Elhunyt a legendás testnevelő

2024.07.17. 14:54

In memoriam Pálfalvi György

Egy nappal 84. születésnapja előtt a múlt héten elhunyt a zalaegerszegi Kölcsey-gimnázium legendás testnevelő tanára, Pálfalvi György. A Zala Megyei Testnevelő Tanárok Egyesülete emlékezik a következőkben a néhai kollégára.

Zaol.hu

Pálfalvi György 84 éves volt

„Pálfalvi György 1940. július 12-én született Zalaegerszegen, vasutas családba. Tanulmányait 1946-ban a Katolikus Egyházi Iskolában kezdte, majd annak bezárása után a Petőfi-iskolában fejezte be az elemit, amit a Zrínyi Miklós Általános Gimnázium követett. Pécsett, az Állami Pedagógiai Főiskolán szerzett biológia-testnevelés szakos tanári diplomát 1961-ben, majd 1967-ben a Magyar Testnevelési Főiskolán középiskolai tanár végzettséget, továbbá ugyanott 1971-ben edzői-torna szakos képesítést. Kiváló atléta volt, a Dunántúli Tornászbajnokságon talajon első, összetettben harmadik helyezést ért el.

Pályafutását a Vendéglátóipari Szakközépiskolában kezdte, majd a Petőfi általános iskolában folytatta, végül a Kölcsey Ferenc (korábban Ságvári Endre) Gimnáziumból ment nyugdíjba, ahol 26 éven át igyekezett a fiatalokkal megszerettetni a sportot. Generációkat nevelt fel, vezérelve mindvégig a gyerekek szeretete volt. Diákjai a mai napig jó szívvel, szeretettel emlékeznek rá. Ő vezette be Zalaegerszegen a síoktatást, s vitte táborba a ságváris (később kölcseys) diákokat Szlovákiába, majd Szlovéniába. Nyugdíjas korában sem tétlenkedett: feleségével együtt több évtizeden át oktatott kicsiket és nagyokat síelni. 2006-ban a szlovéniai Zrece város díszpolgárává avatták.

Pálfalvi György fontos szerepet töltött be a „nyugati és a keleti blokk”, a Kusel és Zalaegerszeg közötti cserediákprogramok megszervezésében, miután bevezették a német nyelv oktatását az iskolában. Fia, aki az első cserediákprogram résztvevője volt, a mai napig tartja a kapcsolatot német társával.

Rengeteget tanultunk tőle, tiszteltük őt, mert hiteles volt. Munkássága megkerülhetetlen a téli sportok oktatásában, baráti, mentori támogatása mindannyiunk szeretetét és soha el nem múló tiszteletét kivívta. Kukszi Tanár úr, búcsúzunk Tőled.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában