Polo, aki mindig új utakon járt

2024.09.01. 20:00

Két nép is magáénak vallja a 770 éve született világutazót, a Távol-Kelet felfedezőjét

Az idén két dátum is alkalmat kínál arra, hogy megemlékezzünk Marco Polóról (1254-1324). Szeptember 15-én lesz születésének 770. évfordulója, január 8-án pedig halálának 700. emléknapja volt.

Korcsula, amelyért harcolt, s amely magáénak vallja Fotó: Visit Korcsula

A kettős, kivételes évfordulón rendezvények sorát kínálják egész évben az olasz Velencében, még a januári nagy karnevál is az utazóról szólt. Ugyanígy a horvát Korcsula is kitett magáért kiállításokkal, konferenciákkal, előadásokkal.

Karcsú toronyépület toronnyal Korcsulán. Ez lenne a világutazó szülőháza Fotó: Visit Korcsula

Kathaj (vagy Kína) a legek birodalma. Polót is ámulatba ejtette Ázsia leghosszabb, 6342 kilométeres folyója, a Jangce. A folyam az ő Adriájára emlékezteti, hisz „olyan széles, mint a tenger, híd nem vezet a másik oldalra”. A kereskedő utazó oda és vissza is átverekedte magát a Góbin, a világ második legkiterjedtebb sivatagán, amelyet így ír le: „Az ember napokig nem talál vizet, legfeljebb poshadtat, amit a lovak vagy a tevék is csak kényszeredetten fogadnak el”. A terméketlen sztyeppe 1 millió 295 ezer négyzetkilométeren terül el Kína északi és Mongólia déli részén. Erre haladtak a Selyemút karavánjai. Itt húzódtak az egykori hadi utak, valamint ez volt a népvándorlások korának fontos útvonala. Neves magyar Közép-Ázsia kutatók – Kőrösi Csoma Sándor, Vámbéry Ármin és Stein Aurél – ezen a vidéken vélték felfedezni őseink hazáját.  

Felesége, Donata Badoer, aki három lánygyermeket szült neki Fotó: Visit Korcsula

Az eredeti Ill millione  kötet magyarul is olvasható Marco Polo utazásai címmel. A „főszereplő” majd negyedszázadig tartó kalandjait az olasz Rustichelli hivatásos könyvmásolónak mondta tollba a „Jézus születése utáni 1298. esztendőben”. A másodkézből megörökített útleírások időtlenek, 726 év után is olvastatják magukat. Kitűnik belőlük, hogy a szerző-mesélő nemcsak vérbeli kereskedő volt, hanem geográfus, antropológus, sőt még újságíró is. A kötet ma is becses darab a bibliotékák polcain. Az elbeszélések sorozata csupa olyasmiről szól, ami az újdonság erejével hatott anno és hat most is. Az útirajzok ebbéli erényeik okán a világ legkeresettebb olvasmányai közé sorolhatók, példányszámban csak a Biblia és a Korán jár előttük.

Saját költségén állított ki gályát, amelynek az élére állt a Genova elleni csatában Fotó: Visit Korcsula

A popularitás következménye, hogy Polo neve igazi brand, már-már  áruvédjegy az Adria mindkét partján, de a nagyvilágban is. Korcsulán stílszerűen a helyi turisztikai közösség viseli a nevét. A városban, ahogy minden év júniusában, úgy idén is Selyemút, a dialógus útja címmel fesztivált és tanácskozást rendeztek, ahol az útvonalon érintett országok is képviseltették magukat, így Azerbajdzsán, Kazahsztán, Irán, Indonézia, Izrael, Dél-Kora és Törökország küldöttsége.

Marco Polo mellszobrainak egyike Rómában Fotó: Visit Korcsula

Dél-Dalmáciában nevezetes dátum szeptember 8., ugyanis 1298-ban ezen a napon Korcsula partjainál csapott össze a térség birtoklásáért a két itáliai városállam, Velence és Genova. Polo azért harcolt, hogy a dalmát sziget továbbra is az észak itáliai városállam része maradjon. A vagyonos világutazó, immáron Velence tehetős polgáraként, egész gályát állított ki saját költségén, s ő állt az evezősök élére. Ám végül fogságba esett. A raboskodás egy éve alatt alkalma volt elgondolkodni egész addigi életén, összegezni nem mindennapos élményeit. A majd negyedszázados odüsszeája, bolyongása során eljutott a kínai nagykánhoz, aki nagyköveti szolgálattal bízta meg, s így bejárhatta az egész Távol-Keletet.  

Emléktábla  a volt  velencei házának falán Fotó: Visit Korcsula

A tengeri csatára emlékezve a horvát nyaralóhelyen – amolyan turistacsalogatónak – nyaranta rekonstruálják a Genovával vívott ütközetet. Ilyenkor hajók hozzák-viszik az érdeklődőket, miközben ágyúlövéseket hallani mindenünnen. Senkit sem zavar, hogy Európában abban az időben még nem ismerték a puskaport – csak Kínában tudtak róla –, a lényeg a közönség szórakoztatása.

Itt lehetett Polo velencei szülőháza,  amely 1596-ban leégett. Helyére később színházat építettek Fotó: Visit Korcsula

Itáliában a haditengerészet egyik hajóját keresztelték el hősünkről, akárcsak Velencén a nemzetközi repülőteret. (Kelet-Kínában a Jangce deltájában szobrot emeltek tiszteletére. Két kereskedelmi műhold is emlékeztet rá.) Képével pólókat árulnak, nevével süteményt és fagylaltot kínálnak. A túlzások kategóriájába tartozik egy sport témájú internetes portál, az ő szakállas portréjával: egyik kezében focilabdával (legalább vízilabda lenne), a másikban – ha hiszik, ha nem – fényképezőgéppel. Melléfogás a javából, ha az elfogultak egyike-másika a kizárólagos, horvátosított Polić családnevet emlegeti. Teljesen helyén való viszont, hogy az előkelő korcsulai hotel homlokzatán ott a Polo felirat, s az ellen sem tehető kifogás, hogy a Jadrolinija nemzeti hajózási társaság egyik kompját róla nevezték el, amely történetesen Split és Bari között közlekedik. Kimondottan kulturális missziót töltenek be a Marco Polo nemzetközi kiadó jellegzetes, kék útikönyvei, amelyek számos nyelven a kontinens és a világ nevezetes helyeire kalauzolnak Toszkánától Párizson át egészen Amerikáig.

Korcsulán és Velencén is kiemelten  rá emlékeznek az idén

Korcsulán kihagyhatatlan a Marco Polo szülőházaként hirdetett toronyépület, amelyről gyorsan szögezzük le: lehetetlen, hogy hősünk ott látta meg a napvilágot, hisz azt egy ajándékozási szerződés szerint 200 évvel az ő születése után emelték. A Depolo sétány 2. szám alatti magasház eredetileg toronyőri célokat szolgált. Hosszú ideje bemutatóközpont található benne. Nemrégiben (a kettős évforduló előtt) kívül-belül felújították, s jócskán kiegészítették a látogatók elé tárt dokumentumokkal. A tárlat egykori navigációs eszközöket is felvonultat, és nyilván korabeli keleti ékszereket vagy a Selyemútról származó kelméket. Külön attrakció fölkapaszkodni a háromszintes karcsú épület tetejére, ahol a kilátóról rálátni az egykori tengeri csata színhelyére.

Minduntalan felvetődik a kérdés: hol született, kié Marco Polo? Tény: mindkét adriai hely (Velence és Korcsula) magáénak vallja a világutazót, a Távol-Kelet 13. századi felfedezőjét. Személyes adatai nem szerepelnek a velencei anyakönyvekben, a korcsulaiakban pedig már azért sem, mert azokat csak 1583-tól kezdve vezetik. Marco Polót a különböző lexikonok az első néprajzosok és geográfusok sorában említik. A horvát nemzeti enciklopédia érthető mód kimerítő módon foglalkozik vele, de terjedelmes szócikket kapott a tudományos alaposságáról ismert Britannicában is, amely az utazási irodalom klasszikusaként jellemzi hősünket. Az angolok kiemelik a The million könyvének töretlen sikerét. A britek az „adventurer” kifejezést biggyesztik a neve mellé, ami nem lekicsinylő kalandort jelent, sokkal inkább olyan személyt, aki merész, nem riad vissza a nehézségektől, vállalja a kockázatot, izgalmas életet él, és mindig új utakon jár.

Paradicsomi hely Sri Lankán,  ahol a világutazó az első emberpár sírját vélte felfedezni Fotó: Visit Korcsula

A horvát közszolgálati televízió párját ritkító dokumentumfilmet készített Marco Polo nyomában (U potrazi za Markom Polom) címmel. A nyolc részből álló, egyenként 50 perces sorozatnak köszönhetően a néző végigjárhatja azokat a festői helyeket, amelyeken a világutazó megfordult anno. A filmesek 17 országot kerestek föl, 20 ezer kilométert tettek meg, miközben 200 órányi filmanyagot vettek fel. A mai digitális vándorok az utolsó részben bizonyítékokat vonultatnak fel arról, hogy a Polo család évszázadok óta kötődik Korcsulához. A helyi temetőben De Polo sírfeliratokat találtak. A család a popolo grasso csoportoz sorolható. Az ide tartozó kereskedők, bankárok, közjegyzők nemesi voltukat hangsúlyozták, származásukat a mondabeli Trójáig vezették vissza.

Tény: a dalmát kommuna abban az időben – mint a történelem során oly gyakran – Velence uralma alatt állt. A produkció szerkesztő-riportere sorra teszi fel az egyszavas kérdéseket és válaszol is azokra tömören: „Olasz volt? Nem. Horvát? Nem. Dalmát? Valószínű. Velencei? Is…” Ahogy aztán mindezek után  békülékeny hangon summázza: „a származás nem is annyira fontos, sokkal inkább a személyéhez fűződő millió valós történet, s az, hogy a mi Korcsulánkat védte…”, azaz dalmátként, illetve horvátként viselkedett a Genova elleni harcban.

Millió-egy valós történet

Marco Polo az első európai, aki kalandos úton eljutott a Távol-Keletre, egészen Kínáig, így mindenképpen az újdonság erejével hatottak visszaemlékezései, személyes tapasztalatai. Ezek egyetemes értéke annak ellenére megkérdőjelezhetetlen, hogy az olvasók egy része inkább extravagáns románcnak tartotta az Ill millione művét, mint igaz történetnek.

Az őt méltató kiadványok sokaságában kiemelik, hogy beszámolt a Távol-Kelet mesés kincseiről, a drágakőbányászatról, a gyógyvizekről, a kőolaj alkalmazásáról, az öltözködésről, leírta a kán palotáit, a vadászatokat, a kínai városok gazdagságát, kitért az asztrológiára, a vallási ceremóniákra és a kézművesség remekeire, a szőnyegszövésre. Praktikumtól vezérelve, a nagy kínai találmányok közt, leírta a puskaport, a porcelánt, a selymet és az iránytűt. Ezek csak nagy késéssel jutottak el Európába, ahol gyökeresen átalakították a hadviselés módját, nem kevésbé a kontinens gazdasági és kulturális életét. Gyakorlatias ember lévén fölfigyelt a papírgyártásra, kereskedői vénájának köszönhetően a papírpénz sem hagyta hidegen, ami a kínai császárság találmánya. Ő adta hírül, hogy ott már akkor bankjegyeket használtak, amikor a világ más részein nem hallottak még erről.

Mindezek bizonyságul szolgálnak arra, hogy a kereszténységtől eltérő kultúra is maradandó értékeket képes teremteni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában