A népművészet és az iparművészet találkozása

2024.07.16. 14:00

Fazekastábor Gébárton, kísérletezéssel

A keramikusok és fazekasok körében egyre népszerűbb és valóban mutatós raku technikával ismerkednek ismét a Zala Megyei Népművészeti Egyesület programján Gébárton. A Zalaegerszegi Országos Fazekas Tábor a szakmai fejlődésen túl a közösségépítésről szól.

Mozsár Eszter

Borsódy Eszter, Farkas Gábor, Végh Martin és Csuti Tibor a Zalaegerszegi Országos Fazekas Táborban

Fotó: Mozsár Eszter

A második napon már számos korongolt vagy éppen laptechnikával készült edény, alkotás száradt a szabadban. Az évről évre visszajáró társaság mondhatni egymástól tanul, természetesen Csuti Tibor fazekas mester tanácsai alapján.

fazekastábor
Korongolt és lapedények a Zalaegerszegi Országos Fazekas Táborban, égetésre várnak
Fotó: Mozsár Eszter

– A raku égetéssel három évvel ezelőtt foglalkoztunk utoljára, most háromféle technikát is kipróbálunk, az egyik az úgynevezett naked technika – mondta a táborvezető. – Minden táborban másféle anyaggal dolgozunk, hogy megtanulják a résztvevők, minden agyaggal másképp kell bánni. Ezen a héten molochit samottos masszával dolgozunk, aminek nagy a hősokk tűrőképessége, így megfelelő lesz az 1000-1050 fokos égetéshez. A raku technika lényege, hogy a kemencéből kivett izzó agyagot füstös közegbe tesszük 20 percre, majd hideg vízbe mártjuk. A molochit a legjobb ehhez a technikához. Fontos továbbá, hogy az agyag felületét nem hagyjuk simára, hanem előre „mozgatjuk”, azaz borzoljuk, így valóban érdekes mázhatást érünk el – mondta Csuti Tibor.

Egymástól tanulnak a fazekastáborban 

Ugyancsak a táborban inspirálódik, illetve a mázazás technikájának csínját-bínját osztja meg a többiekkel évek óta Borsódy Eszter szentendrei keramikusművész.

– Tulajdonképpen egymástól tanulunk, a saját tapasztalatainkat osztjuk meg egymással, aztán itt tovább fejlesztjük együtt – mondta a művész. – Tibor és én is tanítjuk a szakmát, van módunk a kísérletezésre. Én azt mutatom meg, hogy az iparművészetben miként használjuk a mázat, ott inkább ecsettel visszük fel, az apró részletekre figyelünk, nem öntjük rá az edényre. Egyszóval a népművészet és a kortárs művészet találkozik itt Zalaegerszegen.

A békéscsabai Farkas Gábor negyven éve foglalkozik fazekassággal, a mester második éve vesz részt az egerszegi táborban, saját ötletekkel érkezik, s az újdonságokat ő is szívesen kipróbálja.

A közösségről is szól a fazekastábor

A közösség újjáélesztése és a tanulás jegyében, valamint az igényeket figyelembe véve 2019-ben indult újra a Zalaegerszegi Országos Fazekas Tábor, aminek nagy múltja volt a 90-es években, tájékoztatott Devecz Zsuzsa, a ZMNE elnöke. A Régi forma új technika elnevezés mutatja, hogy a népi fazekas alapokat megtartva, ám a modern kor vívmányait is figyelembe véve tartja az egyhetes foglalkozást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában