Hetedik alkalommal

2024.07.10. 18:00

Új helyszínen, régi, jó hangulatban zajlott a Göcseji Népzenei Tábor

A népzenei ismereteiket szélesíthetik a résztvevők évről évre a Göcseji Népzenei Táborban, melyet idén új helyszínen, Nován a Csicsergő Szabadidőközpontban tartottak.

Korosa Titanilla

A Göcseji Népzenei Tábor résztvevői, köztük a foglalkozásokat vezető népzenészek, pedagógusok, jobbra Gubinecz Ákos Nován.

Fotó: Korosa Titanilla

Az elmúlt hétvégén kezdődött el a tábori program immár hetedik alkalommal. Gubinecz Ákos Junior Prima díjas népdalénekes, népzenetanár, a tábor főszervezője elmondta, hogy nagy örömükre idén is közel 30 gyermek csatlakozott, főként Zalából, de jelentkeztek Budapest környékéről, illetve a Muravidékről is, ahonnan korábban még nem voltak táborozók. 

- Megszólítottuk a határon túl élő gyerekeket is és hívtuk őket, hogy ismerkedjenek meg a zalai népzenével, kultúrával, többen is jelentkeztek köszönhetően a megkeresésnek, illetve annak, hogy jó kapcsolatot ápolunk a muravidéki intézmények zenetanárival – magyarázta. - Érkeztek énekes és citerás növendékek is, látszik, hogy van ott egy erőteljes képviselete a magyar kultúrának, a gyerekek ismerik a zalai népdalokat, hiszen egykor ez a földrajzi egység is a történelmi Zala vármegye része volt, s vannak, akik továbbadják ezt a hagyományt.

Az idei év másik újdonsága a tábor helyszíne mellett, hogy a táborozók fele első alkalommal jelentkezett. 

- Látszik egy generációváltás, illetve terjed a tábor híre – magyarázta Gubinecz Ákos. - Az első este az ismerkedésről szólt, hogy aztán oldott hangulatban lássunk neki a munkának. Különböző tudásszinten állók érkeztek, van, aki hobbiból, szakkör keretében tanul népzenét, van, aki zeneiskolában és van, aki kifejezetten zenei pályára készül, vagyis vegyes a közeg, de igyekeztünk mindenkinek olyan tudást adni, hogy azzal fejlődhessen – folytatta. - A népzene és a népi kultúra szeretete összeköt mindenkit, és továbbra is ugyanaz a családias hangulat jellemzi a tábort, mint a korábbi években. Mi, a tábor fiatal oktatói mindannyian a zeneakadémián tanultunk, egyfajta fiatalos lendülettel, 21. századi gondolkodással próbáljunk a népzenei kincset és a népi értékeket megismerteti a diákokkal.

A tábor egyhetes programjában szerepelt a napi közös népdaléneklés, zalai dallamokat tanultak a fiatalok, ezen felül kiscsoportos foglalkozásokon bővíthették tudásukat a népi énekesek, citerások, hegedűsök, délután pedig a kézműves foglalkozás, túra, sport mellett fürdőzésre is volt lehetőség. Emellett táncházat is tartottak, illetve csütörtökön a novai sportcentrumban gálaműsor zárja a tábort 18 órától.

Gubinecz Ákos arról is beszélt, hogy még június végén Szentkozmadombján tartották a SZÉF Tehetségkutató Program mentortáborát, ahol egyéves szakmai mentorálás után tartották a zárást a tíz résztvevőnek. A programban a közös zenélés mellett felkészítést kaptak a projektzáró koncertre, melyet augusztus elején a SZÉF Fesztiválon tartanak majd, ugyancsak új helyszínen, Velencefürdőn. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában