Már középiskolásoknak is jár

2 órája

Kibővült s teljessé vált a Zalaapáti Ifjú Polgára program

Vincze Tibor két évtizedes polgármesteri munkájának zárásaként teljessé vált a Zalaapáti Ifjú Polgára program, amely most már a születéstől az érettségiig vagy szakmaszerzésig nyújt támogatást.

Péter B. Árpád

Vincze Tibor bízik abban, e program túlmutat a választási ciklusokon Fotó: A szerző

A 2008-ban indult program, amely a babakötvényt váltotta s nőtt túl azon, az volt a cél: támogassák a családokat és a felnövekvő ifjakat, ezzel is segítve, hogy Zalaapáti megőrizze, vagy inkább gyarapítsa népességét. Utóbbi bőséggel sikerült, hiszen a település lakóinak száma az elmúlt időszakban több mint 130-cal gyarapodott.

Vincze Tibor: Örülök, hogy mindennek a mozgatórugója lehettem… Fotó: A szerző

Az első lépésként születéskor, később a bölcsődébe-óvodába lépéskor, az iskolai beíratáskor, majd az ifjú ballagásakor kaptak 100, később 140 ezer forintot a Zalaapátiban élő famíliák, aminek csak annyi feltétele volt: a község intézményeibe írassák és járassák gyermekeiket.

Vincze Tibornak azonban volt egy álma, amely idén valóra vált. Az önkormányzat ősztől azokat is segíti, támogatja, akik középfokú oktatási intézményben tanulnak. Ezúttal a helyi rendeletben szereplő tág határ maximumát, 20 ezer forintot kapnak a nebulók havonta, vagyis a teljes tanév során összesen 200 ezret utal számukra az önkormányzat. S most minden pályázónak – majdnem 40 ifjúnak – jár e summa, hisz nem utasították el senki kérelmét.

A polgármester szerényen zsebpénznek nevezi a támogatást, de persze tudja, sok családnál igenis tétel a havi költségvetésben a bizton megérkező összeg.

– Sok minden történt Zalaapátiban az elmúlt időszakban. Voltak infrastrukturális és intézményi fejlesztéseink, amelyek mind-mind az itt élőket szolgálták. Ám leginkább a Zalaapáti Ifjú Polgára programra vagyok büszke, amelyet immár teljessé tettünk. Egy település legnagyobb értéke ugyanis – ahogyan persze a családoké is – a gyermek, aki a jövőt jelenti. Mi a felnövekvő nemzedékre koncentráltunk, ezért van ma például mini bölcsődénk, óvodánk s egy olyan programunk, amely remélem, túlmutat a választási ciklusokon. Örülök, hogy mindennek, talán szerénytelenségül mondhatom: a mozgatórugója lehettem – szögezte le Vincze Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában