2019. augusztus 15-én szentelték fel Zalaegerszegen

2024.08.16. 09:30

Boldogasszony kápolna: Búcsúi szentmise megépítésének ötödik évfordulóján

A Makovecz Imre Kossuth-díjas építész által tervezett, és a Gébárti-tó környezetét ékesítő kápolna megépítésének ötödik évfordulóján búcsúi szentmisét tartottak csütörtökön Zalaegerszegen. A Boldogasszony kápolna felszentelésére öt évvel ezelőtt, épp ezen a napon, 2019. augusztus 15-én került sor.

Antal Lívia

A Boldogasszony-kápolna öt éve épült fel Zalaegerszegen. Erre emlékezve tartottak búcsúi szentmisét

Fotó: Pezzetta Umberto

Augusztus 15-e Nagyboldogasszony, azaz Szűz Mária mennybevételének napja, egyben Magyarország patrónájának ünnepe. Szent István királyunk 1038-ban ezen napon ajánlotta Szűz Mária oltalmába Magyarországot. A Boldogasszony kápolna öt évvel ezelőtti avatásán erre emlékezve tartott szentmisét Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke.

Az ötéves évfordulón Kis Kornél ferences szerzetes, plébános mutatott be szentmisét a Boldogasszony kápolnában. A magyarok és a katolikus egyház számára is fontos Szűz Mária tisztelete, akinek mennybevételére azzal reménnyel tekintünk, hogy majd az egyház is a menybe fog jutni, mondta egyebek között. Kitért arra is, hogy kellenek közösségek, akik ápolják a kultuszt, összegyűlnek és rendbe tartják a helyet.

Makovecz Imre vázlatai alapján építették fel a Boldogasszony kápolnát

Rengetegen voltak a kápolna felszentelésén, emlékezett vissza a ságodi városrészben lakó Kámán Mária, aki kántorként szolgál az ottani miséken. Mint mondta, szívesen jött el az évforduló kapcsán tartott búcsúi szentmisére is. 

A Boldogasszony kápolna egyházjogilag a zalaegerszegi Jézus Szíves Ferences Plébániához tartozik. Helyi összefogás is segítette megépítését, valamint a város önkormányzata által az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert támogatás. A pályázatot Makovecz Imre még meg nem valósult terveinek megvalósítása érdekében hirdették meg akkor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában