Biokertészet hókuszpókusz nélkül

2024.08.17. 17:30

Ideje a paprikaszüretnek

Először nem hittem a fülemnek, aztán a szememnek sem: méhek dünnyögtek, röpködtek a paprikaágyásban. Jóval a nyár utolsó harmadának a közepén, ráadásul a kánikula dandárjában, amikor a nap már rég felkászálódott a bozsoki-hegyi kanapéjáról.

Fincza Zsuzsa

Lehet válogatni: retro-, gogo-, kosszarvú fajták

Fotó: Fincza Zsuzsa

Persze nem házi, hanem vadméhek, akik nem tudnak kényelmesen bereggelizni a nem létező kaptáruk készletéből, s ha a tikkasztó napsütés a környéken már mindent tarra perzselt, megbecsülik az aprócska paprikavirágot is. Szerencse, hogy vannak, szerintem a környékünkön ők végzik a beporzó munka dandárját. Jobban kéne rájuk vigyázni, mert ha megfogyatkoznak, sopánkodhatunk, hogy kevés a gyümölcs, a zöldség - hiszen az utóbbiak virágát is a szorgalmas rovarok termékenyítik meg. 

Szép, színes paprika aszalvány
Fotó: Fincza Zsuzsa

A témában kutakodva olvastam, ha szépen virágzik a palántánk és mégsem terem, az ok: nincsenek beporzó rovarok (az állandó fűnyírózás miatt virágosabb területre költöztek), vagy nem megfelelőek számukra a körülmények. Ilyenkor bizony magunknak kell pótolni a méhek munkáját még a paprikánál is. Saját kezűleg ecsettel vagy fogkefével, spatulával, fültisztító pálcikával nagyon "finoman", hogy ne tegyünk kárt a virágban, s így a későbbi termésben, vigyük át a virágport a bibére. Szakemberek egyébként direkt javasolják, ha kertünk közelében kevés a nyíló vadvirág (pipitér, pitypang, lóhere, katáng), a méheket, lepkéket és beporzó társaikat ültetett virágokkal csalogassuk a veteményesbe. A paprikavirág egyébként nagyon érzékeny a hőmérsékletre, de nem csak a hidegre, a hőségre is, még a kifejezetten melegkedvelő fajták, például a chili, sem kedveli a plusz 30 Celsius fok feletti meleget. Úgy tűnik, a mieink eddig jól bírták, igaz, nem a különleges, nemesített hibrid celebek közé tartoznak. Zömmel régi, strapabíró falusi fajták, valamikor kaptam őket (Annus néni barátnőmtől, ságodi barátaimtól), de már magam szedem a magjukat, esetleg magbörzéken tetszettek meg - a gogosként címkézett például Berhidáról származik, de nem a vetőmagbolti hibrid, hanem (állítólag) eredeti erdélyi.

Útifű és egy szál porcsin megfér a paprikatő mellett
Fotó: Fincza Zsuzsa

Tavaly megfogadtam a tanácsokat és nem ültettem sűrűre a paprika palántákat. Jól meg is bántam,sínylődhettek szegények a kánikulában, hiába öntöztem szorgalmasan, csak kornyadoztak, estére csonttá száradt körülöttük a föld. Az idén visszatértem " régi rossz" szokásomhoz, a várható szárazság és hőségre tekintettel lecsökkentettem a palánták közötti javasolt tő-, és sortávolságot, így a paprikabokrok szinte összeérnek, beárnyékolják a földet, az nem melegszik túl és nem szárad ki. 

Augusztus 2. fele: már terem, de még virágzik a paprika
Fotó: Fincza Zsuzsa

Ennek, s persze a mindennapos öntözésnek köszönhetően eddig elégedett lehetek a paprikaterméssel. Ki ne hagyjam! Tavasszal dupla adag komposztált marhatrágyát kaptak az ágyások, és talán az sem mellékes, hogy az esti öntözés után hajnalban meg is kapálom - a mieinken (szomszédét is beleértve, mert reggelente őket is a kertben látom) kívül hány paprikatő dicsekedhet azzal, hogy az idei nyáron már több mint hússzor meg volt kapálva?

Paprikaszüret
Fotó: Fincza Zsuzsa

A paprikánál figyeltem fel rá először: hogy az ágyásban a gyomok mellett útifű (Plantago) is nő. Különösebben persze nem csodálkoztam, hiszen akár a gyümölcsösből is átfújhatta a magját a szél. Azon viszont elgondolkodtam, hogy az egyszerű útifű (akárcsak a lándzsás) elismert gyógynövény, s ha már szándékosan tartok gyógynövényeket, növénydoktorokat (büdöske, körömvirág, csombor) a kertemben, miért ne maradhatna meg néhány útifű is? Ha olyan vegyi anyagokat tartalmaz, ami az embernek segít a baktériumok, gombák legyőzésében, talán hasznára válik a növényeinek is - gondoltam, mindenféle tudományos vizsgálódást mellőzve. Azt meg most olvastam, hogy a kemény gyökerei "feltörik" a tömörödött földet, tehát jó hatással van a talaj szerkezetére. Na ugye!

Bőtermő, strapabíró régi falusi fajta paprika
Fotó: Fincza Zsuzsa

A lecsószezont egyelőre csak a friss fogyasztás szintén indítottuk be, a spájzolását később tervezzük. Viszont, akárcsak a paradicsomból, paprikából is készítek aszalványt. Többen mondták, miért nem a napra kitéve aszalok? Úgy olcsóbb. Igaz. Viszont készülékkel gyorsabb és kímélőbb, s ami a legfontosabb: nem repülnek rá a zöldségemre a legyek, a darazsak. 

Gogos - erdélyi fajta
Fotó: Fincza Zsuzsa

Egyébként bármilyen sok is a paprikánk, a csumáját, amin a magok vannak, ritkán dobom a komposztba. Lecsóba például - akárcsak anno nagymamám és édesanyám - mindig beleszelem. Régen felfűzték és megszárították, érdemes lefagyasztani is, hiszen télen a boltban vásárolt paprika íze meg sem közelíti a napfényben érett frissen szedettét. A csumákat egy tálcára téve rakjuk be egy napra a fagyasztóba, innét kivéve zacskóba pakolva tegyük vissza - levesek, pörköltek ízesítésére kiváló lesz..

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában