Ez történt

2024.08.27. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A zalaegerszegi Griff Bábszínház a 2023/24-as évad egyik darabjának, a Pom Pom meséinek díszletében a sajtótájékoztatón

Fotó: Pezzetta Umberto

Szeptember közepén kezdi az évadot a Griff Bábszínház

A zalaegerszegi Griff Bábszínház a 2024/25-ös évadban nyolc új előadással, valamint családi napokkal, a közkedvelt Aprók színházával várja ősztől a gyerekeket. Az évadnyitó sajtótájékoztatón hétfőn a nyugdíjba vonuló kollégáktól is elbúcsúztak. Kiegyensúlyozott gazdasági működés, rendszeres önkormányzati és állami támogatás biztosítja a gyermekteátrum jövőjét, fogalmazott Szűcs István igazgató a városvezetést, a társulatot és a sajtót meginvitáló találkozón. Természetesen minden lehetőséget megragadnak, hogy rendezvényeiket zavartalanul megtarthassák, jelenleg négy pályázat pozitív elbírálásában bíznak. Szeptember 14-én a Keletre a Naptól, nyugatra a Holdtól című mesével indítanak, melyet a színház művészeti vezetője, a Blattner-díjas Bartal Kiss Rita rendez. Október 12-én egy családtörténetet elmesélő, inkább az iskolásoknak szóló produkciót visznek színre, Siflis Anna rendezésében lesz látható az Anna tükörképföldén. November 9-én nézhetik meg először a gyerekek Csukás István klasszikus darabját, a Pom Pom meséit, december 14-én pedig egy bábopera, a Piroska és a farkas várja a közönséget, sorolta Szűcs István, aki hozzátette, több darabot koprodukcióban visznek színre veszprémi, győri és szatmárnémeti bábszínházakkal. Az óvodásoknak ajánlják továbbá a Markó Róbert rendezte Kismalac meg a farkasok című előadást, amivel a veszprémi Kabóca Bábszínház készül. Az évad nyitányaként augusztus 31-én, szombaton családi nap keretében kaphat ízelőt a gyereksereg a bábszínházból, a családokat 10-17 óra között várják a Hevesi Sándor Színház elé, nagy kánikula esetén a teátrum épületébe. 

Közel másfél tonna halat fogtak a nagykanizsai Csónakázó-tónál

A múlt héten rendezték meg a nagykanizsai Csónakázó-tónál a IX. Freestyle Method Feeder Országos Bajnokság középdöntőjét. A horgászverseny 40 fős mezőnye vasárnapig küzdött a helyezésekért és a továbbjutásért. A nagykanizsaival együtt összesen három helyszínen zajlottak a középdöntők, így vasárnap derült ki, hogy az összesen 120 fős mezőnyből kik alkotják azt a 40 fős csoportot, amelynek tagjai Maconkán részt vehetnek az országos döntőn. A 40 versenyző 4x5 órás fordulókban küzdött meg egymással a döntőbe jutásért. 

Szolgálati lakások épülnek Keszthelyen és Zalaszántón

Keszthelyen 11, Zalaszántón pedig két szolgálati lakás épül hamarosan abból az ötmilliárd forintos keretösszegből, amelyre a tó körüli települések önkormányzatai pályázhattak. A Balatoni Fejlesztési Tanács kiírásán két zalai helyhatóság nyert: Keszthely 732, Zalaszántó pedig 100 millió forintot – mondta el Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő a Badacsonytomajon tartott sajtótájékoztatón. Ezen részt vett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Czunyiné dr. Bertalan Judit, a Balaton Fejlesztési Tanács társelnöke, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő, valamint a térség honatyái: Nagy Bálint mellett Kontrát Károly, Móring József és Witzmann Mihály. Keszthely és Zalaszántó mellett Badacsonytomaj, Balatonszárszó és Szigliget orvosi lakásra pályázott sikeresen, Balatonkeresztúron szolgálati lakást, Fonyódon két ingatlan felújításával, valamint egy új építésével 22, Marcaliban pedig 15 bérlakást alakítanak ki. 

Reviczky Gábor kapta az életműdíjat Keszthelyen

Reviczky Gábor kapta a Bujtor István-életműdíjat a Bujtor István Filmfesztiválon, amelyet idén első alkalommal Keszthelyen rendeztek meg. A fesztivál Facebook-oldala közzétette: a pályafutása során elért rendkívül sokoldalú színházi és filmművészetéért kapta a díjat, a fanyar humor és a drámai erő képviseletéért, ahogy kivételes kvalitással formálja meg a groteszk, ironikus, vagy éppen drámai karaktereket és szituációkat. A díjat Frenreisz Károly Kossuth-díjas zenész, Bujtor István testvére, Koltai Róbert Bujtor-életműdíjas színművész-rendező és Lutter Imre Radnóti-díjas előadőművész, producer, a fesztivál igazgatója adta át a fesztivál ünnepélyes díjátadóján. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában