Ez történt

2024.08.26. 18:01

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Lakástűz volt Nagykanizsán

Fotó: ZH

Jótékonysági lecsónap volt Landorhegyen

Nem volt irigylésre méltó dolga annak a tíz csapatnak, akik szombaton a 40 fokban főztek a Landorhegyi jótékonysági lecsónapon, ám kitettek magukért. Az idei akcióval a helyi gyermekotthont támogatták, 250 ezer forint gyűlt össze a felajánlásokból. A Landorhegyi-iskola hátsó udvarán szorgoskodtak a szakácsok. A csapatokat a szervező településrészi önkormányzat és a Keresztury VMK látta el az alapanyagokkal: mindenki tíz kiló paprikát, öt kiló paradicsomot és három kilogramm hagymát kapott. A rendezvény résztvevőit Makovecz Tamás önkormányzati képviselő köszöntötte, a színpadon pedig különféle produkciókkal szórakoztatták a látogatókat. Fellépett a Bajnóca és Bibrics Gyermektáncegyüttes, a Motion Dance TSE, a Vadóca Gyermektáncegyüttes, majd az Andalgó együttes adott koncertet. A jótékonysági napon összesen 250 ezer forintot gyűjtöttek össze a Landorhegyi Gyermekotthon javára. 

Lakástűz volt Nagykanizsán

Szombaton 19 óra előtt kigyulladt egy Berzsenyi Dániel utcai tömbház negyedik emeleti lakása. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója szerint az esethez a vármegyei műveletirányítás a dél-zalai város hivatásos tűzoltóságának több egységét, illetve zalakarosi hivatásos tűzoltókat is riasztotta. A rajok légzésvédelem mellett, vízsugarakkal sikeresen eloltották a tüzet. Az oltást követően a tűzoltók átvizsgálták a törmeléket, emellett ellenőrizték a társasház tetejét, illetve a többi lakást is, de a tűz máshová nem terjedt át. A tömbházat időközben teljesen kiürítették, 25 főnek kellett elhagynia az épületet. A helyszínre mentő is érkezett. A tömbházban lakóktól megtudtuk: a lakásban egy fiatal nő és két gyermek tartózkodott, akik még a lángok elterjedése előtt sikeresen ki tudtak menekülni az épületből. Az épületben lakók egymást riasztották, egy nő elmondta: több lakásba is becsengetett, hogy az ott tartózkodók azonnal hagyják el az épületet. A tűz keletkezésének okát a tűzoltók szakértők bevonásával vizsgálják.

Egyeztetés a tanévkezdés előtt Hévízen

Az iskolakezdési támogatásról, a nyári felújítások eredményeiről és a tanévnyitóról egyeztetett Csepregi Máriával, az Illyés-iskola intézményvezetőjével Papp Gábor, Hévíz polgármestere. A megbeszélést követően a városvezető emlékeztetett: a szünetben a tankerületi központ, a Gamesz, vállalkozók és szülők részvételével szépítették az épületet: festettek, ajtókat javítottak, lámpát cseréltek s persze takarítottak. Ezt követően a Gamesz irányítóival, az önkormányzat jegyzőjével és műszaki osztályvezetőjével Papp Gábor a Nagykanizsai Tankerületi Központnak kötelezően átadandó sportcsarnokok üzemeltetéséről egyeztetett. Ennek hivatalos dátuma szeptember 2. 

Rangos elismerés a letenyei szerparancsnoknak

Augusztus 20-a alkalmából Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke a katasztrófavédelem állományában végzett több mint két évtizedes, példaadó szolgálati tevékenysége elismeréseként a Magyar Bronz Érdemkereszt katonai tagozat kitüntetését adományozta Kurucz József címzetes tűzoltó törzszászlósnak, a Letenyei Katasztrófavédelmi Őrs szerparancsnokának. Kurucz József a Letenyei Katasztrófavédelmi Őrs 2018-as megalakulását követően került beosztásába. Törekvő munkája eredményeként a tűzoltási és kárelhárítási feladatok irányításában is megfontolt döntésekkel, határozott utasításokkal, beosztott tűzoltói állományának biztonsága figyelembevételével segíti elő a mielőbbi szakszerű tűz- és kárfelszámolásokat. Az új felvételis kollégák képzésében, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjainak szervezett 40 órás tűzoltó alaptanfolyamokon aktívan részt vett és részt vesz, oktatóként tanította a szakmai gyakorlati feladatok végrehajtására a tűzoltó kollégákat. Szolgálati csoportjába érkező újonc kollégáknak mindig ő a mentora. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában