Kész cirkusz a Holdudvarban

2024.07.04. 12:00

Turbuly Lilla új ifjúsági regényét bemutatták a faluban is, ahol az író felnőtt

A zalai indulású Turbuly Lilla Kész cirkusz! című új ifjúsági regénye az idei Ünnepi könyvhétre jelent meg a Móra Kiadónál. Az író, költő, kritikus a Kosársuli című kétrészes regényével, majd a Pestre (f)el! cíművel lépett be a kamaszoknak szóló kínálatba, korábban két felnőtteknek szóló regénnyel (Eltévedt hold, Üveghold) jelentkezett, több verseskötetet és novellakötetet jegyez, a színházi és az irodalmi élet a kritikáiról is ismeri, több színházi darabot írt és a bábszínházak is számítanak a munkájára.

Arany Horváth Zsuzsa

Matola Norbert színművész, mellette Turbuly Lilla író és a kötetbemutató közönsége

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A Kész cirkusz! című új ifjúsági regény és szerzője július elsején délután Gutorföldére, pontosabban Náprádfára invitálta az érdeklődőket. Turbuly Lilla ugyanis ebben a zalai kis faluban nőtt fel, ideje egy részét ma is itt tölti, sőt, vendégül lát írókat, több kortárs regényt fejezett már be írója a Holdudvar névre hallgató udvaron álló házban.

 A Kész cirkusz! című ifjúsági regény címlapja
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Gutorfölde, Náprádfa mint helyszín fontos, hiszen a regény alapötlete innen, egy gyerekkori vándorcirkuszos élményből és utána a klubkönyvtár udvarán szervezett cirkuszos játékból származik. Hogy miképpen alakul a két főszereplő kislány története, abból Matola Norbert színművész felolvasása adott ízelítőt, akitől Turbuly Lillának a faluhoz kötődő verseiből is hallhattunk néhányat. Baráti találkozónak is beillett a könyvbemutató, hiszen a vendégek régről, többen gyerekkora óta ismerik a szerzőt, s örömmel tölti el őket, hogy rajta keresztül Náprádfa is színhelyévé válik a hazai regényeknek. 

Az ifjúsági történetek még a pöttyös és csíkos könyvek korszakában kamaszként ejtették rabul a szerzőt. A nagy sikerű sorozat nyomán újat indított a Móra Kiadó BFF sorozatcímmel. (Jelentése örök legjobb barátok, az angol best friends forever kifejezés rövidítése.) E sorozat első darabja Turbuly Lilla kötete. 

Turbuly Lilla Matola Norbert kérdéseire válaszolva adott számot az eső elől a házba húzódóknak az ötletről, a szereplőkről, Tittiről és Milláról, rajtuk keresztül két világ találkozásáról, de az otthon, a falu, a gyerekkor nem múló vonzásáról, a regényírás lillás szabályairól is szó esett. Kiderült, a könyvek kicsit egymásra épülnek, a figyelmes olvasók ugyanis egy-egy továbbgördített motívumot, illetve helyszínt lelhetnek, azonosíthatnak az újabb kötetekben. Az író nem használja az aktuális tininyelvet, mivel szerinte az túl gyorsan változik, a köznyelv tartósabb, évekkel később is érthető marad. Finoman és a végére feldolgozottan épül a regénybe egy életveszélyes helyzet, a traumafeldolgozás, de a tartópillére a kalandos kamaszélet, amelynek szerves kísérője a kutya mint állandó szereplő. A nagyszülők is megjelennek, az író-olvasó találkozók tapasztalata ugyanis, hogy a gyerekek szeretik a nagyikaraktereket. A Kész cirkuszban nyomozás is indul a nagyapa után. Nem maradt ki a tini szerelmi szál sem természetesen, és további zalai helyszínt is felismerhetünk.

Megtudtuk, a budapesti bemutatóra a Fővárosi Nagycirkusz munkatársait is meghívták, akik jólesően nyugtázhatták, a szerző felkészült a cirkusz világából.

A versek, szövegek, történetek helyét a találkozó végén átvette a süti, a forrásvizes málnaszörp és a felderülő ég alatti hosszas beszélgetés, amit a közeli százéves körtefa terméstől roskadozó ágainak helyeslő bólogatása nyugtázott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában