Virtuális zsinagóga „épült”

2024.07.10. 19:30

Nyolcvan éve hurcolták el Zala zsidó polgárait

A hagyományokat ápolni, őrizni, a kincseket pedig megóvni kell, fogalmazott Papp Gábor polgármester a Hévízről elhurcolt zsidó mártírokra emlékezve a holokauszt emlékműnél.

Péter B. Árpád

Papp Gábor: Büszke vagyok arra, hogy önkormányzatunk sokat tett és tesz azért, hogy a hévízi zsidóság történetét méltó módon mutassa be

Fotó: ZH

Dr. Szarka Lajos történész, az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke emlékeztetett: 80 éve hurcolták el Zala zsidó polgárait, ami féltucatnyi hévízi családot érintett.

– Tizenöt embernek kellett szekéren a keszthelyi gettóba vonulnia, köztük volt dr. Schulhof Vilmos, a hazai fürdőgyógyászat megalapozója is. Tizenhármójukat Zalaegerszegre vitték, kettőt pedig munkaszolgálatra hurcoltak. Közülük senki sem tért vissza, még azon kevesek sem, akik túlélték a történelmi katasztrófát. Így sajnos a hévízi zsidóság múltja ma már történelem – jelentette ki dr. Szarka Lajos.

Emlékezés az áldozatokra. A kép előterében dr. Szarka Lajos, a hévízi siratófal előtt balra Papp Gábor
Fotó: ZH

Papp Gábor, Hévíz polgármestere arról beszélt: az emberiség rendkívül sötét, szomorú és megrázó időszakáról azért kell megemlékeznünk, hogy hirdessük: mindent el kell követnünk azért, hogy ehhez hasonló tettek soha ne történhessenek meg.

Az emlékmű az egykori zsinagóga helyén áll, amely 1933-ban épült, s 1977-ben elbontották. A hajdani zsidó vallási központ történetéről ma információs tábla tanúskodik, sőt: mostantól akár egy telefon segítségével „építhetjük vissza azt, amit a történelem lerombolt”, mondta Papp Gábor, hozzátéve: „virtuális séta keretében kívülről-belülről körbejárhatjuk az egykori zsinagógát okoseszközünk segítségével”.

– Egy TOP-projektben különítettük el az ehhez szükséges összeget. A megvalósítást körülbelül féléves előkészítő munka előzte meg, hiszen nagyon sok anyagot próbáltunk összegyűjteni: képeslapokat, fotókat, újságcikkeket, sőt: tárgyi emlékeket is – összegzett Papp Gábor.

Mindezek segítségével jött létre a virtuális séta, amelyhez az eredeti állapotokat modellezték. Így a zsinagóga „körbejárható”, sőt: az érdeklődők az élethűen berendezett templombelsőbe is betekintést nyerhetnek.

Virtuális valóság. A zsinagóga ma már „körbejárható”… Illusztráció: önkormányzat

– A megemlékezés helyszínéül szolgáló emlékmű az egykori hévízi zsinagóga helyén áll, s büszke vagyok arra, hogy önkormányzatunk sokat tett és tesz azért, hogy a hévízi zsidóság történetét méltó módon mutassa be, megpróbáltatásainak méltó emléket állítson – szögezte le Papp Gábor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában