Életmesék a kanizsai gyermekkortól napjaink sikereiig

2 órája

A magyar Teréz anya hatása – dr. Iglódi Endre a keszthelyi Kedd-velem sorozat vendége

Dr. Iglódi Endre egykoron a kanizsai grund boldog hőse volt, majd egyetemistaként életeket mentett a Balatonon, a gyenesdiási strandon. A zalai sztárügyvéd a vármegye sportéletének megkerülhetetlen szereplője: erről sporttudósítóként és könyvei által is vall mind a mai napig.

Péter B. Árpád

Kedd-Velem. Dr. Iglódi Endrét a sorozat házigazdája, Csányi Zoltán faggatta

Fotó: Péter B. Árpád

Vele kapcsolatban szinte lehetetlen rövid élethistóriát írni – erre mi sem teszünk kísérletet –, de elengedhetetlen megemlíteni: 2022-ben ő lett Keszthely díszpolgára, és számos tisztsége mellett jelenleg is a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke, aki köszöntésként általában derűt s jókedvet kíván, mosolyogva. Persze, nem a tárgyalóteremben.

Csányi Zoltán, a Kedd-Velem sorozat házigazdája válogatott, kivetített fotósor kíséretében faggatta dr. Iglódi Endrét, az évek óta sikeres, őszinte beszélgetések 42. vendégét. Mint mondta, a publikum, az érdeklődők javasolnak mindig olyan személyt, akinek szívesen megismernék az élettörténetét.

Ezúttal dr. Iglódi Endre mesélt – úgy, ahogyan szinte sosem hallani. Számos történet elevenedett meg a hajdani nagykanizsai és keszthelyi (futball)életről, sorjáztak későbbi válogatott játékosok nevei, akikkel együtt rúgta a bőrt, s az is kiderült, komoly dilemmát jelentett számára, hogy 1980. június 7-én az országos ügyvédjelölti perbeszédversenyen vegyen-e részt, vagy a bajnoki címet szerző és az NB II-es indulást kiharcoló Keszthelyi Haladás labdarúgócsapatának kapuját őrizze az utolsó bajnoki meccsen. Szívfájdalommal, de előbbit választotta – s jól tette, hiszen ő lett a győztes.

– Sportvárosban nőttem fel, s gyerekkoromban péntek délutántól vasárnap estig jártam a különböző helyszíneket. Ott voltam például az NB I-es tekemeccseken, az asztalitenisz-, ökölvívó- és persze futballeseményeken. Aztán vasárnap este szembesültem azzal, hogy hiányosak a tananyagra vonatkozó ismereteim. Ilyenkor mindig kapkodás jött, és azt hiszem, hétfőnként nyújtottam a legjobb teljesítményt az iskolában – elevenítette fel dr. Iglódi Endre.

Élete egyik legnagyobb élményének pedig azt nevezte, hogy gimnazistaként találkozott a magyar Teréz anyával, aki 65 éven át szolgálta Istent és az embereket Indiában, s akit a kontinensnyi országban többen ismernek, mint a legendás Puskás Ferencet. A Vas megyei Olaszfáról származó szerzetes – polgári nevén: Ódor Teréz – távoli rokona dr. Iglódi Endrének, aki számára a hit s az Isten-kapcsolat máig rendkívül fontos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában