Minél előbb, annál jobb?

2024.09.10. 15:26

Korai nyelvtanulás: előnyös vagy ártalmas?

A magyarok több mint fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet, s Magyarországon él arányaiban a harmadik legtöbb olyan ember Európában, aki csak az anyanyelvén tudja kifejezni magát – egy 2019-es felmérés szerint. Nyelvtudás hiányában csökkennek esélyeink a felsőoktatásba való bejutáshoz, korlátozódnak munkahelyi lehetőségeink. Nem meglepő, hogy sok szülőt foglalkoztat a korai nyelvtanulás gondolata. De előnyös vagy inkább ártalmas korán kezdeni? Van értelme nagyon korán elkezdeni, amikor még az anyanyelvét sem beszéli rendesen a gyerek? Nem késlelteti az anyanyelv elsajátítását? Ilyenkor nem csak az a gyermek dolga még, hogy játsszon?

Korosa Titanilla

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Boros Mónika oktatásszervező, pedagógiai szakpszichológus, szociológus, angol nyelvtanárral, a Lenti KIDS CLUB vezető nyelvtanárával, aki azzal kezdte, hogy 2012-es adatok szerint a magyaroknak csupán 20 százaléka képes angolul kommunikálni. Talán az utóbbi 10 évben javult az arány, hiszen az idegen nyelvek ismeretére szükség van, de mikor is érdemes elkezdeni idegen nyelvet tanulni? Hasznos-e a korai nyelvtanulás? 

Az utóbbi években megváltozott a pszichológusok és nyelvtudósok véleménye a korai nyelvtanulással kapcsolatban - mondta Boros Mónika. 
Fotó: Korosa Titanilla

- Már 20 éve foglalkozom gyerekek és felnőttek nyelvi képzésével és vizsgáztatásával – kezdte. - Minden idegen nyelv ismerete hasznos, én angolt tanítok. Angolul tudni azt jelenti, hogy képesek vagyunk megsokszorozni a lehetőségeinket, ez a nyelv egyszerű nyelvtannal rendelkezik, gyorsan megtanulható. Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e korán elkezdeni az idegen nyelv tanulását. Bár még mindig vannak szakemberek, akik nem értenek egyet a korai nyelvtanulással, ezen érvek mögött általában nem találunk bizonyított tényeket – magyarázta. - Szerencsére az utóbbi években megváltozott a pszichológusok és nyelvtudósok véleménye azzal kapcsolatban, mikor a legalkalmasabb elkezdeni egy második nyelv tanulását. Míg régebben a felső tagozat kezdetére, de mindenképpen iskoláskorra tették, ma már úgy vélik, hogy akár három-négyéves korban is el lehet kezdeni.

Vizsgálatok támasztják alá a korai nyelvtanulás hasznosságát

Több vizsgálatot, felmérést is említett, melyek azt bizonyítják, hogy már az anyaméhben is elkezdődhet a nyelvtanulás.

- A finn tudósok olyan csecsemők agytevékenységét mérték, akiknek az édesanyja a terhesség alatt 25 ezerszer játszotta le ugyanazt a szót - folytatta. - Minden újszülött emlékezett a méhen belül hallott szóra. A nyelvi emlékezett már a születés előtt kialakul. A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt  sugallják, a gyerekek könnyebben tanulnak meg beszélni, ha születésük előtt rendszeresen találkoznak szavakkal. Egy másik kutatás megállapította, hogy az újszülöttek képesek különbséget tenni az anyanyelvük és idegen nyelvek között. A hallás agyi mechanizmusai a terhesség 30. hetére alakulnak ki. Megállapították, hogy idegen nyelvű beszédet hallva a babák hosszabb ideig cumiznak, mint anyanyelvük esetében. 

Miért érdemes minél korábban elkezdeni?

- A hallás képessége már igen korán, a terhesség 30. hetében kialakul. Az első értelmes szavakat másfél-kétéves korban ejtik ki. Négyéves korra kialakul az összefüggő beszéd. Az iskolaérettség pedig akkorra tehető, amikor a beszélt nyelvet olyan biztonsággal birtokoljuk, hogy arra alapozva már megkezdődhet az írás tanítása. Van két olyan kritikus időszak (biológiai sorompó), amely döntően meghatározza, meddig lehet megtanulni az anyanyelvet, ezek az idegennyelv-tanulásban is szerepet játszanak. Az első sorompó 6-7 éves korra tehető. Akkor tudunk csak egy nyelvet anyanyelvi szinten elsajátítani, ha 6-7 éves kor előtt már elkezdődik ennek elsajátítása. A második sorompó 10-13 éves korra tehető. Ha eddig nem ér valakit megfelelő nyelvi inger, soha nem fogja életkorának megfelelően birtokolni a nyelvet.

A szakemberek a korai nyelvtanulás több előnyét is megállapították már 
Forrás: Shutterstock

A szakember szerint a nyelvtanítást akár egyből a születés után érdemes lehet elkezdeni, ugyanis a fonémák észlelése már lezárulhat kétévesen vagy akár még korábban is. 

- Vannak persze ellenérvek is, például, hogy késlelteti a nyelvtanulás az anyanyelvi fejlődést – folytatta. - De nem fogja, mert a gyermek nem fog később beszélni, ha egy másik nyelvet is hall a beszédfejlődése során. Vagy, hogy tanuljon meg először az anyanyelvén, ám az egyik nyelven megtanult szavak nem szorítják ki a másik nyelv szavait. Nem okoz tanulási zavarokat, nem megterhelő a babáknak sem a második nyelv, hiszen a gyerekek a tartalomra koncentrálnak, a szavakat nem közvetlenül tanulják, hanem az adott helyzetekből hámozzák ki a jelentésüket. Nekik teljesen természetes, hogy nem értik mindig teljesen a körülöttük lévőket és egy tárgynak több neve is lehet. Kezdetben valóban előfordulhat, hogy a gyermek összekeveri a nyelveket, de ez csak ideiglenes állapot.

Korai nyelvi fejlesztés játékkal

A szakemberek a 10 év alatti és 10 év feletti tanulók idegen nyelvi fejlesztését külön terminussal jelölik. A 10 év alattiakét nyelvelsajátításnak, míg a 10 év felettiekét nyelvtanulásnak nevezik. 

- Mi az előbbiről, a nyelvelsajátításról beszélünk. A korai nyelvi fejlesztésnek nagyon fontos alappillére a játékosság és természetesség. A gyermekek ugyanúgy sajátítanak el egy idegen nyelvet, mint a saját anyanyelvüket. A korai nyelvi fejlesztés mindig valamilyen tevékenységbe ágyazottan történik. A gyerek fő tevékenysége a játék, ennek során lehetősége nyílik a mókára mondókákon, dalokon, szituációs játékokon keresztül, ami egyáltalán nem megterhelő a gyermek számára. Az idegen nyelvnek a játékhoz hasonló örömforrássá kell válnia. A legjobb tehát az, ha a kisgyermek az idegen nyelvvel hétköznapi helyzetek során kerül kapcsolatba, azaz:

  • a mindennapi rutin
  • a játék
  • a zenehallgatás
  • az éneklés
  • a mondókatanulás során.

Továbbá fontos a jó pedagógusválasztás, az erre specializálódott szakember, s nem biztos, hogy a legdrágább foglalkozás a legjobb.


 


 


 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában