk be itt, melyek egyrészt kiemelt szerepet töltenek be mindannyiunk életében, mind kulturális, mind szellemi, alkotói téren, másrészt hűen őrzik múltunkat, az elődök kultúráját. 

Fotó: ZH

Laskai Béla szeretné, ha ez a tárlat erősítené az itt élő emberek identitástudatát, és motivációt nyújtana a szülőföld szeretetére, történeti, néprajzi értékeinek és más emberek alkotásainak megbecsülésére. Fontos egy-egy helyi közösség speciális értékeit meglátni és láttatni, hiszen ezek az értékek közérdeklődésre tartanak számot, egyediek, fennmaradóak. Ez az értéktár-bemutató elsősorban azoknak szól, akik kíváncsiak a település múltjára, a régi időkre, a több évtizedes tradíciókra és azokra a tárgyi, szellemi értékekre, melyeket örökül kaptak.

Továbbá a rendezvényen elhangzott: a gyűjtőmunka során előkerült tárgyi és írásos emlékeket digitalizálta a múzeum. Utóbbi anyag interaktív kiállításként lesz megtekinthető az értéktár helyszínén, az Inkey-kastélyban. A meglévő www.nagyrecse.hu honlapon hamarosan egy aloldal kialakításával a helyi értéktár fotódokumentációit és digitalizált anyagát mutatják be. Ezzel irányítják rá az érdeklődők figyelmét a hagyományok megőrzésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában