A skanzen születésnapjára is készültek

2024.08.08. 18:30

Felnőtt életmódtábor a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban

Felnőtt életmódtábornak ad helyet a héten a Göcseji Falumúzeum. A különlegesség, hogy a résztvevők gyakorlatban is kipróbálhatják, hogyan építették fel a régi emberek, mesterek a házakat. A zalaegerszegi skanzen idén augusztus 20-án ünnepli fennállásának 56. évfordulóját, amelyre a táborozók segítségével meglepetéssel is készülnek.

Antal Lívia

A Göcseji Falumúzeum 1968. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Itt még javában készül a születésnapi meglepetés

Forrás: Göcseji Falumúzeum

– Azzal a céllal hoztuk létre a felnőtt életmódtábort, hogy a gyerekek mellett, akiknek több tábort szervezünk egy évben, a felnőtteket is megszólítsuk – válaszolt érdeklődésünkre Varju András, a Göcseji Falumúzeum vezetője. – A visszajelzések alapján nagyobb érdeklődésre számítottunk, de hát minden kezdet nehézkes. Szerdán négyen voltak, és kimondottan jól érezték magukat. Az épületek állagmegóvással, felújításával kapcsolatos munkákba vonta be őket a már nyugdíjas kollégánk, Vizsi György, akinek kisujjában van az ehhez szükséges tudás. Kipróbálták a zsúpolást, a boronafal-építést, a sározást. Göcsej jellegzetes parasztházainak csak az utca felőli oromzatát díszítették életfa-motívumokkal. Dömötör Andrea segítségével ma ilyeneket rajzoltak és festettek, illetve megismerték ennek hagyományát.

A táborozók csütörtök délelőtt életfát rajzoltak, festettek fatáblára
Forrás: Göcseji Falumúzeum

Tarr Mihály Győrből érkezett. Elmondta, hogy építészhallgató. Járt már a Göcseji Falumúzeumban, két évvel ezelőtt. Nagyon megtetszett neki, nézegetni szokta a Facebook-oldalát. Ott találkozott a tábor felhívásával, amelyre azért jött el, hogy többet tudjon meg a népi építészetről, és hogy megtanulja azokat technikákat, amelyekkel ezeket a házakat felépítették egykor.

A táborozók egy olyan zsúptetős, kis házfal építésében vettek részt, amely majd szerepet kap az ország első szabadtéri skanzenjének augusztus 20-i születésnapján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában