„Csak tettem a dolgom”

2024.09.05. 14:00

Keresztury Dezső domborművét felavatták Zalaegerszegen

A Széchenyi-díjas író, tudós és akadémikus születésének 120 éves jubileumi esztendejét emlékévvé nyilvánította Zalaegerszeg városa, melynek keretében szerdán konferenciát tartottak, valamint emlékkiállítás nyílt „Itt, itt a helyünk” címmel a Gönczi Galériában. Délután felavatták a nevét viselő művelődési központ előtt Keresztury Dezső domborművét.

Mozsár Eszter

Felavatták Keresztury Dezső domborművét Zalaegerszegen. Balról jobbra: Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár főkönyvtárosa, Béres János szobrászművész, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Sifter Rózsa főispán, Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, dr. Gyimesi Endre, a Keresztury Dezső Emlékbizottság elnöke és Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ igazgatója

Fotó: Mozsár Eszter

Béres János szobrászművész készítette a „Csak tettem a dolgom” Keresztury-idézetet viselő alkotást, melynek történetét Flaisz Gergő, a VMK igazgatója idézte fel az ünnepség elején. A domborművet először a művelődési központ aulájában szerették volna elhelyezni, ám némi tanakodás után mégis az épület előtt, a megújult téren kapott végleges helyet. 

Keresztury
Dr. Peterka Gabriella vette át a Dr. Németh Józsefnek adományozott Keresztury Emlékérmet Balaicz Zoltántól 
Fotó: Mozsár Eszter

Felavatták Keresztury Dezső domborművét

Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott, hogy a város díszpolgárára – akit tisztelet, megbecsülés és szeretet övezett egész életében – méltó ünnepségsorozattal emlékeznek. Köszönet ezért a szervezőknek, köztük a Keresztury Dezső Emlékbizottságnak és a megyei könyvtárnak. A városvezető Keresztury költészetéről így szólt: „lét és sors, magyarság és emberség, haza és szülőföld, ember és táj, egyén és közösség viszonya egymást követve bukkant elő ebből a költészetből és nyert költői választ”.

Kiállítást nyílt és emlékérmeket adtak át

A dombormű avatását követően a Gönczi Galériában folytatódott az ünnepség, ahol először dr. Gyimesi Endre, az emlékbizottság elnöke idézte fel többek között a tudós és politikus gyermekkori élményeit, a szülővároshoz kötődő érzéseit, hűségét.

A köszöntőt követően Tóth Renáta könyvtárigazgató adta át a bibliotéka és az emlékbizottság által meghirdetett versillusztrációs és zenei pályázat résztvevőinek az emléklapokat és a díjakat. Első helyezett lett Gránicz Helga (Kölcsey-gimnázium), aki A cserép című vershez, második Szili Zalán, aki az Emberként élni című költeményhez készített illusztrációt , míg harmadik helyen Zámolyi Kíra (Zrínyi-gimnázium) és Toplak Cintia (Mindszenty-gimnázium) végzett. Ők a Szeresd a szelet című Keresztury-költeményt választották. A zenei pályázat résztvevőit, a Baráth Miklós-Varga Péter, valamint Török László-Dér Katalin párost dicséretben részesítették. 

Az ünnepségen adták át az idén alapított Keresztury-emlékérmeket. Az elismerést Felföldi Tiborné, a Zrínyi-gimnázium korábbi igazgatója, dr. Kustos Lajos tanácselnök, dr. Németh József múzeumigazgató, Nyakasné Túri Klára könyvtáros, Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész és dr. Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke kapta. 

Keresztury
A könyvtár által őrzött hagyatékot és páratlan Keresztury-relikviákat láthat a közönség a Gönczi Galériában      Fotó: Mozsár Eszter

A rendezvény végén Kiss Gábor főkönyvtáros ajánlotta az intézményük által összeállított, október 5-ig látogatható tárlatot az érdeklődők figyelmébe. 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában