Készenlétben marad Molnári és Tótszerdahely, de nem tartanak áradástól

2024.09.16. 16:51

Medrében maradt a Mura folyó

Molnáriban és Tótszerdahelyen is a medrében maradt a Mura folyó. Egyetlen településen sem tartanak az árvíz érkezésétől, de a készenlétet fenntartják, és a polgármesterek folyamatosan nyomon követik a vízállást.

Benedek Bálint

Kósa János a molnári Mura kikötőnél mutatja, hogy egyelőre még a medrében van a folyó

Fotó: Szakony Attila

Hétfőn szakadó esőben értünk Molnáriban a Mura folyó partjára, a sebes víztömeg rengeteg leszakadt fatörmeléket szállított. A part szélét már nyaldossa a víz, de Kósa János, a település polgármestere szerint nem lesz baj.

árvíz
Havasi Viktória Tótszerdahelyen. Mögötte látszik a Murához vezető egyik csatorna, és az is, hogy a gátak bírják a terhelést
Fotó: Szakony Attila

Kisebb árhullám érkezik

– A vártnál kisebb árhullám érkezik a Mura folyóra, bár az Országos Vízügyi Főigazgatóság mindig is óvatosságra intett – mondta a településvezető. – Előzetesen annyit lehetett tudni, hogy sok csapadék érkezik, de ennek területi eloszlásáról nem érkeztek pontos hírek. Amit előzetesen tehettünk, hogy felmértük a homokzsákkészletünket, a homok mennyiségét, illetve azt, hogy ha fogadni kell szakembereket, őket hol szállásoljuk el. Egyeztettünk a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, vagyis készen álltunk. Aztán szerencsére a Mura vízgyűjtő területére Ausztriában kisebb mennyiségű csapadék érkezett, ezzel szemben sajnos a Dunára jóval nagyobb.

Ami érkezik, azt elbírja a védelmi rendszer

Kósa János hozzátette: előzetesen még a harmadfokú árvíz tetejét, mintegy 538 centiméter vízmennyiséget vártak. Azóta kiderült, hogy másodfokon megállhat, vagyis nagyjából 400 centiméter víz érkezhet, amit pedig teljesen elbír a védelmi rendszer, a gátak.

Őseink jól építkeztek

– Az őseink nagyon jól építkeztek, itt a környéken egyébként sem fenyeget lakóépületeket a folyó – folytatta. – Víz jelentkezhet a mélyebb részeken, aminek a mezőgazdaságban dolgozók nem örülnek. Most aratnák a szóját és a takarmánykukoricát. Kedden délután a vízügy előrejelzése szerint 380 centiméter körül várjuk a folyó tetőzését.

Nem kell a legrosszabbtól tartani

A szomszédos Tótszerdahelyen is hasonló a helyzet, az előzetes tájékoztatások ott is másról szóltak. Havasi Viktória polgármester szintén a legrosszabbra, de legalábbis arra készült, ami tavaly augusztusban volt.

– Aztán érkezett az újabb információ, hogy mégsem kell a legrosszabbtól tartanunk, szerencsére – tette hozzá. – Bízunk a legjobbakban, folyamatosan kapcsolatban vagyunk a hivatalos szervekkel, és az előrejelzéseket is figyeljük. Ha valami rendkívüli esemény történne, akkor a lakosságot a Facebook oldalukon keresztül tájékoztatjuk a teendőkről. Lélekben a Duna mellett élőkkel és dolgozókkal vagyunk.

Nem emelkedett a Principális-csatorna vízszintje

Nagykanizsán a Principális-csatornára is vetettünk egy pillantást, ám a laikus számára is egyértelmű: nem emelkedett jelentősen a vízszintje, az utolsó mérések alapján 58 centiméteren áll.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában