Zalaegerszegi tankerületi intézkedések

2024.09.05. 16:50

Hőség az iskolákban, a ventilátor használata miért nem jó?

A szerkesztőségünkhöz érkezett szülői jelzések alapján kerestük meg a Zalaegerszegi Tankerületi Központot. Arról érkezett ugyanis észrevétel, hogy a szülők a tantermekben érzékelhető hőséget enyhítendő, ventilátorokat vittek az iskolákba, azonban ezek használatára nem kerülhet sor.

Arany Horváth Zsuzsa

A ventilátorok használatát nem tartják biztonságosnak

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

– A Zalaegerszegi Tankerületi Központ fenntartásában lévő iskolák szeptember első hetében  a hőségriadóval kapcsolatosan a helyi adottságoknak megfelelően intézkedhettek – tájékoztatott Kajári Attila igazgató. – Kértük, hogy minden intézmény kora reggel alaposan szellőztesse át a tantermeket. Ahol szükséges, a hőség alatt lehetőség van rövidített órák tartására is, hogy a legmelegebb időszakban már ne kelljen az épületben tartózkodniuk a diákoknak és a pedagógusoknak. Szintén választható az is, hogy az órák időtartama nem változik, a kicsengetés ideje a szokásos, azonban az órák utolsó 10-15 percét fordíthatják a hidratálásra, vagy a szabad levegőn való tartózkodásra. Minden intézmény helyi adottságinak megfelelően dönthet a kérdéskörben, hiszen a diákoknak, főként a vidéki településeken, a tömegközlekedéshez szükséges igazodni. Természetesen azon tanulók felügyeletét, akik tovább bent maradnak az iskolákban, a törvényi előírásoknak megfelelően 18 óráig ügyeleti rendszerben ellátják az érintett intézmények. A gyermekek védelmének érdekében az intézményekbe bevitt elektronikai eszközök, például ventilátorok nem engedélyezettek – jelezte a tankerületi központ vezetője. 

Az extrém hőmérséklet nemcsak a felnőttekre, hanem a gyermekekre is veszélyt jelent, mivel a kisgyermekek hőháztartása még nincs teljesen kifejlődve, így ők könnyebben túlhevülhetnek.

Két rendelet van, amelyekben szabályozzák a helyzetet. Az egyik az iskolák működési szabályait részletezi, a másik pedig a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjét határozza meg. A tanárok azt kérik a kormánytól, hogy az iskolákról szólót írják át úgy, hogy összhangba kerüljön a másikkal. Egyrészt azért, mert az iskola is egy munkahely, és persze mert a diákoknak is vannak igényeik, ráadásul egy gyerek sokkal könnyebben száradhat ki vagy kaphat hőgutát, mint egy felnőtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában