A fiatalokkal régészeti és történeti korokban barangolnak

2024.07.02. 17:34

Először szervezett napközis tábort gyerekeknek a nagykanizsai Thúry György Múzeum

A Thúry György Múzeum most először saját, tematikus napközis tábort szervezett általános iskolás gyerekeknek, akiknek egy hétig különféle korokon átívelő időutazásban lehet részük, miközben gazdag ismeretanyaggal gazdagodhatnak.

Benedek Bálint

Szmodics-Tugya Beáta archeozoológus vezetésével a gyerekek a kézműves-foglalkozásokon agyagedényeket is készíthettek

Fotó: Szakony Attila

A foglalkozásokról, illetve annak részleteiről dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója beszélt. Elmondta: a város és környékének napközis táborait látogató gyerekeket eddig minden nyáron vendégül látták és persze az idén is így lesz.

Thúry György Múzeum
A gyerekek kézműves-foglalkozásokon is részt vettek a Thúry György Múzeumban
Fotó: Szakony Attila

Jó rálátás a történelemre

– A sikeres tárlatvezetések után úgy döntöttünk, július első hetében mi is megszervezzük első tematikus saját táborunkat – fogalmazott az igazgatónő. – Olyan tudást és helyszínt biztosíthatunk a gyerekeknek, ami egyedi s kuriózum. A fiatalokkal a régészeti és a történeti korokban barangolunk, ezt fűszerezzük meg különféle kézműves-, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. Igyekszünk számukra jó rálátást biztosítani az ősemberektől Nagykanizsa virágkoráig, vagyis az 1920-as évekig.

Őskortól az 1920-es évek Nagykanizsájáig

Hozzátette: kezdésként a mamutok világába kalauzolták a főleg általános iskolás korú 15 gyermeket. Ezt a foglalkozást Szmodics-Tugya Beáta archeozoológus vezette, a múzeum leleteit megérinthették a gyerekek, megtudhattak a jégkorszakról számos érdekességet. Aztán a képzeletük szárnyán visszarepülhettek az őskorba is a Pillantás a múltba – A bronzkor évszázadai Zala vármegyében című új kiállítás segítségével. Ugyancsak izgalmas túrának számított, hogy a diákok betekinthetnek a kulisszák mögé, vagyis még a régészeti raktárban is tehetnek egy sétát. Itt kiderülhet, miként működik egy múzeum, hogyan kell tárolni a leleteket.

Kanizsa vára és a gyöngyösnecc

– Aztán persze a kollégáimmal beszélünk nekik az egykori Kanizsa váráról – folytatta dr. Száraz Csilla. – Érdekességképpen Kunics Zsuzsanna történész Nagykanizsa évszázadait mutatja majd be. Végül Gyanó Szilvia néprajzossal a "Minél cifrább, annál szebb" bőszoknyás-gyöngyösnecces népviselet Zalában című tárlattal ismerkedhetnek meg a fiatalok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában