Szőlőmustra

2024.08.27. 09:30

Már újbort is kóstolhatnak Pusztaszentlászlón

Szombaton rendezi meg hagyományos szőlőmustráját Pusztaszentlászlón az Újhegyi Borbarátok Egyesület. A civil szervezet 12. alkalommal hívja össze a szőlészet és borászat iránt érdeklődőket, hogy az adott szőlészeti évjárat sajátosságait kiértékeljék.

Gyuricza Ferenc

A szőlőmustra mindig lehetőséget kínál borkóstolóra is

Az Újhegyi Szőlőmustrának ezúttal is négy helyszíne lesz, két helyi gazda, Béres Gyula és Kiss Zoltán birtokára, továbbá az egyesületi pincéhez, valamint a térségben egyre meghatározóbb turisztikai-idegenforgalmi vonzerőt jelentő újhegyi kilátóhoz és boronapincéhez invitálják a szervezők a résztvevőket. Az Újhegyi Borbarátok Elnöke, Kaj István lapunknak elmondta: a korábbi években megtartott szőlőmustrák tapasztalatai azt mutatják, hogy átlagosan mintegy száz fő vesz részt ezeken a szakmai találkozókon.

– Elsősorban a környékbeli gazdálkodókra, a partnerszervezeteink tagjaira számítunk, de mindig akadnak olyan érdeklődők is, akik távolabbról érkeznek – mondta Kaj István. – Az idei szőlőmustra a már jól kialakult szokásrend szerint zajlik, birtokszemléket tartunk, borokat kóstolunk, ismertetjük az eredményeinket, megosztjuk egymással a tapasztalatainkat az amerikai szőlőkabóca okozta károkkal kapcsolatban, valamint kiértékeljük az évet. A szőlőmustra során Zala vármegyében idén most első alkalommal újbor kóstolására is lehetőség lesz már, 2024-es évjáratú Irsai Olivérrel is megkínáljuk a hozzánk érkezőket.

Kaj István hozzátette: az idei szőlőmustra annyiban tér el a korábbiaktól, hogy azok általában meg szokták előzni a szüreti időszakot, ezúttal azonban olyan hamar beérett a szőlő, hogy sok gazda már le is szedte a korai érésű fajtákat. Erről ugyancsak folytatnak szakmai konzultációt a szombati találkozón.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában