Az Év emlőse rendkívül ritka, védett állat

2 órája

Vadmacska tűnt fel Zalaegerszeg határában, először sikerült lefotózni!

Valódi ritkaságnak lehetett szemtanúja dr. Illyés Zoltán biológus, a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője, aki családjával pillantotta meg az idei Év emlősét Botfa határában. A vadmacska méltóságteljesen sétált a mezőn, ezt kapták lencsevégre szeptember közepén.

Mozsár Eszter

A vadmacska nagyon hasonlít szelíd rokonára

Fotó: Dr. Takács András Attila

A zalaegerszegi biológus évek óta „vadászott” a rejtőzködő életmódot folytató vadmacskára. Jó ismerőse, Bognár Szabolcs madarász és Előd fia ezelőtt a Válicka-völgyben, Bak és Csatár körzetében fedezte fel a vadmacska fajának egy példányát.

vadmacska
 Békésen egerésző vadmacska Zalaegerszeg határában. Illyés Zoltán és fia, Benedek fotózta le

A Válicka melletti kaszálón vadászott a vadmacska

- Benedek fiam vette észre Botfa határában, a Válicka-patak melletti kaszálón a vadászó vadmacskát. Néhány éve már láttunk olyan házimacskákat, melyek színezete nagyon hasonlított rá, de ez most valóban minden mintázatában egyezett végre. A megfigyelésünkről készült fotók alapján a sejtésünket dr. Csorba Gábor, az MME Emlősvédelmi Szakosztályának elnöke is megerősítette – tájékoztatott Illyés Zoltán.

Könnyebb autóból észrevenni

A biológus elmondta, a vadmacska fokozottan védett, ritka és félénk állat. 

- Mi is csak félszáz méterről tudtuk megközelíteni. Érdekes, az autóktól kevésbé fél, így meglehet, hogy járműből nagyobb esélyünk van látni a természetben – folytatta Illyés Zoltán. - Az általunk megpillantott példány egy kifejlett egyed lehet, ami azt jelenti, hogy egy kicsit nagyobb, mint egy házimacska. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy teljesen házimacskamentes vadmacska már alig van az országban, csak ott, ahol nagy kiterjedésű, településmentes erdőségek vannak. Zalában sűrű a településhálózat, így a több kilométerre is elkóborló házi macskák vadászterületei szinte összeérnek vele. Vagyis kevés olyan hely van, ahol a vadmacskák házimacskákkal ne találkoznának, esetleg ne párosodnának. 

Kényszerházasság cirmos módra

A házi cirmos közeli rokonát, a vadmacskát 2024-ben választották meg az Év emlősének a Vadonleső Program szakemberei. Az európai vadmacska (Felis silvestris) rendkívüli mértékben hasonlít az egyik leggyakrabban tartott házi kedvenchez. Bár vannak jellegzetes eltérések, többek között a bundamintázatban, a tömött, gyűrűs farokban és a zömök testalkatban, elkülönítésüket nehezíti, hogy a vadmacska és a házimacska között keveredés tapasztalható. Abban az esetben fogadják el a házi kedvencek közeledését, ha ritkul az állomány. 

Videó a kamerával incselkedő börzsönyi vadmacskáról:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában