Az eseményt 24. alkalommal rendezik meg

2024.07.16. 17:30

Vasárnap Egerszeg Búcsú a Göcseji Falumúzeumban

Az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) szervezésében július 21-én rendezik meg a város védőszentje, Mária Magdolna tiszteletére a XXIV. Egerszeg Búcsút. A Göcseji Falumúzeum ad helyet az egész napos programnak, amelynek kiemelt eseménye a Lokálpatrióta díj, valamint a Lokálpatrióta plakettek átadása. A vasárnapi rendezvényről kedden tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

Antal Lívia

Dr. Vándor László, Majos Zsolt, Havasi Bálint és Varju András az Egerszeg Búcsú sajtótájékoztatóján

Fotó: Antal Lívia

Az Egerszeg Búcsú megrendezésére 2000-ben tett javaslatot az EZE. A régi búcsúk hangulatát felidéző eseménynek kezdetektől fogva partnere a Göcseji Falumúzeum, amely a hozzáillő autentikus környezetet biztosítja. Idővel a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum is csatlakozott a rendezvényhez, idézte fel Major Zsolt, az EZE elnöke. Kiemelte, hogy a város kulturális életéhez szervesen hozzátartozó Egerszeg Búcsú sajátossága a Lokálpatrióta díj átadása a beérkező javaslatok alapján. Az elsőt 1999-ben adták át, amelyre vasárnap 25. alkalommal kerül sor.

Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója a múzeumok közösségi funkciójáról beszélt. Mint mondta, a máshonnét is érdeklődőket vonzó Egerszeg Búcsú épp ezt erősíti, amelynek méltó helyszínt biztosítanak a falumúzeumban, és munkatársaikkal segítik színvonalas megvalósítását.

A július 21-i Egerszeg Búcsúra szeretettel várják a zalaegerszegi és a környéken élő családokat, kikapcsolódni vágyókat
Fotó: Antal Lívia

Az Egerszeg Búcsú mai programjainak döntő többsége az induláskor alakult ki, amelyek azóta is számíthatnak érdeklődésre, vélekedett dr. Vándor László, a Göcseji Múzeum nyugalmazott igazgatója, az EZE tagja. Mint mondta, a búcsú a város kulturális életének egyik meghatározó eseménye, amelyen idén is Balaicz Zoltán polgármester adja át díjakat.

Jövőre negyedszázados lesz az Egerszeg Búcsú, amely bizonyítja létjogosultságát a jövőt tekintve is, hangsúlyozta Varju András. A Göcseji Falumúzeum vezetője azt mondta, évek igazolják, hogyan lehet a kihívásoknak megfelelni, és színvonalas rendezvényt szervezni együtt.

Július 21-én, vasárnap 10 órakor nyit a Göcseji Falumúzeum, ahol 11 órakor tartják az Egerszeg Búcsú ünnepélyes megnyitóját. A Pajtagalériában ezt követően kiállítás nyílik a XIX. Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból. A Fatemplomban 11.30-kor kezdődik az ökumenikus istentisztelet. A Lokálpatrióta díj átadására 15.15-kor kerül sor. Az Egerszeg Búcsún vásári hangulatra számíthatnak a látogatók. Kulturális együttesek lépnek fel, a lacikonyhában finom ételek kóstolhatok, a gyerekeket játszóház várja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában