X. Zalaegerszegi Országos Fafaragó Tábor

2024.09.05. 18:00

Faragott oszlopfőket is készítenek az emlékpark kerítéséhez

A Zalaegerszegi Országos Fafaragó Tábor jubileumához érkezett idén, tizedik alkalommal rendezi meg a héten a Zala Megyei Népművészeti Egyesület a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban. Szerkesztőségünk csütörtökön tekintette meg a táborban folyó munkát.

Antal Lívia
Tarcsi Törtel a faragott oszlopfőt munkálja meg, ami az emlékpark kerítéseleme lesz
Fotó: Devecz Zsuzsa

A fafaragó tábor méltó példája annak a több mint 40 éve kezdődött népművészeti mozgalomnak és mély meggyőződésnek, melynek köszönhetően épült fel és működik Zalaegerszegen a Gébárti Kézművesek Háza. A fafaragó táborhoz fűződik a Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékpark kialakítása, amit közel 30 fafaragó tíz éven át hozott létre az egyesület szervezésében, és Zalaegerszeg önkormányzatának támogatásával, ismertette Devecz Zsuzsanna, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

– Az idei táborban 22 fafaragó népművész, illetve diák vesz részt Zala, Pest, Békés, Hajdú-Bihar, Fejér, Komárom-Esztergom vármegyékből. Idén egyik feladat a Kárpát-medencei emlékpark kerítéselemeinek kifaragása, amellyel így egy korszak zárul le. A résztvevők emellett elkészítik a Tetőtől talpig Viseletkészítő Bemutatóműhely teraszának korlátját, padokat készítenek a kézműves alkotóház bejáratához, valamint a Panoráma Népművészeti Galéria előtt kialakított teraszrészre. Külön öröm, hogy harmadik éve köszönthetjük a tábor résztvevői között a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium faműves tanulóit. A X. jubileumi tábor zárásaként szombaton a fafaragók, valamint a támogatók részvételével ünnepi köszöntőt tartunk, amelyen az Értéket Tisztán Egyesület néptánccsoportja működik közre – mondta el Devecz Zsuzsanna.

– Van benne kihívás, élvezet, lehetőség és sikerélmény is - fogalmazta meg gondolatait a fafaragás szépségeiről Ambrus Bonifác Fülöp, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium diákja. Osztálytársával, Tarcsi Törtellel együtt érkezett. Elmondta, Győri Balázs tanárától hallott a zalaegerszegi fafaragó táborról, aki szintén járt már itt. Ő másodjára van itt, és nagyon jól érzi magát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában