Szent László mai üzenete

2024.07.16. 07:00

Lovagrendi koszorúzás a somogyvámosi Pusztatoronynál

Szent László lovagkirályunk ünnepéhez kötődően a Szent Gellért Lovagrend által állított emlékoszlopot koszorúzták meg a tagok a somogyvámosi Árpád-kori romtemplom mellett a közelmúltban. Az ünnepi szertartáson Főtisztelendő Rózsás László atya, Szent Jakabról nevezett zselici c. apát mondott homíliát. A rendezvényen feleségével vett részt a zalaegerszegi Illés Csaba, aki 2010 óta a lovagrend tagja, oktatási referense. Az ő beszámolóját olvashatják.

Zaol.hu

A Szent Gellért Lovagrend tagjai a somogyvámosi ünnepségen. Balról második Illés Csaba, előtte Illés Csabáné dáma

Fotó: Böröczky Bulcsú / Boglár TV

„A Szent Gellért Lovagrend 2007-ben állította fel – a Lovagrend kettős keresztjével ékesített – emlékkeresztet a Somogyvámos külterületén álló Árpád-kori romtemplom (a helyiek nyelvén „Pusztatorony”) mellett. Az emlékkereszten a következő felirat olvasható: „Kedves Vándor! E szent helyen nézz fel a keresztre, és emlékezz! A keresztben van üdvösségünk, életünk és feltámadásunk.” Azóta a járványos esztendőket leszámítva minden nyáron, Szent László Lovagkirályunk ünnepéhez közeli időpontban megemlékezést tart a Rend ezen a történelmi levegőjű, szakrális helyszínen.

A somogyvámosi "Pusztatorony" mellett koszorúzott a Szent Gellért Lovagrend
Fotó: Böröczky Bulcsú / Boglár TV

Somogy vármegye egyik legjelentősebb középkori templomromja a kutatások szerint eredetileg román stílusban épült, egyhajós, félköríves szentéllyel, valószínűleg a XII. században. Hatalmas, négyszögből nyolcszögbe formálódó tornya ma is tekintélyesen emelkedik ki a gyönyörű tájból. Támpilléreit, oldalfalait a gótika hajnalán készíthették. A templom körül hajdan falu helyezkedhetett el. 

Az idei ünnepen a nagy meleg ellenére is szép számban gyűltek össze a Lovagrend tagjai, hozzátartozói. Az ünnepi szertartás az egyik legismertebb népénekünk, a magyar szenteket sorba vevő Isten hazánkért térdelünk elődbe... c. dal eléneklésével vette kezdetét. Az Olvasmány Szent Pál apostol efezusi leveléből hangzott el. Az igeszakasz arra tanított bennünket, hogy éljünk békében és szeretetben egymással, töltsük be hivatásunkat személyes és lovagrendi életünkben egyaránt. Így Testben és Lélekben gyarapodva teljesedhetünk ki egyre jobban Istenben.

Elmélkedésében Főtisztelendő Rózsás László atya felhívta a figyelmet arra, hogy nincs a világon még egy olyan család, amely annyi szentet adott a világnak, mint a magyar uralkodócsalád, az Árpád-ház. Az atya kihangsúlyozta azt a példát, amelyet Szent István királyunk adott számunkra, hogy minden döntése, tette előtt kikérte a Jóisten útmutatását, imádkozott minden fontos intézkedése előtt. Uralkodóként is átimádkozta a megoldásra váró kérdéseket, hogy ne pusztán korlátolt emberi logika és akarat szerint hozza meg a nép javát szolgáló döntéseket, hanem a Szentlélek megvilágosító kegyelme által. Aktuális ez a példa a mi számunkra is, hogy először mindig imádkozzunk, mielőtt cselekednénk.

Árpád törzséből származó Szent László lovagkirály személyében pedig Isten az életszentségnek új hajtását fakasztotta. Példaértékűen kivirágoztak benne a Szüleitől kapott jó tulajdonságok. A Szentatya iránt sziklaszilárd hűséget táplált, templomokat és kolostorokat alapított, hogy a keresztény szellemben megerősítse népünket. Szent László az igazság szigorát az irgalom szelídségével mérsékelte, és királyként is Istennek és népének szolgált. Csodáiról zengnek a krónikák, énekek. Segítő közbenjárásáért minden kor embere bizalommal esedezhet. Két kiemelkedő történelmi nagyságunk közül Szent István király bevezette népét a keresztény hitbe, Szent László király pedig megerősítette hitében a magyarságot – zárta gondolatait az atya.

Régi magyar himnuszunk, a Boldogasszony Anyánk eléneklése után az atya megáldotta a romtemplom melletti lovagrendi emlékoszlopot. A Lovagrend tagjai idén is friss virágokból kötött koszorút helyeztek el tiszteletük és hálájuk jeleként a lovagrendi kettős kereszt alá. A méltó és kegyeletteljes ünnepi megemlékezés a Szózat felcsendülésével ért véget” – tájékoztatta lapunkat Illés Csaba. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában