Októberben lesz a tisztújító küldöttgyűlés

2024.08.30. 07:00

Kamarai választások kezdődnek jövő héten Zalában

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara választott testületeinek, a kamarai küldötteknek és tisztségviselőknek törvényben meghatározott négyéves mandátuma ebben az évben lejár. 2024-ben ismételten urnákhoz járulnak a választásra jogosult vállalkozók, cégképviselők, hogy megválasszák azon tisztségviselőiket, akik a 2024-2028 közötti ciklusban irányítják majd a kamara szakmai tevékenységét, meghatározzák főbb célkitűzéseit. A kamarai választások szeptember 2-án kezdődnek.

Mozsár Eszter

Kovács Dezső kamarai elnök a kamarai választások részleteiről tájékoztatott.

Fotó: ZVKIK

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Alapszabályának értelmében a kamara választási rendszere kétfokozatú. Első fokozatban a tagozati választási névjegyzékbe felvett gazdálkodó szervezetek választják meg a kamarai küldötteket, továbbá a tagozatok, valamint a térségi szervezetek a saját tagozati és térségi testületi tisztségviselőiket és testületi tagjaikat. Második fokozatban a küldöttek megválasztják a kamara testületi szerveinek tagjait, az elnököt, általános alelnököt, alelnököket, az elnökségi tagokat, az Etikai és az Ellenőrző Bizottság tagjait. A részletekről Kovács Dezső kamarai elnök adott tájékoztatást.

Kétlépcsős választást tartanak. Fotónk illusztráció. Forrás: ZVKIK

Kamarai választások: jövő héten a tagozatok küldötteire voksolnak

- A vármegyei gazdálkodó szervezetekről a kamara névjegyzéket állított össze, amely tartalmazza a gazdálkodó szervezet nevét, székhelyét, adószámát, nyilvántartási számát, tevékenységi körét, a kamarai választások során a gazdálkodó szervezet képviseletében szavazásra jogosult személy nevét. A kamarába tagként bejelentkezett gazdálkodó szervezetekről a kamara tagjegyzéket vezet. A választási névjegyzék és tagjegyzék 2024. július 8-tól valamennyi kamarai ügyfélszolgálati irodában megtekinthető volt - mondta az elnök.

A kamarai választások négy tagozatban zajlanak, folytatta Kovács Dezső, a ZVKIK elnöke. Összesen 40 küldöttet választanak, az ipari tagozat 14 főt, a kereskedelmi tagozat 10 főt, a szolgáltatói tagozat 9 főt, a kézműipari tagozat 7 főt delegálhat. Tagozatonként négy pótküldöttet is megválasztanak.

- Az augusztus 16-ai határidő után, a beérkezett jelölőlapok ellenőrzése, összesítése és jóváhagyása után határozták meg, kik azok a vállalkozók, vállalkozásvezetők, akik felkerültek a jelöltlistára, akikre a vármegye vállalkozói szavazataikat adhatják a tagozati és térségi választóüléseken – folytatta Kovács Dezső. - A választási névjegyzékbe felvett gazdálkodó szervezet jogosult a küldöttválasztó tagozati gyűlésen részt venni, ott a küldöttek megválasztásáról szavazni. A választási névjegyzékbe felvett gazdálkodó szervezet nevében személyesen csak a névjegyzékbe bejegyzett képviselője szavazhat, meghatalmazásra nincs lehetőség. A választási névjegyzékbe bejegyzett szervezetet a küldöttválasztáson egy szavazat illeti meg.

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara tagozati küldöttválasztó üléseit a zalaegerszegi székházban tartják szeptember 2-5. között, minden nap 14 órakor. Hétfőn az ipari, kedden a kereskedelmi, szerdán a kézműpari, csütörtökön pedig a szolgáltatói tagozat választása lesz.

A térségi elnökséget és elnököket is megválasztják az önkéntes tagok

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara térségi szervezeteinél is voksolnak, amely során megválasztják a térségi elnököket és a térségi elnökséget. A térségi választásokon választójoga kizárólag a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara önkéntes tagjainak van.

A térségi szervezet a kamara területi szervezete, amely jogosult a térség gazdasági érdekeinek, a térségben működő gazdálkodó szervezetek sajátos érdekeinek képviseletére. 

A tagjegyzékbe felvett önkéntes kamarai tagsággal rendelkező gazdálkodó szervezet nevében személyesen csak a névjegyzékbe bejegyzett képviselője szavazhat, meghatalmazásra nincs lehetőség.

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara térségi elnökségi szervezetének választása szeptember 9-12 között zajlik. 
 

TérségIdőpontHelyszín
Zalaszentgrót2024. szeptember 9. 14.00 óra

ZVKIK ügyfélszolgálati iroda

(8790 Zalaszentgrót, Vörösmarty u. 2.)

Zalaegerszeg2024. szeptember 9. 16.00 óra

ZVKIK székház

(8900 Zalaegerszeg, Petőfi S. u. 24.)

Hévíz2024. szeptember 10. 14.00 óra

Hotel Európa Fit

(8380 Hévíz, Jókai u. 3.)

Keszthely2024. szeptember 10. 16.00 óra

ZVKIK ügyfélszolgálati iroda

(8360 Keszthely, Fő tér 6-8.)

Letenye2024. szeptember 11. 14.00 óra

Benkő Lajos e.v.

(8868 Letenye, Mura ipari park 1804/12 hrsz.

Lenti2024. szeptember 11. 16.00 óra

Thermal Hotel Balance

(8960 Lenti, Táncsics u. 8.)

Zalakaros2024. szeptember 12. 14.00 óra

Közösségi Ház

(8749 Zalakaros, Hegyalja u. 40.)

Nagykanizsa2024. szeptember 12. 16.00 óra

ZVKIK ügyfélszolgálati iroda

(8800 Nagykanizsa, Zrínyi u. 21.)

 

Tisztújáítás októberben lesz

Ezt követően a 40 fő küldött 2024. október 7-én, a Tisztújító Küldöttgyűlésen választja meg a kamarai elnököt, általános alelnököt, alelnököket, elnökségi tagokat, az Etikai és az Ellenőrző Bizottság tagjait, összegezte a tájékoztatást Kovács Dezső kamarai elnök. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában