Lakhatatlanná vált a kiégett lakás

2024.08.28. 14:59

Nagykanizsa közössége összefogott: segítenek a családon

Teljesen kiégett és lakhatatlanná vált az a nagykanizsai Berzsenyi utcai társasházban lévő lakás, ahol még augusztus 24-én szombaton csaptak fel a lángok. Azóta Nagykanizsa közössége összefogott és segítenek a fedél nélkül maradt családon.

Benedek Bálint

Elszenesedett nyílászárók és a szoba plafonja is fekete. A kanizsai tűz után így fest a lakás

Fotó: Szakony Attila

Az esetről portálunk elsőként számolt be. A tűzesetben senki nem sérült meg és a lépcsőház lakói is sértetlenül hagyták el az otthonaikat. Információink szerint a tűzben érintett ingatlanból az ott élő család ideiglenesen egy környékbeli településre költözött rokonokhoz.

tűz
A festőbrigád tagjai azon dolgoznak, hogy a fekete falak eltűnjenek és a szag megszűnjön a tűz után
Fotó: Szakony Attila

Lakhatatlanná vált az ingatlan

Az esetet követően szerdán a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, Kósi Zsolt elmondta: a teljesen kiégett, lakhatatlanná vált ingatlanon kívül a társasház lakásaiba mindenki visszatérhetett. A tűz keletkezésének körülményeit jelenleg is vizsgálják.

Nagykanizsa összefogott!

Nagykanizsa polgármestere, Balogh László is megszólalt a tűzesettel kapcsolatban. Kiemelte: szerencse a szerencsétlenségben, hogy az épp otthon tartózkodó édesanyának és két kisgyermekének nem esett bántódása a pusztító tűzben. A használati tárgyaik, ruháik egy része teljesen megsemmisült a lángok között, vagy teljesen használhatatlan lett. Ezért segítségre van szükségük.

– Az önkormányzat is természetesen segít, így a Szociális, Egészségügyi és Környezetvédelmi Bizottság szerdai zárt ülésén tárgyalunk a helyzetről. Ez pedig: javaslat önkormányzati bérlakás, pályázati eljáráson kívül, rendkívüli krízishelyzetben történő kiutalására. Ez nem tűr halasztást, bizonyára mindenki egyhangúlag támogatja majd. Ebben az esetben csütörtökön már be is költözhetnek egy lakásba. Az édesanya számára gyűjtés kezdődött már az önkormányzatnál is, de máshonnan is remélhetnek segítséget. Büszke vagyok arra, hogy Nagykanizsa a jótékonyságban élen jár.

Festik a kormos lépcsőházat

Szerdán elmentünk az érintett társasházhoz. A Berzsenyi utca 9/a számú lépcsőházában nagy volt a sürgés-forgás, hiszen éppen festőbrigád dolgozott. Próbálták elfedni a kormos falakat, és megszüntetni a kellemetlen füstszagot. Egyelőre viszont sikertelenül, ugyanis az állandó szellőztetés ellenére még mindig ez dominált. A társasház legfelső szintjén a tűzben megsemmisült lakás bejárati ajtajának teteje szintén elszenesedett, a környező falak a koromtól feketék lettek. Arról, hogy mekkora lehetett a kiáramló hő, a megolvadt műanyag burkolatok tanúskodnak.

"Ég a melletted lévő lakás!"

A kiégett lakás melletti közvetlen falszomszéd név nélkül nyilatkozott portálunknak. A fiatal hölgy az eset idején otthon volt, elmondása szerint a tűzoltóautók hangjával nem foglalkozott, ugyanis forgalmas utca mellett lakik, ez normális.

– Erkélyem nincs, de amikor egy pillanatra kinéztem, láttam, mindenütt emberek állnak, ezt furcsálltam – folytatta. – "Ég a melletted lévő lakás" – ordították fel a bámészkodók. Amikor ki akartam lépni a lépcsőházba, fekete, sűrű füst borított be mindent. Becsuktam az ajtót, legközelebb a tűzoltók nyitották ki és lekísértek az utcára. Nem volt idő pánikra, minden olyan gyorsan történt.

A zalakarosi hölgy decemberben vásárolta meg a nagykanizsai ingatlant, mely ettől a tűztől szintén élhetetlen lett. Hozzátette: az összes fal kormos, fekete, és füstszag terjeng a lakásban. Nem lehet benne meglenni, hányinger fogja el, de dühös és szomorú is, tette hozzá. A kárszakértőt csütörtökre várja, az biztos, hogy újra kell festetni és fertőtleníteni.

A kisszobában keletkezhetett a tűz

Az utcán épp a hivatalos papírokat intézte az egyik szolgáltató munkatársaival a kiégett lakás tulajdonosának a képviselője. Ő szintén név nélkül kívánt csak megszólalni, de egyéb, eddig nem ismert részleteket is elárult.

– Eddig ismeretlen okból, szombaton 18.30 óra körül a kisszobában tűz keletkezett – mesélte. – A lakásban albérlők laktak, akik szerencsére időben elhagyták az ingatlant. A nyílászárókkal együtt minden megsemmisült odabent, az anyagi kár tetemes. Kárszakértő már dolgozik, jó érzés, hogy a város segítséget nyújt a családnak. A felújítás után a család eldöntheti, hogy visszaköltözik, avagy nem. A lakás tulajdonosa 300 ezer forint gyorssegélyben részesítette a családot, mely ezekben a nehéz pillanatokban jól jön nekik.

A társasház biztosítója már dolgozik

Telefonon elértük a társasház közös képviselőjét, Sipos Zoltánt is, aki arról tájékoztatta portálunkat, hogy a 9/b lépcsőházban 14 lakás található, de nem feltétlenül lakják mindet. Túlnyomórészt idősebbek élnek az ingatlanokban.

– A festők a füstszag megszüntetésén dolgoznak, amennyire csak lehet, a komfortérzetet visszaállítanánk – fogalmazott. – A társasház biztosítójával felvettük a kapcsolatot, nyilván a felmérések folyamatban vannak. Sok helyen az oltás miatt a víz okozott problémákat, de ha kiszáradtak a falak, akkor nyilvánvalóan a felületeket festeni kell.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában