Erdély nemezképeken és papírfotókon

2024.07.01. 10:00

Szőke Veronika és Szász Norbert közös kiállítása a Göcseji Tudásközpontban

Szép Hazánk, Erdély címmel nyílt kiállítás szombaton a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpontban, amelyen Szőke Veronika művészetterapeuta nemezképein és Szász Norbert amatőr fotós fotóin keresztül az erdélyi táj szépségeit csodálhatják meg a látogatók július 22-ig, nyitvatartási időben.

Antal Lívia

Középen Szász Norbert és Szőke Veronika, unokaöcs és nagynéni. A kiállítás július 22-ig látogatható ingyenesen a Göcseji Tudásközpontban

Fotó: Antal Lívia

A kiállítást Nikitscher Bernadette, a Göcseji Kézműves Egyesület elnöke ajánlotta figyelembe, amely nemcsak témájában volt közös, hanem abban is, hogy a két alkotó nagynéni és unokaöcs rokonsági kapcsolatban áll egymással.

A Szép Hazánk, Erdély című nyílt kiállítás megnyitóján Németh Ferenc, a két alkotó, Szőke Veronika és Száz Norbert valamint Nikitscher Bernadette
Fotó: Antal Lívia

Szász Norbertet a fotózás technikai része ragadta meg először. Miután ezt megismerte, nyilvánvalóvá vált számára, hogy a fényképezőgépen keresztül egy egészen új világ bontakozik ki, amely megismerésre érdemes. Mint mondta, a legtöbb témáját nagynénje adja. Ő készteti arra, mint Erdély esetében is, hogy bejárja azokat a helyeket, ahol nagynénje ihletet kap következő nemezmunkáihoz. Az ő művészete mindig is az élete része volt, ami segítségére van abban, hogy képes legyen meglátni, amit fotóin meg szeretne jeleníteni és örökíteni, üzeneket átadva.

„A kompozíciós készség velünk születik.” Szőke Veronika a tíz éve elhunyt Kustár Zsuzsa iparművész gondolatát idézte fel, aki, mint mondta, szelíd ösztönzéssel és szeretettel teli tanítással segítette láthatóvá tenni, képpé, anyaggá formálni lelke üzeneteit. A művészetterapeuta többek között köszönetét fejezte ki a megnyitón jelenlévő Szűcs Attila pszichiáter professzornak, aki nemcsak bátorította, de helyet is biztosított számára a nagy méretű nemezképeinek elkészítéséhez. A szintén jelenlévő Csávás Csaba szobrászművésszel kapcsolatban azt idézte fel, hogy általa olyan

technikákat sajátított el, amelyekkel perspektívát, teret, mélységet tud belevinni nemezképeibe. Mint mondta, alkotásaival az érthetőségre törekedik, továbbá, hogy gondolatokat, érzéseket váltson ki másokból.

A családi körben zajló kiállításmegnyitón Németh Ferenc hegedűművész közreműködött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában