Újrakezdés a kisebbekkel

2024.07.26. 11:40

Színjátszótáborba várták a gyerekeket Nován

Ezen a héten napközis színjátszótáborba várták a gyerekeket Nován, a Gönczi Ferenc Művelődési Otthonba, melyet ma, pénteken 15.30-tól bemutatóval zárnak a résztvevők a nagyszínpadon.

Korosa Titanilla

Idén kisiskolások vettek részt a táborban s készültek a bemutató előadásra, balról Csernák Enikő és Ecsedi Csenge

Fotó: Korosa Titanilla

A program évek óta népszerű a gyerekek körében, ehhez kell egy támogató, befogadó közeg, ami Nován az IKSZT-ben adott. Horváth Nikolett közművelődési szakember házigazdaként segíti a tábor munkáját. Elmondta, hogy a színjátszótábort általános iskolásoknak hirdetik, de jelentkezhettek azok is, akik idén szeptemberben kezdik az iskolát. Most 18 gyermek jelentkezett, köztük vannak novaiak, olyanok, akik itt nyaralnak a nagyszülőknél, illetve érkeztek Csesztregről és Lentiből is. 

– Utóbbi korosztályból vannak többen, a táborozók több mint fele vagy most végezte az első osztályt, vagy idén kezdi az iskolát, és a legidősebb is csak 12 éves – mondta. – Az elmúlt évekhez képest cserélődtek a résztvevők, kiment egy korosztály, akik közül többen eljöttek látogatóba, mert nagyon szerettek járni ebbe a táborba.

Hozzátette, hogy a tábor megtartását Nova önkormányzata támogatja minden évben, a szülőknek az ebéd költségeibe kell csak beszállniuk.

Azt is elmondta, hogy augusztus 12-16-ig is hirdetnek napközis tábort a községben 10-14 éveseknek.

Az egyhetes színjátszótábor programjáról Ecsedi Csenge színházrendező, táborvezető számolt be, aki Csernák Enikő dráma- és óvodapedagógussal közösen foglalkozik a gyerekekkel.

– Mindig nehéz és izgalmas feladat újrakezdeni a tábort, hisz már hozzászoktunk az elmúlt években, hogy jól bejáratott csapatunk van, amellyel könnyen és gördülékenyen dolgozunk – kezdte. – Így most új volt, hogy kisiskolások és az óvodából kikerülő gyerekek érkeztek, akiknek ez az első tábori, illetve színjátszótábori élményük. Szóval elkezdtük a munkát elölről és reméljük, hogy néhány év múlva ők is felnőnek velünk. A program csak annyiban változott a korábbiakhoz képest, hogy rövidebbek a foglalkozások, több szünetet tartunk, de ugyanúgy mozgással kezdtünk reggel, volt közös drámajáték, utána a próbára való felkészítéssel, szövegírással, mese- és jelenetkészítéssel, történetírással foglalkoztunk, illetve most nagy hangsúlyt kapott a kézműves-foglalkozás, a varázspálca és kastély megalkotása. Iskolásaink maguk írták meg a történetüket, dolgoztak a díszleten, a kellékeken. Három mesét lát a közönség a bemutatón, az egyikben mindenki szerepel, ez Tóth Gyula Gábor Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék című története lesz, illetve írtak egy tündérekről, valamint egy kosárlabdacsapatról szóló történetet is a táborozók, mindhárom mesében eltűnik valami, amit meg kell keresni. A gyerekek nagyon aranyosak lesznek, lehet olvadozni a bemutatón. 

Csernák Enikő azt emelte ki, hogy a táborban igyekeztek erősíteni, hogy a gyerekek csapatban működjenek együtt.

– Sok olyan játékunk van, mely a szociális kompetenciákat fejleszti – tette hozzá. – A jelenlévő korosztály életkori sajátossága még az énközpontúság, pont ezért játszunk olyan játékokat, amik az együttműködési készségüket fejlesztik, ezt a mesék fókuszába is belecsempésztük. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában