Jó reggelt, Zala vármegye!

2024.09.17. 07:00

Idén kevesebben érik el Afrikát

Korosa Titanilla

A hirtelen jött lehűlés és a csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő fecskéket. A bajba jutott madarak lisztkukaccal etethetők, ne adjunk nekik kenyeret, magvakat Fotó: MME

Forrás: Korosa Titanilla

A fecskék szeptember közepén távoznak hazánkból. Először az előcsapat indul útnak augusztus végén, ők a legerősebb egyedek, majd a szakaszos indulást követően végül szeptember 20-ig hagyják el jellemzően Magyarországot, a céljuk pedig Közép- és Dél-Afrika. Hihetetlen, de igaz: naponta akár ezer kilométert is megtehetnek. Képesek arra, hogy három napig is megállás nélkül szárnyaljanak, így a Földközi-tengert sem kerülik meg, hanem egész egyszerűen átrepülnek felette. A vonulás időzítése függ az időjárástól is. Ebben az évben nem alakul szerencsésen számukra a még Európában töltött szeptemberi időszak. A térséget és hazánkat is elérő heves viharok ellehetetlenítik haladásukat, táplálkozásukat s bárhol leszállnak, ahol egy kis meleget remélnek. A természet erői ellen emberi segítségre szorulnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában