Zalát képviselik az országos közlekedésbiztonsági versenyen

2024.09.16. 07:00

KRESZ-ismeretből, vezetéstechnikából "vizsgáztak" a polgárőrök – fotógaléria

Szombaton rendezték meg az országos polgárőr közlekedésbiztonsági verseny zalai döntőjét, melynek elméleti megmérettetését hagyományosan a Start Kft. tantermeiben, a vezetéstechnikai feladatokat pedig a Zala utcai rutin-, és vizsgapályán bonyolították le.

Fincza Zsuzsa

A polgárőr közlekedésbiztonsági verseny zalai döntőjének résztvevői és segítői. Elől a trófeákkal a versenyzők: Póka Krisztián; Kamasz László; Hetényi Norbert és Magyar Zoltán. Mögöttük: Felföldi Tibor; Lipics Tibor; Péter Lajos; Donáczy Dezső és Balatoni László

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az idén jubiláló, immár 20. Ludrovszky Gyula Országos Polgárőr Közlekedésbiztonsági Verseny Zala vármegyei válogatója ezúttal is Donáczy Dezső, a ZVMPSZ közlekedési szakreferense, Zalaegerszegi járási koordinátora szervező munkáját dicsérete, a lebonyolításban segítségére volt a Zala Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság képviseletében Takács Lilla rendőr őrnagy, a ZVMRFK közlekedésrendészeti kiemelt főelőadója, Felföldi Tibor, a Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont dunántúli igazgató helyettese, Preisz Péter, a Magyar Vöröskereszt zalai szervezetének elsősegélynyújtó koordinátora, Balatoni László gépjárművezető oktató és vizsgáztató, a Gálafejhegyi Polgárőr Egyesület elnöke, Lipics Tibor, a botfai egyesület tagja és nem utolsó sorban a házigazda: Péter Lajos, a Start Kft. ügyvezetője, aki maga is polgárőr és sok éves kapcsolat fűzi a civil szervezethez: tartott számukra KRESZ-továbbképzéseket és anno ő készítette fel vizsgára a polgárőr kismotorosokat.

Mindenkinek összejött a "B" kategóriás KRESZ-vizsga tesztje. Balról: Kamasz László; Hetényi Norbert; jobbról Póka Krisztián és Magyar Zoltán
Fotó: Fincza Zsuzsa

Donáczy Dezső, mint koordinátor büszkén hangsúlyozta: az országos verseny részvételi jogáért az idén is a zalaegerszegi járás polgárőrei küzdöttek: ezúttal Hetényi Norbert és Magyar Zoltán a Baki-; Kamasz László a Hottóért-; és Póka Krisztián a Söjtöri Polgárőr Egyesület tagja adott számot közlekedéselméleti, gépjármű-vezetéstechnikai és polgárőr-szakmai ismeretekből.

Bizony előfordult, hogy az autó "bennragadt a csapdába"
Fotó: Fincza Zsuzsa

A versenyzők bevezetésként elsősegélynyújtó tesztet töltöttek ki, ami Preisz Péter koordinátor szerint mind a 4 versenyző esetében elfogadhatóan sikerült. Útravalóként mindenesetre kaptak tőle pár jó tanácsot, amit érdemes megfogadniuk az országos verseny előtt. A polgárőrismeretek tesztjének kitöltése mindenki számára rutinfeladatnak bizonyult, nem úgy a "B" kategóriás jogosítvány KRESZ vizsgatesztje, s bár egyik sem sikerült 100 százalékosra, a vezetői engedélye élesben sem forgott volna senkinek sem veszélyben. A maradandó élményt azonban kétség kívül a gépjármű szimulátor feladatainak megoldása jelentette, amit Péter Lajos nem csak felügyelt, hanem pontokkal is jutalmazott.

Magyar Zoltán magabiztosan ült a szimulátor volánja mögött
Fotó: Fincza Zsuzsa

A pályán a csöpörgő esőben a Spirit Autó Kft. Skodájával Felföldi Tibor és Balatoni László előtt nem csak szlalomozásból, tolatásokból, csapdákból szabadulásból és egyéb rutinfeladatokból, hanem élesben a nyálkás úton történő biztonságos vezetésből is vizsgáztak a versenyzők.

Hetényi Norbertnek Takács Lilla rendőr őrnagy gratulált és adta át a baleset-megelőzési bizottság tárgyjutalmát
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az elméleti és a gyakorlati feladatok megoldásával szerzett pontok összegzése alapján az első helyet a söjtöri Póka Krisztián szerezte meg, ezüstérmesnek a hottói Kamasz László bizonyult. Donáczy Dezsővel ők képviselik majd Zala vármegyét október 5-én a XX. Országos Polgárőr Közlekedésbiztonsági Verseny Döntőjén. Hetényi Norbert a 3., Magyar Zoltán a 4. helyen végzett. Az első 3 helyezett az oklevél és a kupa mellé a ZVMPSZ vásárlási utalványát, mind a négyen pedig a baleset-megelőzési bizottság ajándékát vehették át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában