NAKKIK: Gazdasági és Innovációs Nap

2024.08.27. 20:00

A fejlesztési lehetőségekről tárgyaltak Nagykanizsán

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara (NAKKIK) a Medgyaszay Házban kedden rendezte meg a „Gazdasági és Innovációs Nap” című programját, melyen az előadók a város és térség fejlesztésének elősegítéséről tárgyaltak.

Benedek Bálint

Díjazottak az elnökkel. Balról, ülnek: Gyimes Gyula, Varga Tünde Ilona, Miklós Csabáné, Pálné Péter Eszter, Kováts Miklós Csaba. Állnak: Viola Zoltán, Boros László, Fitos István, dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Marosfalvi László és Lenkovics Viktor

Fotó: Szakony Attila

Elsőként Nagy Jánosné, a NAKIKK választási bizottságának elnöke lépett a mikrofonhoz, aki a keddi tisztújító közgyűlésről számolt be. Elmondta: a küldöttek szavazatukkal dr. Polay Józsefet támogatták, így a következő ciklusban is ő marad a kamara elnöke.

kamara
Dr. Polay József a következő ciklusban is a kamara elnöke marad
Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsa mindig innovatív város volt

Majd Balogh László polgármester köszöntötte a megjelenteket. Leszögezte: Nagykanizsa mindig is innovatív város volt, számos területen elsők között a vidéki Magyarországon, aminek az alapját az oktatás, a jelentős iparágak megléte és a külföldről érkező tudásbázis jelentette.

– Ugyan szükség lenne egy nagy létszámú hagyományos beruházásra, de most az innovatív iparágakban kell a jövő felé tekintenünk – folytatta. – Azért, mert a szervezeti kultúránk és a struktúráink alkalmasak az ilyen léptékű fejlődésre.

A kamara a vállalkozásokért dolgozik

Dr. Polay József, a NAKIKK elnöke a kamara múltjáról és jelenéről szólt. Szerinte az elmúlt négy év kihívásai között szerepelt a járvány, a háború és az energiaválság. Ebben az időszakban a kamara igyekezett minden segítséget megadni a vállalkozásoknak. Persze azóta is így tesz, de odafigyelnek a szakképzések rendszerére, valamint egyéb területeken is biztos bázist jelentenek.

– Egyre többen hisznek bennünk, ami további lépésekre ösztönöz – folytatta. – Jó irányba indultunk el, várhatóan a következő négy évben az erőfeszítéseink termőre fordulnak. A jövőben a határ menti kapcsolatokban érdemi áttörést szeretnénk elérni, ezért is öröm, hogy a horvát és szlovén partnereink is itt vannak ezen a konferencián. Az előttünk álló időszakban támogatnánk a helyi vállalkozások fejlődését, növekedését, hiszen igénylik ezt.

Számos új munkahely létesült

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő ugyancsak szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, dr. Polay József céljai megvalósításra várnak, hogy Nagykanizsa a vállalkozókkal együttműködve léphessen előre hatékonyabban. Az tény, hogy a városban számos új munkahely létesült, így pedig a munkanélküliség az országos átlagra csökkent le. A két éve átadott ipari parkot pedig be kell népesíteni, új vállalkozásokat kell idecsalogatni.

Díjazták a vállalkozásokat

A rendezvényen előadást tartott dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke. Végül Horváth Jácint önkormányzati képviselő, Nagykanizsa megválasztott polgármestere beszélt arról, hogy milyen kihívások várnak a jövőben a városra.

A kamara májusi elnökségi ülésén határozott a kitüntetések odaítéléséről, melyeket a rendezvény végén adtak át. Év vállalkozása díjat kapott a Villtek Zrt., a Röntgen Kanizsa Kft., a Lenkovics Trans Kft., a Start Oktatási Kft. és az Otthon-Gyöngye Kft. Az év vállalkozója pedig Galambos János lett, míg Nagykanizsai Kamarai Gazdaságfejlesztésért elismerést kapott Boros László, a Z-Pannon Építőipari Kft. ügyvezetője, Marosfalvi László, az MBH Bank fiókigazgatója és Kováts Miklós Csaba, a KM Light Kft. ügyvezetője. Díszoklevelet kapott Szőllősi Dániel, a Thúry-technikum tanulója, szakoktatói nívódíjban részesült Varga Tünde Ilona, a Thúry-technikum szakoktatója. Az arany díszoklevél kitüntetést pedig Viola Zoltán, a Vion-Mix Bt. vezetője kapta meg. Végül a sikeres mestervizsgát tett autószerelők vették át mesterleveleiket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában