Méhész válaszol

2024.08.19. 14:00

Méhek, közel a városi életterekhez?

Nagy riadalmat keltett a szinte az egész magyar sajtót bejárt hír, mely szerint augusztus 15-én, csütörtökön Budapesten az Andrássy útról nyíló Bajza utcában kellett egy harmadik emeleti ablak mellett létesült méhkaptárt leszedni. A rendőrök le is zárták a Bajza utca egy részét, amíg az óriási méhrajt eltávolította egy szakember, olvashattuk a legtöbb portálon.

Arany Horváth Zsuzsa

Németh Zsolt (jobbról a második) a város közéleti szereplőivel a 2019-es zalaegerszegi mézfesztivál népszerűsítésekor

Fotó: ZH

Az eltávolítást végző Boros Tibor méhész nyilatkozata szerint körülbelül százezer méh volt a falon. A fészket nagyjából egy hónap alatt építhették fel a ház oldalán a méhek, ami viszonylag szokatlan a városi környezetben.

méhek
A méhek családban élnek
Fotó: ZH

Zalai méhészt kérdeztünk

A jelenség gyakoriságáról, veszélyességről Németh Zsolt méhészt kérdeztük, aki a Zalaegerszeg közeli területeken foglalkozik a mézadó rovarokkal, és a mézlovagrend tagjai között is találkozhatunk a gazdálkodóval.

- A méhek nem támadékony rovarok, ha békén hagyjuk őket, nem okoznak gondot, nem kell félni, nem is szabad - szögezte le a zalai szakértő, hozzátéve, a pánikot érdemes elkerülni, sikerülhet, ha tudjuk, a méhek nem támadnak, ha nem zavarjuk az életterüket. Teszik a dolgukat, beporzanak, mézzel látnak el bennünket.

Hová is lennénk nélkülük, tehetjük hozzá, hiszen gyakorta halljuk, ha kihalnának, elveszítenénk az élelmeink nagy részét.

- Gyakori a belvárosi megjelenésük?

- Tudni kell, a rajzás májusban történik, ami természetes szaporodás a méhtársadalomban, ekkor a felszaporodott állomány egy része az új anyával új helyet keres. Mivel ilyenkor a városokban is virágzanak a számukra fontos növények, mondjuk a japán akác, és idén ez elég korán történt, tehát oda is elvetődhetnek az agglomerációból, akár 3-4 kilométerről is. Ekkora kaptárt körülbelül egy hónap alatt tudnak elkészíteni. Ritkán vehető észre, az ablak tövében, redőnytokban, madarak által megbontott hungarocel borításban. Kosárlabda méretűre nőve csünghetnek fákon is - mondta Németh Zsolt, aki maga is gyakran végez eltávolítást. Emlékszik arra, hogy pár éve a zalaegerszegi Kis utcai óvodában a magas fán találtak méh élőhelyet, amit a katasztrófavédelem munkatársaival, a tűzoltás eszközeivel sikerült leszedni.

A budapesti Bajza utca 8-as számú házában élt Janikovszky Éva író
Fotó: ZH

- A természetben mindenütt élnek rovarok, amiket észre sem veszünk, olyan helyeken is, ahol naponta több száz ember megfordul. Nem kell piszkálni, pláne bántani, a méh a darázzsal szemben nem ragadozó rovar. A nyáresti kerti partik fényei, illatai persze elővonzzák őket,  de akkor sem kéne az elpusztításukra kelnünk. 

A párizsi Notre Dame tetején is vannak kaptárok
Forrás: Internet

Méhek: a szakemberek jelentősége

Ha mégis megcsípnek, az okozhat allergiás rohamot, a gyors segítség indokolt, van is rá megoldás.

Az eltávolított méhlakást az erre felkészült méhészek biztonságba helyezik, a méhcsalád folytathatja a gyűjtőmunkáját. Ezért is fontos, hogy szakemberhez forduljunk, ha találkozunk a saját házunkban, udvarunkban velük, úgy, hogy nem hívtuk őket. 

Érdekesség, hogy már számos európai nagyvárosban működnek méhkaptárok, ismeretes, hogy a párizsi Notre Dame tetején is élnek méhek, akik ráadásul túlélték a néhány évvel ezelőtti tűzvészt is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában