Táborban készülnek a jubileumra

2024.07.27. 07:00

Kőszegi néptáncosok tartanak táncházat Pákán – videó

A napokban Pákán tartja hagyományos nyári táborát a kőszegi Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, amely szombaton táncházat tart, várják az érdeklődőket a Szent Pio Közösségi Házba 18 órától.

Korosa Titanilla

A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes tagjai, középen Németh Csaba pákai plébános, mellette balra Dvorák László és Zsigmond Barbara a pákai templom előtt

Fotó: Korosa Titanilla

Nem először látogatott az együttes Pákára, több alkalommal táncoltak már az egyházközségi bálban, Németh Csaba plébános révén járnak vissza a községbe, aki korábban Kőszegen szolgált plébánosként, azóta ápolnak vele jó kapcsolatot. 

Dvorák László, a néptáncegyüttes egyik alapítója, vezetője mutatta be a Pákán táborozó táncegyüttest. 

– Még 1989-ben alakítottuk meg feleségemmel, Dvorákné Kővári Anikóval az akkori Kőszegi Néptáncegyüttest, majd időközben ez a formáció megszűnt, mi Kőszegen a továbbiakban az utánpótlással folytattuk a munkát – mondta. – Egy külföldi fellépés során történt a névválasztás, azóta vagyunk Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, immár 35 éve, most épp a novemberi évfordulós műsorra készülünk, a tábor is annak a része. Visszanyúlunk a régi időkre és új táncokat is tanulunk erre az alkalomra.

Hozzátette, hogy annyiban különc együttesnek számít a Hajnalcsillag, hogy nem a versenyszellem jellemző rájuk, fontosabbnak tartották s tartják most is, hogy egymásra figyeljenek, és a próbákon kívül is keressék a kapcsolatot a tagok. 

Az együttes egy szomorú tragédia okán elvesztette művészeti vezetőjét, Dvorákné Kővári Anikót, s a létszámuk is változott. Megpróbáltak együttesen belülről keresni olyan új művészeti vezetőt, aki régóta tagja a csapatnak, teljes mellszélességgel kiáll a csoport mellett, s elkötelezett városuk, Kőszeg iránt is. Így esett a választás Zsigmond Barbarára.

– Pákára a báziscsoportunkkal érkeztünk 18-an, ez szinte a teljes létszám – tudtuk meg a művészeti vezetőtől. – Vegyes a korosztály, vannak középiskolások és dolgozó felnőttek is. Építkezünk, új koreográfiákat tanulunk felvidéki, a másikat erdélyi, bukovinai táncokból, munkánkat két oktató segíti. Közben foglalkoznak utánpótláscsoportokkal, általános iskolásokkal és kisebbekkel is, akik egyszer majd átveszik a stafétát a felnőtt együttesben. 

A szombati táncházba pedig olyan táncokkal készülnek, amikbe azok is bekapcsolódhatnak, akik életében nincs, vagy kisebb mértékben van jelen a néptánc.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában